Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos teatralai ūžia: geriausiems aktoriams įteiktos „Padėkos kaukės“

„Būdami teatre patikime, kad galime įveikti ne tik savo asmenines problemas, bet ir visuomenes negalias“, – sako aktorė Virginija Kochanskytė, ketvirtadienio vakarą vedusi jau gerą dešimtmetį rengiamą „Padėkos kaukių“ vakarą Klaipėdos teatro bendruomenei, kuri ne tokia maža,kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Klaipėdoje veikia net 16 teatrų.
Choreografas Aurelijus Liškauskas, aktorė Regina Šaltenytė ir  Renata Kutaitė
Choreografas Aurelijus Liškauskas, aktorė Regina Šaltenytė ir Renata Kutaitė / 15min nuotr.

„Padėkos kaukių“ ceremonijoje sveikinimo žodį taręs jaunimo teatro „Aušra“ įkūrėjas, „Už nuopelnus teatrui“ nominantas Antanas Milinis džiaugėsi ypatinga diena teatralams, kurie net ir dėl epizodinio vaidmens išlieja daug prakaito, jėgų.

„Kaip smagu, kai scenoje švyti aktorius, kurį mes, žiūrovai, įvertiname ir gėlėmis, ir plojimais. Beje, kiek važinėji po Lietuvą, tų gėlių labai mažai aktoriai sulaukia. Maskvoje vežimais veža gėlės, glėbiais neša, net nežinau, kur jas deda, o mums labai reta, jei gauni kokį žiedelį. Jūsų plojimai yra tas gėlių glėbys, kuris reikalingas kūrėjui“, – sveikindamas su Teatro diena kalbėjo A.Milinis, tarsi primindamas, jog teatras ir gėlės neatsiejami.

Padėkos kaukės išdalintos neseniai po rekonstrukcijos duris atvėrusiame Klaipėdos dramos teatre. Komisija sulaukė 51 pasiūlymo į skirtingas nominacijas ir sudarė nominantų sąrašą 7 kategorijose, iš kurių išrinko tris vertus „Padėkos kaukės“.

Nominacija „Metų vaidmuo“ ir pirmoji „Padėkos kaukė“ atiteko Renatai Kutaitei už vaidmenis lėlių spektaklyje „Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė“. Kandidatais į šią nominaciją buvo ir Dovydas Stončius bei Inga Jankauskaitė už Aleksandro I ir Karalienės Luizės vaidmenis Arvydo Juozaičio dramoje „Karalienė Luizė“ (Klaipėdos dramos teatras), Judita Butkytė-Komovienė už Rozmerės vaidmenį F.H.Loesser miuzikle „Kaip prasisukti versle be didelio vargo“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, Simonas Laukaitis už Ginto vaidmenį šokio spektaklyje „Divizija“ ir Kafkos vaidmenį šokio spektaklyje „Pradžioje buvo Kafka“.

15min nuotr./„Padėkos kaukę“ pelniusi aktorė, lėlininkė Renata Kutaitė
15min nuotr./„Padėkos kaukę“ pelniusi aktorė, lėlininkė Renata Kutaitė

„Šiek tiek netikėta.. Ką čia šiek tiek! Labai keista prieš visus šnekėti nepasislėpus, bet labai gera...Ką čia jums pasakyti – tie, kurie sėdit, esat svarbiausi, nes esat žmonės. Nors lėlių teatras yra lėlė, objektas, daiktas, bet už jo slypi žmogus, į jį žiūri žmogus, kalbina žmogus“, – kalbėjo „Padėkos kaukę“ pelniusi R.Kutaitė.

Metų choreografu už spektaklio „Divizija“ choreografiją tapo Aurelijus Liškauskas, dirbantis Klaipėdos muzikiniame teatre. Kandidatais į šį apdovanojimą buvo ir „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijoje apdovanota Agnija Šeiko už spektaklių „Keliaujančios bažnyčios. Klaipėda tranzit Memel“ ir „Karalius Gruodis“ (šokio teatras „Padi Dapi Fish“) choreografiją bei Taurūnas Baužas už spektaklio „Pradžioje buvo Kafka“ choreografiją.

A.Liškauskas prisiminė neseniai susigraudinęs viename posėdžių, kai kolegė drąsiai tarusi, jog didžiuojasi dirbanti Klaipėdos muzikiniame teatre, kuris apšepęs, pavargęs, pasenęs, tačiau nepristingantis talentų. Ir pats A.Liškauskas teigė besididžiuojantis, jog gali jame dirbti, jog gyvena Klaipėdoje, yra lietuvis ir teatralas.

15min nuotr./Choreografas Aurelijus Liškauskas
15min nuotr./Choreografas Aurelijus Liškauskas

Trečioji „Padėkos kaukė“ už nuopelnus teatro menui atiteko ilgametei Klaipėdos dramos teatro aktorei Reginai Šaltenytei, kuri aktorystę vadina „švento pamišimo profesija“. Šiai nominacijai buvo nominuotas ir A.Milinis bei Klaipėdos universiteto docentas, režisierius Gediminas Šimkus.

„Šią „Padėkos kaukę” priimu kaip siūlymą dar neišeiti, – juokėsi aktorė. – Priimu kaip padėką už 37 metus, kuriuos žaidžiau šitame teatre, buvau, esu ir, tikiuosi, liksiu ištikima savo Klaipėdos žiūrovui, savo Klaipėdos dramos teatrui ir jo kolektyvui“.

15min nuotr./Ilgametė Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė
15min nuotr./Ilgametė Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė

Ketvirtadienio vakarą pasveikinti klaipėdiečiai teatralai neseniai įvertinti „Auksinio scenos kryžiaus“ ceremonijoje – geriausias praėjusių metų aktorius Valentinas Masalskis, lėlininkė Karolina Jurkštaitė ir choreografė Agnija Šeiko, pelniusi Boriso Dauguviečio auksinį auskarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius