Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai pasiekė giliausio pasaulyje urvo dugną

Rugpjūčio 23 dieną anksti ryte lietuvių speleologų narų komanda pranešė, kad Aidas Gudaitis, Gediminas Sakalauskas ir Egidijus Purlys sėkmingai nusileido į giliausio pasaulyje urvo Voronja, esančio Gruzijoje, dugną. Jie pranėrė apsemtą urvo dalį ir nusileido į patį urvo dugną, esantį 2158 m gylyje. Čia speleologai pritvirtino Lietuvos tūkstantmečio ženklą, taip paminėdami Lietuvos vardo tūkstantmetį.
Bene sudėtingiausia dalykas siekiant rekordo buvo pranerti giliai po žeme esančias apsemtas vandeniu urvo dalis.
Bene sudėtingiausia dalykas siekiant rekordo buvo pranerti giliai po žeme esančias apsemtas vandeniu urvo dalis. / speleo.lt nuotr.
Temos: 2 Lietuviai Urvas

Pasak ekspedicijos dalyvių, iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku ar lietuvių speleologams pavyks pasiekti užsibrėžtą tikslą. Likus keletui dienų iki urvo dugno šturmo visose požeminėse stovyklose dingo ryšys. Nė viena speleologų komanda negalėjo susisiekti su paviršiumi, gauti informacijos apie paviršiuje esantį orą ir pranešti apie savo padėtį urve.

Kiek vėliau ryšys buvo atkurtas, tačiau beveik 1,5 km gylyje susirgo keletas komandos narių. Juos slaugė ir globojo lietuvių speleologės. Kita nesėkmė ištiko narus. Ruošiantis įveikti paskutinį etapą – pranerti sifoną, vienam iš lietuvių narų plyšo hidrokostiumas. Nepaisydami visų nesėkmių, lietuviai sėkmingai pasiekė dugną ir ten pritvirtino Lietuvos vardo tūkstantmečio ženkliuką.

Šiuo metu visi komandos nariai sėkmingai lipa į paviršių. Stovyklos bazę jie planuoja pasiekti šios savaitės viduryje. Likę ekspedicijos nariai padeda jiems išnešti įrangą.

Praėjusią savaitę šiame urve buvo pagerintas ir moterų nusileidimo į gylį rekordas. Jurgita Pekorienė ir Gintarė Šiaulytė nusileido ir nakvojo 1400 metrų gylyje po žeme. Iki šiol šis rekordas priklausė speleologei Irenai Gudaitienei, kuri 2003 metais buvo nusileidusi į 980 metrų gylį.

Šios ekspedicijos metu nusileidimo į gylį rekordus taip pat pasiekė su lietuvių komanda dirbę Vengrijos, Airijos bei Didžiosios Britanijos speleologai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius