-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte galbūt rasta senovės karalienės piramidė

Egipto archeologai rado dykumoje smėlio užneštą piramidę, kuri tikriausiai priklauso prieš daugiau nei 4 000 metų viešpatavusio faraono motinai, antradienį pranešė Egipto aukščiausiosios senienų tarybos vadovas.
Atrastoji piramidė
Atrastoji piramidė / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Egiptas

Maždaug prieš du mėnesius į pietus nuo Kairo rastoje smėlio užpustytoje piramidėje tikriausiai buvo palaidota karalienė Sešešet. Jos sūnus karalius Tetis valdė Egiptą 2 323-2 291 metais prieš mūsų erą ir pradėjo Egipto 6-ąją dinastiją, žurnalistams sakė Zahi Hawassas.

Maždaug prieš du mėnesius į pietus nuo Kairo rastoje smėlio užpustytoje piramidėje tikriausiai buvo palaidota karalienė Sešešet.„Sešešet – vienintelė karalienė, kurios piramidė nebuvo žinoma, todėl aš įsitikinęs, kad ši priklauso jai, - aiškino Z.Hawassas. – Tai praturtins mūsų žinias apie Senąją karalystę".

Valdant 6-osios dinastijos faraonams Egipte vyko dideli konfliktai tarp karališkosios šeimos narių ir silpnėjo centrinė valdžia. Manoma, jog tai buvo paskutinioji Senosios karalystės dinastija, kuriai žlugus Egipte prasidėjo bado ir didelių neramumų laikotarpis.

Archeologai anksčiau netoliese rado dviem kitoms karaliaus Tečio žmonoms priklausančias piramides, tačiau Sešešet kapo aptikti nepavyko.

Pasak Z.Hawasso, apgriuvusi 5 metrų aukščio piramidė iš pradžių buvo apie 14 metrų aukščio, o jos kraštinės ilgis – 22 metrai.

Egipto aukščiausiosios senienų tarybos vadovas sakė, kad Egipte dabar iš viso žinoma 118 piramidžių. Pastaroji rasta netoli nuo seniausios pasaulyje Sakaros piramidės, kurioje buvo palaidoti Senovės Egipto valdovai.

„Tikėtina, jog tai geriausiai išsilaikiusi ne pagrindinė piramidė iš visų rastų Sakaroje", – sakė Z.Hawassas.

Kadaise šis statinys buvo padengtas baltais klinčių blokais, kurie buvo atgabenti iš netoliese esančių Turos karjerų, sakė specialistas.

Pasak Z.Hawasso, archeologai planuoja po dviejų savaičių įeiti į piramidės laidojimo kamerą, nors daugumą joje buvusių daiktų tikriausiai pagrobę senovės kapų plėšikai.

Jis pridūrė, kad kai kurie rasti daiktai, tarp jų vėlesniame laikotarpyje sukurta Senovės Egipto dievo Anubio medinė statulėlė ir įkapių statulėlės rodo, jog kapavietė vėl buvo naudojama valdant romėnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius