-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip padėti su elektroninėmis patyčiomis susidūrusiems vaikams?

Kartais suaugusiems atrodo, kad jie negali padėti vaikams, susidūrusiems su sunkumais internete ar patiriantiems elektronines patyčias, nes vaikai geriau išmano virtualią erdvę. Visgi vaikų skambučiai ir laiškai į „Vaikų liniją“ atskleidžia, kad susidūrus su patyčiomis internete (dažniausiai – socialiniuose tinkluose) vaikams labai reikalinga suaugusiųjų pagalba.
Vaikai ir technologijos
Vaikai ir technologijos / Projekto partnerio nuotr.

Tikrai nėra būtina, kad suaugęs būtų „visažinis“, galintis iškart pasakyti sprendimą, ką daryti sulaukus nemalonaus komentaro po nuotrauka ar kaip pašalinti netikrą anketą socialiniame tinkle. Svarbu, kad vaikai jaustų ir žinotų, jog gali kreiptis į tėvus ar kitą jiems artimą suaugusįjį, susidūrę su patyčiomis internete. Ir kad nebus nubausti už tai, kad „prisišaukė bėdos, sėdėdami internete“.

Ką daryti, jei vaikas susidūrė su patyčiomis socialiniame tinkle ir prašo suaugusiojo pagalbos?

  • Pirmiausia svarbu kuo aiškiau suprasti, kas vyksta. Iš ko vaikas patiria patyčias: iš pažįstamo ar nepažįstamo žmogaus, kokių komentarų ar kitokio pobūdžio agresyvaus elgesio sulaukia, kiek laiko tai trunka.
  • Išsaugoti įrodymus. Kartu su vaiku atsidarę socialinio tinklo paskyrą, turi padaryti ekrano nuotraukas („print screen“), kuriose matytųsi įžeidūs komentarai, nuotraukos ar kitos patyčių apraiškos.
  • Kreiptis į socialinio tinklo administraciją. Kiekviename socialiniame tinkle yra galimybė apie netinkamą kitų vartotojų elgesį pranešti puslapio administracijai.
  • Pasigilinti į konkretaus socialinio tinklo saugumo ir privatumo nustatymus bei drauge su vaiku pasirūpinti didesniu jo paskyros saugumu.
  • Į pagalbos procesą įtraukti kitus vaikui svarbius suaugusiuosius. Jei vaikas pirmiausia papasakojo tėvams, galbūt reikia mokyklos darbuotojų pagalbos, ir priešingai – mokytojams verta informuoti vaiko tėvus apie vaiko patiriamas elektronines patyčias.

Kaip padėti vaikui, kuris tyčiojasi iš kitų?

  • Kalbėkite su vaiku apie tai, ką sužinojote, ir padėkite vaikui prisiimti atsakomybę už elektronines patyčias.
  • Įvardinkite, kokias pasekmes ir jausmus elektroninės patyčios gali sukelti patyčias patiriančiam vaikui. Ugdykite vaiko empatiją, skatindami susimąstyti apie tai, kaip jis galėtų jaustis aukos vietoje. Kartais virtualus ir realus gyvenimas yra atskiriami arba vaikų suvokiami kaip du skirtingi pasauliai, tačiau nors patyčios ir vyksta elektroninėje erdvėje, kitam skauda – realybėje.
  • Priminkite arba informuokite apie netinkamo elgesio pasekmes pačiam vaikui. Pavyzdžiui, įveskite apribojimus naudotis technologijomis ar sugriežtinkite priežiūrą, kai vaikas naršo internete.
  • Aptarkite su vaiku bendravimo internete etiketą. Kaip ir realiame pasaulyje, elektroninėje erdvėje taip pat egzistuoja tam tikros bendravimo taisyklės. Paprastai vaikai drąsiau elgiasi, bendraudami virtualiai, leidžia sau pasakyti daugiau, negu būtų pasakę gyvai, „akis į akį“. Jiems galima paaiškinti, kad bendraujant elektroninėje erdvėje reikėtų su kitais elgtis taip pat pagarbiai, kaip ir realiame gyvenime.
  • Palaikykite mokyklos strategiją patyčių klausimu. Jei mokykla taip pat imasi tam tikrų veiksmų, kad vaikai nesityčiotų, labai svarbu, kad tėvai palaikytų tokias mokyklos iniciatyvas.

Straipsnių ciklą, skirtą jaunųjų internautų tėveliams, parengė „Vaikų linijos" ekspertai. www.auguinternete.lt​​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius