-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar Vaižgantas lietuviams kaip Fiodoras Dostojevskis rusams

Režisierė Gabrielė Tuminaitė, kurios spektaklio premjerą „Dėdės ir dėdienės“ pagal Juozą Tumą-Vaižgantą penktadienį matys Vilniaus mažojo teatro žiūrovai, pykteli, paklausta: „Kodėl Vaižgantas?“. Pasak jos, žmonės turėtų klausti, ne kodėl ji nutarė statyti spektaklį pagal J.Tumo-Vaižganto kūrinį, o kodėl tokių kūrinių iki šiol tiek mažai.
Gabrielė Tuminaitė
Gabrielė Tuminaitė / VMT nuotr.

„Mes  su aktoriais diskutavome ir susierzinome, nes šiame klausime girdisi koketavimas: „Kodėl Vaižgantas?“. Ir nustebę mes visi. Taip pat kaip rusas paklaustų: „O kodėl Dostojevskis?“ – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji kultūra“ sakė G.Tuminaitė.

Anot jos, J.Tumo-Vaižganto kūrinius derėtų visiems paskaityti – tai turėtų būti natūralu. Tada, režisierės teigimu, kiltų klausimai, kodėl šis rašytojas nepelnytai pamirštas: „Prašau, imkit, skaitykit ir tikrai nenustebsite, kodėl Vaižgantas. Nustebsite, o kodėl filmo nepadarė? Kodėl dabar niekas nepadarė scenarijų, kūrinių, apsakymų iš jo? Nusivilsime savim. Nebereikia nustebti – imkite, paskaitykite ir suprasite.“

Gryno teksto, filosofinių klodų, kaip meistriškai dėliojami sakiniai, kaip reiškiama mintis, tas šiurkštus stilius, kurio iš Vaižganto, atsivertusi jį po tiek metų, aš nelaukiau. Tai yra šiurkštus, žiaurus ir poetinis kūrinys, – kalbėjo G.Tuminitė.

Režisierė atskleidžia, kad kai po daugelio metų vėl atsivertė J.Tumo-Vaižganto kūrybą, nustebo, kaip šiurkščiai, bet meistriškai šis rašytojas dėlioja savo filosofinę mintį, taip veikiančią emocijas.

„Perskaičius pirmąją dalį kilo noras paskaityti tai viešai: paklausyti kalbos ir prisiminti tą istoriją. Gryno teksto, filosofinių klodų, kaip meistriškai dėliojami sakiniai, kaip reiškiama mintis, tas šiurkštus stilius, kurio iš Vaižganto, atsivertusi jį po tiek metų, aš nelaukiau. Tai yra šiurkštus, žiaurus ir poetinis kūrinys. Tai yra tokie deriniai, kurie priverčia emociškai reaguoti“, – kalbėjo G.Tuminitė.

J.Tumas-Vaižgantas yra XIX-XX a. Lietuvos rašytojas, spaudos darbuotojas, literatūros istorikas, kritikas, visuomenės veikėjas, pedagogas, kunigas. Jis yra parašęs tokius kūrinius „Pragiedruliai“, „Dėdės ir dėdienės“, „Nebylys“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius