-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrastas genas, dėl kurio žmonės gimsta be pirštų atspaudų

Visiems dar nuo 1930-ųjų žinomas gangsteris Johnas Dillingeris buvo pasiruošęs iškentėti nepakeliamą skausmą, kad sieros rūgštimi būtų nudeginti jo pirštų atspaudai tam, jog gangsterio būtų neįmanoma susieti su visais jo padarytais nusikaltimais, – rašoma dailymail.co.uk tinklalapyje.
Pirštai.
Pirštai. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 2 Tyrimas Genetika

Vis dėlto daugeliui mūsų pirštai be atspaudų taptų tikru košmaru, sukeliančiu problemų pasienyje ar bet kur kitur bandant įrodyti savo tapatybę.

Mokslininkai pagaliau identifikavo geną, dėl kurio žmonės gimsta be pirštų atspaudų. Nuo šios ypatingai retos būklės, vadinamos  „adermatoglyphia“, kenčiantys žmonės jau gimsta neturėdami jokių griovelių ant pirštų pagalvėlių. Visame pasaulyje yra žinomos tik keturios šeimos, kenčiančios nuo šio genetinio pakitimo.

Tel Avivo universiteto, Medicinos fakulteto profesorius Eli Sprecheris išsiaiškino, kad dėl šios keistos būklės kalta genetinė mutacija.

Į šią būklę pirmą kartą buvo atkreiptas dėmesys, kai viena šveicarė bandė važiuoti pro Jungtinių Amerikos Valstijų sieną, kur kitų šalių piliečių reikalaujama pateikti savo pirštų atspaudus.

Pasienio kontrolės pareigūnai nustebo sužinoję, kad moteris ir visa jos devynių narių šeima neturi pirštų atspaudų, dėl to jie privalėjo atlikti DNR tyrimus.

Tel Avivo universiteto mokslininkai analizavo ir lygino sveikų ir žmonių, neturinčių pirštų atspaudų, genetiką, kad išsiaiškintų, kas sukelia šį pakitimą.

Jie išsiaiškino, kad genas „SMARCAD1“ paveikia pirštų atspaudų vystymąsi. Dabar mokslininkai galės imtis tolesnių tyrimų, kad išsiaiškintų, ar šį geną įmanoma kontroliuoti.

Kaip ir DNR, kiekvieno žmogaus pirštų atspaudai yra unikalūs, būtent dėl to jie ypatingai praverčia  tiriant įvairius nusikaltimus ar bandant identifikuoti asmenį, kadangi per visą žmogaus gyvenimą jo pirštų atspaudai nepasikeičia.

„Ne tik pirštų pagalvėlės turi unikalius griovelius. Jų yra ir ant delnų, kojų pirštų bei ant padų. Tačiau faktoriai, kurie lemia šių žymių atsiradimą, vis dar nėra atskleisti“, – tikina profesorius Eli Sprecheris.

Tyrimo rezultatai buvo išspausdinti moksliniame Amerikos žurnale „Human Genetics“ (liet. Žmogaus genetika).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius