-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Čekuolis apie G.Tuminaitės premjerą: „Tai yra milžiniškas režisūrinis žingsnis“

Vilniaus mažajame teatre ypatinga premjera – „Savižudis“. Tai – viena žinomiausių sovietmečiu uždraustų pjesių ir vienas genealiausių rusiško humoro kūrinių, parašytas sovietų valdžios sušaudyto režisieriaus Mejercholdo užsakymu. Erdmanas pjesėje išryškino sovietinės kasdienybės absurdiškumą, apie kurį vienas iš personažų sako: „Šiuo metu, pilieti Podsekalnikovai, tai apie ką gali galvoti būdamas gyvas, pasakyti gali tik numiręs“. Arba : „Žodis ne žvirblis, išleisi – nepagausi, bet užtat tave pagaus ir nepaleis“. Stalinas pjesę apibūdino kaip “tuštoką ir net kenksmingą”.
Algimantas Čekuolis
Algimantas Čekuolis / Pauliaus Šaparnio nuotr.

Apsilankęs Vilniaus mažojo teatro premjeroje, Algimantas Čekuolis pasidalino įspūdžiais apie legendinę pjesę.

Būtina parodyti tą žmonių gyvenimą komunaliniuose butuose, priminti  tą laiką,  kai žmonės negalėjo kalbėt ir galėjo tik meluot.

„Esu truputį kvalifikuotas žiūrovas, nes  žinau tą tikrovę apie kurią rašė Nikolajus Erdmanas ir kurią scenoje atkūrė G. Tuminaitė. Turiu pasakyti, jog pats pjesės atradimas ir priminimas Lietuvai, tai jau yra milžiniškas režisūrinis žingsnis. Būtina parodyti tą žmonių gyvenimą komunaliniuose butuose, priminti  tą laiką,  kai žmonės negalėjo kalbėt ir galėjo tik meluot. Jeigu tokios pjesės ir tokio pastatymo nebūtų, tai užsimirštų“, – sako Algimantas Čekuolis, kuriam šis spektaklis pirmiausiai priminė jo jaunystę, praleistą Maskvoje. „Tai – milžiniškas darbas“.

A.Čekuolis prisiminė, jog  būdamas studentu ir studijuodamas Maksimo Gorkio Literatūros institute  jis girdėjo Nikolajaus Erdmano pavardę. „Tačiau girdėjau ją tariant  pašnibždomis. Maskvoje pjesę  buvo draudžiama statyti.  Valdžiai būtų baisu pamatyt savo ydas – juk čia tas pats, kas pasižiūrėti į save mirštantį arba nusikaltimo vietoje“.

Lauros Vansevičienės nuotr./Helikoną pučiantis Semionas Semionovičius Podsekalnikovas (akt. Daumantas Ciunis)
Lauros Vansevičienės nuotr./Helikoną pučiantis Semionas Semionovičius Podsekalnikovas (akt. Daumantas Ciunis)

Pagrindinis spektaklio veikėjas – Semionas Semionovičius Podsekalnikovas – bedarbis , tinginys, egoistas, trokštantis  geresnio gyvenimo ir padoresnės  buities. Ką Algimantas Čekuolis patartų šių laikų podsekalnikovams –  žmonėms, nerandantiems vietos po saule? „Važinėdamas  po  Lietuvos provinciją aš tokių podsekalnikovų  matau šimtus.  Kažkiek  Podsekalnikovų yra ir  kiekviename iš mūsų. Ką jiems patarčiau? Patarčiau ne žudytis, o išmokti groti  helikonu“.

Šiek tiek istorinių faktų:

1980 m. Brodvėjuje šią pjesę statė  režisierius Jonas Jurašas.

Praėjusiame šimtmetyje dėl  „Savižudžio“ pastatymo varžėsi  net du to meto teatro grandai :  K. Stanislavskis ir  V. Mejerholdas. Deja nei vienam iš jų nebuvo leista ją statyti.Į generalinę repeticiją pas Vsevolodą Mejercholdą turėjo atvykti pats Stalinas. Vietoj atvažiavo pagrindiniai Komunistų partijos politbiuro atstovai. Spektaklį jie žiūrėjo kvatodami, o  teatrą paliko nepratarę nei žodžio. Aktoriai ir režisierius suprato – spektaklis niekada neįvyks.

Lauros Vansevičienės nuotr./Režisierė Gabrielė Tuminaitė su aktoriumi Tomu Rinkūnu. Repeticijos akimirkos.
Lauros Vansevičienės nuotr./Režisierė Gabrielė Tuminaitė su aktoriumi Tomu Rinkūnu. Repeticijos akimirkos.

Vaidmenys buvo paskirstyti ir Maskvos Dailės teatre. K.Stanislavskis susirašinėjo su „geriausiu teatro draugu“ Stalinu, maldaudamas galimybės pastatyti „beveik genialią“ pjesę. Tuo rūpinosi ir Maksimas Gorkis. Stalinas žaidė su jais leisdamas repetuoti, bet neleisdamas parodyti publikai. „Savižudis“ taip ir nebuvo pastatytas autoriui esant gyvam.

Į tremtį  N. Erdmanas buvo išvežtas  1933m. tiesiai iš  „Linksmieji vaikinai“ filmavimo aikštelės.  Grįžęs iš tremties jis net dešimt metų turėjo rašyti kupletus ir scenarijus NKVD „agitbrigadoms“, saviveiklininkams.

N. Erdmanas pagarsėjo ne tik savo pjesėmis „Mandatas“ (1925m.), „Savižudis“(1928 m.), bet ir scenarijumi legendiniam filmui „Linksmieji vyrukai“ bei scenarijais animaciniams filmams.

Kultinė Nikolajaus Erdmano pjesę, kurią režisavo Gabrielė Tuminaitė  galima pamatyti Vilniaus mažajame teatre – lapkričio 8 ir 26 dienomis. „Savižudis“ Lietuvos scenoje atgimsta šeštąjį kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius