Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Asyžiaus Šv.Pranciškaus bazilikoje esančioje Giotto freskoje restauratoriai rado velnio atvaizdą

Specialistai, restauruojantys vieną iš garsiausių italų menininko Giotto freskų Šv.Pranciškaus bazilikoje Asyžiuje aptiko debesyse pasislėpusio velnio atvaizdą, šeštadienį pranešė Bažnyčios pareigūnai.
freska
freska
Temos: 1 Freska

Velnio figūra buvo paslėpta tarp nupieštų debesų 20-ojoje freskoje iš ciklo, vaizduojančio Šv.Pranciškaus gyvenimo įvykius ir mirtį. Šias freskas Giotto nutapė XII šimtmetyje.

Šį netikėtą atradimą padarė Italijos meno istorikė Chiara Frugone. Ji pastebėjo tarp debesų paslėptą figūrą kumpa nosimi, klastinga šypsena ir tamsiais ragais, restauruojant freską, kurioje vaizduojama Šv.Pranciškaus mirtis.

Šią figūrą sunku įžiūrėti stovint ant bazilikos grindų, tačiau ji aiškiai matoma iš arti padarytose nuotraukose.

Reuters/Scanpix nuotr./Freskos detalė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Freskos detalė

Bazilikos vyriausiasis restauratorius Sergio Fusetti sakė, kad Giotto tikriausiai nenorėjo, kad velnias taptų viena pagrindinių freskoje pavaizduotų figūrų, debesyse jį galimai nutapė „dėl juoko“.

Taip pat tikėtina, kad meistras tokiu būtu pasišaipė iš kurio nors savo pažįstamo asmens, pavaizdavęs jį freskoje velnio pavidalu, S.Fusetti rašo Asyžiaus pranciškonų vienuolyno svetainėje.

Vienuolyno, kuriame yra Šv.Pranciškaus kapas, bazilikos sienų tapyba paskutinį kartą buvo restauruojama po to, kai ją smarkiai apgadino 1997 metais įvykęs žemės drebėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius