-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausios karščio bangos istorijoje

Iš centrinės ir rytinės JAV dalių ir toliau nesitraukia anomaliniai karščiai – temperatūra siekia 37 laipsnius Celsijaus. „Daily Telegraph“ chronologiškai pateikia kitų didžiausių karščio bangų per pastarąjį šimtmetį sąrašą.
Mergina aušinasi prie fontano.
Mergina guli prie fontano. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1924 m. spalio mėn.

Australijos miestelyje Marble Bar užfiksuota ilgiausiai trukusi karščio banga, kai daugiausiai dienų iš eilės temperatūra siekė daugiau kaip 37,8 laipsnio Celsijaus.

1936 m. liepos mėn.

Visoje JAV per 10 dienų trukusią karščio bangą mirė 997 žmonės, 76 iš jų gyveno Niujorke. Daugiau kaip 20 žmonių nuskendo, nes vaikai ir suaugusieji, net ir nemokėdami plaukti, šokdavo į vandenį, ieškodami atgaivos nuo karščio.

1976 m. birželio mėn.

Jungtinėje Karalystėje 15 dienų iš eilės temperatūra viršijo 32,2 laipsnio Celsijaus. Vėliau dar penkias dienas ji pakildavo iki 35 laipsnių. Šalies pietvakariuose 45 dienas nelijo. Dėl didžiulio karščio kilo siaubingi miškų gaisrai, naikinantys augmeniją. Karščio banga nuslūgo tik rugpjūtį, šalyje praūžus smarkioms audroms su perkūnija.

1988 m.

Intensyvi karščio banga visoje JAV pareikalavo 4–17 tūkst. žmonių gyvybių, o šalies vakaruose kilo keli aplinką niokojantys miškų gaisrai.

2003 m. rugpjūtis

Karščiausią vasarą nuo 1540 m., Europą užplūdus rekordiniams karščiams, mirė beveik 40 tūkst. žmonių, daugiausiai Prancūzijoje. Šiaurės Prancūzijoje septynias dienas temperatūra pasiekdavo daugiau kaip 40 laipsnių Celsijaus.

2006 m. liepa

Daugiau kaip 220 žmonių mirė Šiaurės Amerikoje, kai termometrų stulpeliai rodė daugiau kaip 48 laipsnius. Maksimali temperatūra – 54 laipsniai Celsijaus – buvo užfiksuota Pietų Dakotoje.

2010 m. birželis

Per Rusiją vasaros pradžioje nusiritus karščio bangai, šalis, kurioje įprastai didelių karščių nebūna, buvo siaubiama miškų gaisrų ir baisiausios sausros per 40 metų. Šalies meteorologijos agentūra paskelbė, kad tokių karščių Rusijoje nebuvo tūkstantį metų. Nuo karščio mirė tūkstančiai žmonių, tarp skenduolių – į vandenį neblaivūs lipę žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius