-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviračių maršrutą pasidaryk pats

Lietuvoje kelių daug, dar daugiau yra keliukų ir takelių, kurie net nepažymėti žemėlapiuose, todėl erdvės kelionėms dviračiu yra daugybė. Svarbiausia – reikia idėjos, kur pradėti, ką aplankyti.
individualiai sudarytas maršrutas gali suteikti daug džiaugsmo.
individualiai sudarytas maršrutas gali suteikti daug džiaugsmo. / 15min skaitytojo nuotr.

Surinkus vietoves, kurias norima aplankyti, laikas imtis žemėlapio. Svarbu pasimatuoti atstumus, kad jie neviršytų galimybių. Tiksliai pamatuoti nepavyks, o ir nėra būtinybės – tiesiog padauginkite gautus kilometrus iš maždaug 1,1-1,2 ir bus atstumas su atsarga. Matavimui paprasčiausia naudoti įprastą, popierinį žemėlapį, bet galima ir internetinį „Google Maps“ ar Maps.lt.
„Google Maps“ pažymėtus maršrutus galima perkelti į mobilųjį telefoną. Kadangi nemažai telefonų šiuo metu yra su GPS imtuvais, vadinasi, telefone turėtumėte ir žemėlapį, ir maršrutą, ir dar žinotumėte, kur esate.

Kaip tai padaryti? Reikia kelių dalykų – telefono su GPS (galima ir be, tada buvimo vietą gausite netikslią, bet žemėlapiais naudotis galėsite), „Google Maps“ programėlės mobiliajam telefonui ir „Google“ paskyros.

Tuomet kompiuteryje reikia atsidaryti maps.google.com svetainę, prisijungti prie savo „Google“ paskyros, pasirinkti reikiamą vietovę ir pasirinkti „My Maps“ (arba „Mano žemėlapiai“) bei „Create new map“ (arba „Pradėti“). Žemėlapio vaizde, kairiame viršutiniame kampe atsiras trys įrankių piktogramos – rankos, žymeklio ir linijos arba kelio, kuris atsiranda ilgiau palaikius nuspaudus piktogramą („Brėžkite liniją palei kelius“).

„Ranka“ galima stumdyti žemėlapį, žymeklio įrankis yra skirtas pasižymėti reikalingas vietas, linijos – žymėti maršrutą ten, kur nėra žemėlapio kelių, o kelio įrankis padės greitai pasižymėti keliu einantį maršrutą.

Toliau viskas paprasta – pelės žymeklį reikia vesti maršrutu ir kartas nuo karto spustelėti pažymint tarpinius taškus. Baigus žymėti, reikia spustelėti du kartus pelės mygtuku, nurodyti žemėlapio pavadinimą ir paspausti „Atlikta“. Iš pirmo karto gali viskas ir nepavykti, bet pabandžius keliskart tikrai susikursite savo maršrutą.

Kitas etapas – telefone. Paleidus „Google Maps“ mobiliąją programėlę, reikia prisijungti prie savo „Google“ paskyros tam, kad programėlė sinchronizuotųsi – atsisiųstų jūsų sudarytus žemėlapius iš interneto. Tai neužtrunka. Kai maršrutai sinchronizuoti, pasirinkite telefone „Funkcijos“, „Sluoksniai“, „Naršyti sluoksnius“ ir „Mano žemėlapiai“. Pasirinkite reikiamą ir telefono ekrane atsiras jūsų pažymėtas maršrutas.

Tokiu pačiu būdu galima susižymėti ir esamas, nacionalinių, regioninių parkų pateikiamas dviračių trasas ir maršrutus.

Tiesa, tai, kad pasižymėjote savo maršrutą ir įkėlėte į „Google Maps“, dar nereiškia, kad galėsite pasišvilpaudami minti pedalus klausantis į ausį tyliai kuždančio balso „šio miško keliuko pabaigoje sukite į kairę miško žvėrių ir grybautojų takeliu“. Sudarytas žemėlapyje maršrutas padės nenuklysti, tačiau orientuotis reikės.

Kad nereikėtų stoviniuoti kiekvienoje kryžkelėje ir nagrinėtis žemėlapio ekrane ar popieriuje, verta prieš kelionę peržiūrėti įdėmiai visą maršrutą ir įsidėmėti posūkius, kryžkeles, šalia pasitaikančius objektus, kaipo ežerai, kaimeliai, gyvenvietės. Galima pasidaryti net ir trumpą santrauką, pavyzdžiui, „antra kryžkelė į kairę, šalia ežeras, už ežero į dešinę“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius