Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Darbo apranga visiems metų laikams

Dirbant lauko ir vidaus darbus netinkamai apsirengus galima susižeisti arba rūbus taip sugadinti, kad juos teks išmesti. Tai patvirtinti gali visi, kas ėjo kasti žemės apsirengę sportine apranga ar meistrauti kokio daikto vien tik šortais ir berankoviais marškinėliais. Tai nepatogu, be to, ir gali būti brangu rūbus vėliau išvalyti.
Darbinė avalynė
Darbinė avalynė / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Drabužiai Avalynė

Darbo apranga specialiai sukurta tam, kad būtų galima jaustis laisvai ir visą dėmesį sukoncentruoti į darbą, o ne marškinėlių ar kelnių išsaugojimą. Paprastai darbo apranga būna gana neišvaizdi, vienos spalvos, be jokių įmantrių užrašų, paveikslėlių. Ji skirta darbui, o ne išėjimui į žmones, todėl daug kam atrodo nyki ar net monotoniška.

Rekomenduojami darbo rūbai pavasariui

Jei dažnai tenka dirbti lauke, bet šiltu metų laiku praktiškai reikalingas tik dviejų darbo rūbų komplektas – kelnės ir marškiniai. Darže galima kapstytis ir basiems, tad į avalynę čia dėmesio kreipti nereiktų. Jei šlapia, galima įsispirti į kaliošus ar pamėgtas klumpes. Guminiai botai reikalingi esant molingam dirvožemiui ir šlapiai aplinkai. Pavasaris Lietuvoje karštais orais nepasižymi, todėl darbo drabužiai turi apsaugoti ir nuo vėsaus vėjuoto oro. Tam geriausiai tinka puskombinezoniai, prie kurių galima derinti marškinėlius trumpomis arba ilgomis rankovėmis. Tokiu būdu neperpučiama nugara. Idealus rūbas darbui lauke ir statybose, kur siaučia skersvėjai.

Rekomenduojami darbo rūbai vasarai

Vasarą lauko ir vidaus darbai vyksta gana tvankioje aplinkoje, todėl reiktų rinktis plonesnius darbo rūbus. Paprastai jie yra storesni ir iš tvirtesnės medžiagos, tačiau galima rasti ir plonų puskombinezonių bei kelnių. Jei dirbama dažnai, rekomenduojama įsigyti darbinius bridžus – trumpesnes kelnes, vos dengiančias kelius. Tokie bridžai dar turi specialias kišenes antkelėniams įdėti. Tai labai naudinga, kai dirbama atsiklaupus. Marškinėliai gali būti bet kokie – trumpomis rankovėmis ir be rankovių. Vyrai karštą vasaros dieną dirba ir iki pusės nuogi.

Vasarai labai tinkama darbo avalynė – darbiniai sandalai. Tai kiauri batai su tvirtintu padu ir nosimi. Aišku, klumpės tiks irgi, tačiau abiem atvejais reiktų dėvėti trumpas medvilnines kojines. Prakaituota koja bate slidinėja, o tai gali tapti nelaimės priežastimi. Dėl to ir reikalingos kojinės, sugeriančios prakaitą.

Rekomenduojami darbo rūbai rudenį

Rudens darbo rūbų asortimentas yra toks pats, kaip ir pavasarį, tačiau prisideda vienas svarbus rūbas – darbo švarkas. Jis universalus, su keletu kišenių daiktams susidėti. Užsegamos rankovės naudingos tada, kai dirbama dulkėtoje aplinkoje – dulkės neprilenda į apatinius rūbus. Švarkas gali būti derinamas prie kelnių ar puskombinezonio. Dirbant apsirengus kombinezonu švarkas jau nebereikalingas. Jei šalta, po apačia rekomenduojama apsivilkti papildomą nestorą džemperį.

Avalynė taip pat turi būti sandari, tad tinka darbiniai aulinukai, guminiai botai, kaliošai. Dirbant viduje galima avėti ir klumpes, bet kojines reiktų rinktis storesnes, pageidautina vilnones.

123RF.com nuotr./Vyras dirba sode
123RF.com nuotr./Vyras dirba sode

Rekomenduojama darbo apranga žiemą

Žiemą reiktų atkreipti dėmesį į praktiškumą ir šilumą. Dirbant fizinį darbą judesiai turi būti laisvi, todėl prisirengti kelis megztukus tikrai nėra gerai. Kadangi kūnas juda, ne stovi vietoje, šilumos pakanka. Reikia tik dėvėti termo rūbus po apačia. Termo kelnės ir termo marškinėliai yra pagaminti iš specialios medžiagos, kuri praleidžia prakaitą tik į vieną pusę. Audinys kvėpuoja, tačiau nesušlampa. Tai esminis momentas, nes susergama kai drėgnus rūbus perpučia šaltas vėjas. Ant termo rūbų komplekto galima rengtis puskombinezonį, tačiau uždaras kombinezonas čia tiktų labiau. Jei labai šalta, po kombinezonu reiktų nestoro vilnonio džemperio be gobtuvo. Jis paprastai turi ir specialias angas rankovėse nykščiams ir aukštą kaklą. Dėvint puskombinezonį rekomenduojamas normalus džemperis ir darbo švarkas. Taip jausitės šiltai ir bus ne per daugiausiai rūbų. Svarbu tai, kad viršutinius rūbus nusimetę neliktumėte vienais apatiniais.

Dirbant lauke reikalinga ir papildoma šilta striukė. Ji ne pūkinė ir dažniausiai net ne kailinė. Tai plona striukė, kuri yra neperpučiama vėjo. Panašias dėvi slidininkai. Striukė dažnai turi specialius užsegimus apačioje, kuriais galima sumažinti apačią ir taip dar labiau užkirsti kelią šaltam orui patekti po rūbais lankstantis ir vaikštant.

Avalynei žiemą reiktų skirti daugiau dėmesio. Renkantis guminius batus reiktų rinktis pašiltintus, nes plona guma šalčio nesulaiko ir kojinės gali būti per silpna apsauga. Autai – praeities reliktas (beje, iki 2007 metų autai vis dar buvo naudojami Rusijos armijoje vietoj kojinių), tačiau turint didesnius guminius batus jie gali praversti. Idealiausia avalynė – specialūs darbiniai aulinukai žiemai – šilti ir tvirtintais padais bei nosimi, kad apsaugotų koją užkritus sunkiam daiktui.

Žinoma, darbo rūbų pagrindinis aksesuaras – darbo pirštinės. Jų yra visokių, todėl galima mautis net po dvi – po apačia medžiagine, o ant jų viršaus – silikonines arba gumines. Intensyviai dirbant rankos nešąla, tačiau pakanka pastovėti keletą minučių šaltyje, kad pajaustumėte žiemos privalumus ir trūkumus.

Žiemai taip pat rekomenduojami nestori užmaunami šalikai ant kaklo. Jie paprasti, tačiau gerai apsaugo kaklą nuo perpūtimo. Kai kurie šalikai gali būti dedami ant burnos. Tokius mėgsta naudoti dviratininkai ekstremalai, motociklininkai. Jei šaltis itin didelis, pravers ir slidininko kaukė, kuri uždengia visą veidą palikdama tik burnos ir akių ertmes.

Namų sąlygoms tokios aprangos reikia retai, tačiau Lietuvoje vis dar daug žmonių patys ruošia malkas, todėl tokia apranga jiems yra labai reikalinga.

Nepamirškite diržo. Puskombinezoniui jis nereikalingas, tačiau meistraujantys mėgsta pasikabinti specialias kišenes varžteliams, akumuliatoriniam suktuvui, įrankiams. Apsikrovus kelias įrankiai paprastos kelnės ima smukti ir atidengia nugarą, todėl diržas padeda išlaikyti kelnes vietoje. Jei reikia prilaikyti tik kelnes, galima pasirūpinti ir specialiomis petnešomis.

Darbo apranga parduodama profesionalams skirtose parduotuvėse, o taip pat ir internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius