-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus rotušėje – rekordinis kūrinys, skirtas Eduardo Balsio gimtadieniui

Pirmadienį, gruodžio 21 dieną, 19 val. Vilniaus rotušėje kompozitoriaus Eduardo Balsio 90-mečio proga skambės į Lietuvos rekordų knygą įtrauktas kūrinys – „Dedikacija Eduardui Balsiui“, sukurtas šio žymaus lietuvių kūrėjo mokinių.
Šv. Kristoforo kamerinis ansamblis
Šv. Kristoforo kamerinis ansamblis / Šv. Kristoforo kamerinio ansamblio nuotr.

Prieš penkeris metus kompozitoriai Audronė Žigaitytė ir Anatolijus Šenderovas pasiūlė savo kolegoms, besimokiusiems pas profesorių Eduardą Balsį, sukurti kompoziciją, kuri būtų tarsi pagarbos ir padėkos duoklė mokytojui, atskleidžianti kompozitoriaus indėlį į lietuvių meno istoriją ne  tik muzika, bet ir jo, kaip talentingo pedagogo, pristatymu – į vieną variacijų ciklą sujungta keliolikos jo mokinių kūryba.

Po vieną variaciją „E-d-B-a“ tema (tai natomis užšifruoti Balsio inicialai) sukūrė Vidmantas Bartulis, Dalia Kairaitytė, Giedrius Kuprevičius, Anatolijus Lapinskas, Vidas Ločeris, Vakaris Lopas, Algirdas Martinaitis, Vytautas Mikalauskas, Vaclovas Paketūras, Anatolijus Šenderovas, Juozas Širvinskas, Jonas Tamulionis, Kristina Vasiliauskaitė ir Audronė Žigaitytė. Šio kolektyvinio darbo rezultatas – vientisas, dramaturgiškai dėsningas kūrinys „Dedikacija Eduardui Balsiui“. Jis įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą kaip kompozicija, sukurta didžiausio autorių skaičiaus. Tačiau, negana to, kūrinys vis dar auga ir šiais metais skambės papildytas naujomis variacijomis, sukurtomis kitų buvusių profesoriaus studentų: Juliaus Andrejevo, Gintaro Samsono ir Fausto Latėno.

Lietuvių muzikos genealogijoje profesoriui Eduardui Balsiui tenka šiuolaikinės lietuvių muzikos tėvo vaidmuo ir nei kiek neperdedant galima teigti, jog jis išugdė bemaž pusę veiklių nūdienos vyresniosios kartos kompozitorių. Nors visi jie nuėjo skirtingais keliais, nors kiekvienas atrado savitą, nepanašų į mokytojo muzikinį braižą, visų jų kūrybą vienija intuityviojo, jausmingojo prado svarba.

Variacijas atliks Šv. Kristoforo kamerinis orkestras – kolektyvas, kuriantis ypatingą santykį su lietuvių muzika ir išties meistriškai bei stilingai interpretuojantis vietinių dainių kūrybinio įkvėpimo vaisius. Maestro Donato Katkaus mostams paliepus, iš mįslingų natų teksto gelmių išnyra įtaigūs skambesiai, daugiasluoksniai garsų ažūrai, darnūs kompozicijos kontūrai. Visa, kas geriausia yra muzikoje, orkestras tai atskleidžia su atidumu, pagarba ir nuoširdžiu polėkiu.

Eduardui Balsiui skirtas vakaras – daugiau negu tiesiog vieno kompozitoriaus jubiliejaus paminėjimas. Jam esame dėkingi už tai, kad jis, ugdydamas talentingus mokinius, pripildė Lietuvos scenas aukšto lygio muzika, kurios dalelė suspindės gruodžio 21 dieną Vilniaus rotušėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius