-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksperimento „Mars–500“ dalyviai yra izoliuoti jau 100–ąją parą

Šeši savanoriai, komplekse prie Maskvos dalyvaujantys skrydžio į Raudonąją planetą imitavimo eksperimente „Mars–500“, yra izoliuoti nuo išorinio pasaulio jau šimtąją parą.

„Praėjus daugiau nei trims mėnesiams nuo eksperimento pradžios, dalyviai jaučiasi gerai. Jų psichikos būklė ir sveikata atitinka normą. Iš jų negauta jokių nusiskundimų, taip pat ir juos stebintys gydytojai nemato jokių nukrypimų“, – papasakojo eksperimento techninis direktorius Jevgenijus Diominas.

Jis itin pažymėjo tai, kad niekas iš „marsonautų“ nepareiškė noro palikti projektą. Eksperimento dalyviai neturi laiko tokioms mintims, nes visą jų darbo laiką užima plati mokslo tiriamoji programa.

„Iš viso programoje numatyti 105 eksperimentai. Šiuo metu visi eksperimentai jau pradėti. Jie atliekami skirtingu intensyvumu“, – sakė J.Diominas.

Pagal skaičiavimus, papasakojo pašnekovas, tariamas kosminis erdvėlaivis 100–ąją skrydžio dieną yra skrydžio į Marsą trajektorijoje, už 200 mln. km nuo Žemės ir maždaug 190 mln. km nuo Raudonosios planetos.

Siekdami kompensuoti sąlyginį raumenų masės netekimą kosminio skrydžio sąlygomis, eksperimento dalyviai turi padidinti fizinį krūvį – aktyviau naudojasi bėgimo takeliu, veloergometru ir kitais treniruokliais.

“Žinoma, jie nepamiršta ir eksperimentų, susijusių su sveikatos stebėsena, su balansiniais apykaitos procesais organizme„, – papasakojo “Mars–500 techninis direktorius.

2008 metų pabaigoje Medicinos ir biologijos problemų institute (MBPI), kuris yra eksperimento organizatorius, rengiantis pagrindiniam 520 parų eksperimentui „Mars–500“, vyko 14 parų techninis eksperimentas, o 2009 metais – 105 parų pirminis skrydžio imitavimo eksperimentas.
Eksperimentas „Mars –500“ prasidėjo birželio 3 dieną. Tarptautinės įgulos vadovas yra Rusijos mokslininkas Aleksejus Sitevas. Gydytojo vietą užėmė Suchrobas Kamolovas. Viena iš trijų tyrėjų vietų taip pat atiduota Rusijos dalyviui Aleksandrui Smolievskiui.

31 metų prancūzų inžinierius Romainas Charles'is atlieka erdvėlaivio inžinieriaus pareigas, o 27 metų italas Diego Urbina ir jo vienmetis Wang Yue iš Kinijos dirba mokslo darbą, eidami tyrėjų pareigas.

Eksperimentą sudaro trys etapai: 250 parų „skrydis“ iš Žemės į Marsą, 30 dienų buvimas Marso paviršiuje ir 240 parų sugrįžimas. Po 250 parų imitacinio skrydžio įgula bus padalyta – trys žmonės išsilaipins Raudonosios planetos paviršiuje, kur jie atliks tris „pasivaikščiojimus“ po planetą su patobulintais rusiškais skafandrais „Orlan –E“, o kiti trys žmonės liks visą mėnesį tarpplanetiniame kosminiame erdvėlaivyje orbitoje aplink Marsą.

Į Marsą „išsilaipins“ trys „įgulos“ nariai: rusas, europietis ir kinas.

Kompleksas, imituojantis kosminį erdvėlaivį, buvo pastatytas Medicinos ir biologijos problemų instituto teritorijoje Maskvoje. Bendra komplekso, kurį sudaro nutūpimo modulis, eksperimentų modulis, gyvenamasis modulis, sandėlis ir oranžerija, apimtis – 550 kubinių metrų. Atskirtai sukurtas 1 200 kubinių metrų apimties modulis, imituojantis Marso paviršių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius