-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselyje pražydo viena didžiausių, rečiausių ir labiausiai dvokiančių pasaulio gėlių – lavongėlė

Gigantiškasis amorfofalas – viena didžiausių, rečiausių ir labiausiai dvokiančių pasaulio gėlių – jau trečią kartą per penkerius metus pražydo viename Briuselio šiltnamyje, nors paprastai šie augalai nežydi po kelerius metus.
Gigantiškasis amorfofalas – kitaip dar vadinamas „lavongėle“
Gigantiškasis amorfofalas – kitaip dar vadinamas „lavongėle“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Indonezijoje, kur buvo atrastas, šis augalas vadinamas „lavongėle“, o lotyniškas jo pavadinimas (Amorphophallus titanum) reiškia „gigantišką deformuotą penį“. Keistas, bet įspūdingas augalas nacionaliniame botanikos sode „Jardin de Meise“ Belgijos sostinės pakraštyje pradėjo žydėti sekmadienį.

„Žydėjimas būna labai trumpas, daugių daugiausia – trys dienos. Po to jis nuvys ir kol pražys vėl, praeis keleri metai“, – sakė botanikos sodo atstovas Franckas Hidvegi.

Pirmadienį ši gendančios mėsos ar žuvies kvapą skleidžianti gėlė buvo 244 cm aukščio ir priviliojo minias lankytojų.

Gigantiškasis amorfofalas, kuris nyksta savo natūraliose buveinėse Sumatros atogrąžų miškuose, paprastai žydi kas ketverius ar penkerius metus, tačiau „Jardin de Meise“ egzempliorius žydėjo 2008 metais, tik atvežtas iš Vokietijos miesto Bonos, o tada – 2011 metais. „Tai išskirtinis reiškinys, niekada nematytas kituose botanikos soduose“, – sakė F.Hidvegi.

Į Europą gigantiškasis amorfofalas pirmą kartą buvo atvežtas 19-ojo amžiaus pabaigoje ir pirmą kartą žydėjo 1889 metais Londone. Vėliau tas egzempliorius žydėjo tik 1926 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius