-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 rekomendacijos, kaip sumažinti plastiko atliekų kiekį

Vasara – kelionių, atostogų, pramogų ir susitikimų su draugais metas. Aktyvesnis gyvenimo būdas ne tik suteikia daugiau džiaugsmo, bet ir priverčia plačiau atverti pinigines – vanduo iškylai, vienkartiniai indai, žaislai vaikams.
Mergaitė laiko atliekų perdirbimo dėžę
Mergaitė laiko atliekų perdirbimo dėžę / Fotolia nuotr.

Užuot vandenį pirkę plastikinėse pakuotėse, su savimi turėkime daugkartines gertuves.

Dalinamės rekomendacijomis, kurios padės ne tik sutaupyti, bet ir sumažins plastiko (šiukšlių) kiekį mūsų gyvenime.

1. Daugkartinė gertuvė vandeniui. Šiltuoju metų sezonu specialistai rekomenduoja išgerti 2 litrus skysčių. Lietuvoje galime pagrįstai didžiuotis švariu, požeminiu vandeniu, kuris bėga tiesiai iš čiaupo. Užuot vandenį pirkę plastikinėse pakuotėse, su savimi turėkime daugkartines gertuves, kurias nesunkiai pripildysime prekybos centre, bare, oro uoste. Taip ne tik sumažinsime šiukšlių kiekį, bet ir sutaupysime ženklią sumą pinigų.

2. Atsisakyti kokteilinių šiaudelių. Mėgavimasis vaisiniais kokteiliais yra įprastas vasaros malonumas. Tačiau tik nedidelė dalis žmonių susimąsto, kad plastikiniai šiaudeliai sudaro didelį vasaros šiukšlių kiekį. Ruošdami kokteilius draugams ar užsisakę kavinėje, atsisakykime plastikinių šiaudelių, kuriuos naudosime tik kelias minutes.

Shutterstock nuotr./Šeima iškylauja.
Shutterstock nuotr./Šeima iškylauja.

3. Iškyloms gamtoje – indai iš namų. Organizuodami draugų susibūrimus gamtoje nepamirškime bičiuliams priminti pasiimti indus iš namų. Taip ne tik bus maloniau mėgautis gamtoje ruoštais patiekalais, bet ir nereikės sukti galvos, kam išvežti po iškylos likusias šiukšles.

Medžiaginis pirkinių maišelis visuomet su savimi.


4. Medžiaginis pirkinių maišelis visuomet su savimi. Keliaudami nepamirškime su savimi turėti medžiaginį pirkinių maišelį. Įprotis su savimi nešiotis medžiaginį maišelį per metus padės sutaupyti 50 eur ir daugiau. Kodėl gi šių pinigų nepanaudojus vasaros atostogų metu?

5. Vietinis maistas be pakuotės. Užuot pirkus ilgai galiojantį, plastikinėje pakuote supakuotą maistą prekybos centruose, rinkimės vietinius, sezoninius produktus be pakuotės. Taip ne tik remsime vietinius ūkininkus, bet ir mėgausimės šviežiu ir sveiku maistu.

6. Investuokite į kokybiškus paplūdimio žaislus. Vaikams vasara – tai nesibaigiantis žaidimas su smėliu ir vandeniu. Kiekvienais metais tėvai yra priversti pirkti naujus paplūdimio žaislus, nes senieji sulūžo. Sąmoningai renkantis kokybiškus paplūdimio žaislus vaikams suteiksite daugiau džiaugsmo, bet ir sutaupysite – neteks švaistyti pinigus įsigyjant prastos kokybės, greit gendančius žaislus.

Iškylaudami paplūdimyje ar prie ežero, miške ar sode vadovaukimės šūkiu: palikti švariau, nei radau.

7. Daugkartinės maisto dėžutės. Daugkartinės maisto dėžutės – puiki išeitis keliauti mėgstančioms šeimoms. Užuot sumuštinius pakavę į plastikinius maišelius (kurie vėliau gali prarasti formą), tvarkingai sudėkite juos į maisto dėžutes. Taip kiekvienas šeimos narys  į savo maisto dėžutę galės įsidėti tai, ką labiausia mėgsta.

8. Palikti švariau, nei radau. Iškylaudami paplūdimyje ar prie ežero, miške ar sode vadovaukimės šūkiu: palikti švariau, nei radau. Pažvelgę į poilsio aplinką plačiau ir pakėlę ne savo šiukšlę, parodysite pavyzdį ir vaikams, ir aplinkiniams bei prisidėsite prie švaresnės aplinkos kūrimo, kurioje maloniau ilsėtis visiems.  

Žinote originalių būdų, kaip sumažinti plastiko kiekį vasarą? Pasidalykite savo patirtimi komentaruose.

www.ekorekomendacijos.lt
www.ekorekomendacijos.lt




 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius