-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birželio 1 dieną prasidėjo oficialus maudymosi sezonas – kaip jam ruošiasi šalies savivaldybės?

Šalyje maudymosi sezonas prasideda birželio 1 d. ir tęsiasi iki rugsėjo 15 d. Atsižvelgiant į Lietuvos higienos normą HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“, maudyklų vandens kokybės tyrimai turi būti pradėti likus 2 savaitėms iki maudymosi sezono, t. y. nuo gegužės 15 d., ir reguliariai atliekami kas dvi savaites birželio, liepos, rugpjūčio mėnesiais iki rugsėjo 15 d. Kai nustatoma reikalavimų neatitikimų, turi būti atliekami papildomi tyrimai.
Trakų apylinkėse - minios šilumos išsiilgusių poilsiautojų.
Trakų apylinkėse - minios šilumos išsiilgusių poilsiautojų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Savivaldybės, atsižvelgusios į visuomenės teikiamus siūlymus, jei tokių yra, prieš maudymosi sezoną iki kiekvienų metų kovo 24 d. sudaro numatomų vykdyti maudyklų vandens kokybės tyrimų kalendorinį grafiką. Savivaldybės šią informaciją skelbia interneto svetainėse ir pateikia Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrui.

Pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2013 m. gegužės 27 d. įsakymą Nr. 554, maudyklų vandens kokybė turi būti stebima maudyklose, įtrauktose į stebimų Lietuvos maudyklų sąrašą (bendras skaičius – 112, iš jų 16 priekrančių ir 96 vidaus vandenų). Prieš šį maudymosi sezoną savivaldybės sudarė ir pateikė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrui numatomų vykdyti maudyklų vandens tyrimų kalendorinį grafiką, kurį galima rasti interneto svetainės www.smlpc.lt skiltyje „Aplinkos sveikata – Maudyklos − Maudyklų stebėsenos tyrimų grafikas 2014 m.“ Kai kurios savivaldybės taip pat yra numačiusios stebėti vandens kokybę vietos gyventojų pamėgtose poilsiavietėse.

Prieš maudymosi sezoną yra gauti vandens kokybės tyrimų rezultatai iš 74 maudyklų ir 72 rekreacijai skirtų zonų. Tai sudaro 66 proc. maudyklų, įtrauktų į stebimų maudyklų sąrašą. Pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrui pateiktus maudyklų vandens kokybės mikrobiologinių tyrimų rezultatus, vandens kokybė Lietuvos higienos normos HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ (Žin., 2007, Nr. 139-5716) reikalavimus atitiko visose tirtose maudyklose.

Tyrimų rezultatų nėra gauta iš Alytaus apskrities Alytaus miesto ir rajono, Druskininkų miesto, Lazdijų ir Varėnos rajonų, Kauno apskrities Raseinių rajono, Klaipėdos apskrities Klaipėdos miesto, Šiaulių apskrities Pakruojo rajono, Tauragės apskrities Tauragės miesto, Utenos apskrities Visagino miesto, Anykščių, Molėtų, Ignalinos, Zarasų, Utenos rajonų, Vilniaus apskrities Šalčininkų rajono.

Taip pat gauta informacija apie 72 rekreacijai skirtų zonų vandens kokybę. Reikia atkreipti dėmesį, kad Birštono tvenkinyje gegužės 22 d. buvo nustatytas 1,3 karto didesnis negu leidžiama higienos normoje žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml, Plungės rajone Gandingos tvenkinyje gegužės 19 d. – 1,4 karto ir Babrungo upėje (S. Neries g.) 1,2 karto didesnis žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml, tačiau atlikus pakartotinius tyrimus gegužės 27 d. vandens kokybė buvo gera.

Informaciją apie maudyklų vandens kokybę kiekvienoje apskrityje galima rasti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro www.smlpc.lt svetainės skiltyje „Aplinkos sveikata –Maudyklos − Maudyklų vandens kokybė“. Ji atnaujinama iš karto gavus informaciją iš savivaldybių ir laboratorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius