-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanados matematikai apskaičiavo, kaip išsigelbėti nuo zombių antplūdžio

Jeigu pasaulyje vieną dieną atsirastų zombių, kokius esame įpratę matyti siaubo filmuose, civilizaciją būtų galima išgelbėti tik veikiant greitai ir agresyviai, teigia Kanados mokslininkai.
Zombiai
Zombiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kanadiečiai mokslininkai tyrimui panaudojo matematinius gyvųjų numirėlių antplūdžio modelius, o rezultatus paskelbė knygoje „Infectious Diseases Modelling Research Progress“, praneša BBC. Knyga skirta infekcinių ligų plitimo modeliams.

Zombiai literatūroje, filmuose ir kompiuteriniuose žaidimuose įprastai vaizduojami kaip gyvi numirėliai, sugebantys įkandimu kitus žmones irgi paversti zombiais. „Zombių epidemija“ primena infekcinių ligų plitimą. Vienintelis skirtumas – infekcijos nešiotojai nemiršta nuo ligos ir nepasveiksta, bet toliau veikia ir užkrečia kitus.

Otavos universiteto matematikos profesorius Robertas Smithas? (klaustukas – ne klaida, o pavardės dalis – red. past.) panaudojo modeliavimą, kad atsakytų į klausimą: kas nugalės žmonių ir zombių dvikovoje. Jo išvados neguodžia. Žmonija zombiams – beveik neišsenkantis žaliavos šaltinis. Nugalėti juos galima tik nuolat puolant vis didesnėmis pajėgomis.

Atlikdami skaičiavimus Kanados mokslininkai naudojo „klasikinį“ zombių variantą: gyvieji numirėliai vaikščioja lėtai ir nepasižymi protu. Bet net tokiu atveju skaičiavimai rodo, kad mėginimai izoliuoti zombius arba juos gydyti yra pernelyg pavojingi. Numirėliai sugeba 500 tūkst. gyventojų miestą užimti per tris dienas, teigia tyrėjai. Vienintelė žmonijos viltis – „mušti juos stipriai ir dažnai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius