-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Saulės žybsnio pašvaistės gali būti matomos net Lietuvoje

Dėl kovo 6–7 dienomis Saulėje įvykusių galingų žybsnių, kurių srautai buvo nukreipti tiesiai į Žemę, šiomis naktimis šiauriniame pusrutulyje bus matomos ryškios pašvaistės. Sutemus galvas pakelti verta ir lietuviams – artimiausia naktis bus giedra, tad ir Lietuvos padangė gali nesmarkiai suspindėti.
Šiaurės pašvaistės
Šiaurės pašvaistės / E.Paškevičiaus nuotr.

NASA vertinimu, pastarieji Saulės žybsniai buvo galingiausi šiais metais ir vieni smarkiausių per pastaruosius penkerius metus. Žybsnio metu išspjautas elektromagnetinių dalelių srautas Žemę pasiekė kovo 8-osios rytą. Jis gali sutrikdyti aukšto dažnio radijo bangų komunikacijas, GPS sistemas ir elektros tiekimo sistemas. Augalus ir gyvūnus nuo elektringų dalelių poveikio apsaugo Žemės magnetinis laukas, kuris „sugauna“ Saulės vėjo atneštas daleles.

Būtent dėl to padangėje naktimis matomos pašvaistės. Kadangi Saulės žybsnio būta itin galingo, naktį į penktadienį šis reiškinys turėtų būti itin įspūdingas ir matomas ne tik arčiausiai Ašigalio esančiose vietovėse, bet ir kituose regionuose.

Spaceweather.com skelbia, kad naktį į ketvirtadienį neryškios pašvaistės jau buvo matomos net JAV ir Kanados pasienyje, o ateinančią naktį dangus žėrės dar įspūdingiau.

Kadangi JAV ir Kanados pasienis yra panašioje geografinėje platumoje, kaip ir Lietuva, galima tikėtis, kad ateinančią naktį pašvaistės bus matomos ir mūsų padangėje. Meteorologai prognozuoja, kad šiąnakt Lietuvos dangus bus giedras, taigi sąlygos stebėti šį reiškinį bus puikios.

Pastaruosius kelerius metus Saulė buvo rami, tačiau šiuo metu jos aktyvumas kyla ir piką turėtų pasiekti 2013-aisiais. Todėl artimiausiais metais žybsnių veikiausiai bus užfiksuojama dažniau.

15min.lt jau rašė, kad dėl smarkiausių per pastaruosius penkerius metus geomagnetinių audrų Lietuvos ligoninėse daugėja pacientų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius