-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos čempionato ketvirtfinalį pasiekusi mažylė: 15 netikėtų faktų apie Velsą

Velse ir Lietuvoje gyvena beveik tiek pat gyventojų. 2011 m. surašymo duomenimis, Velse gyveno 3,06 mln. gyventojų, o Lietuvoje – 3,043 mln. gyventojų. Tiesa, nuo tada Velsas jau aplenkė Lietuvą, kadangi Lietuvoje gyventojų skaičius mažėja, o Velse – auga.
Anglija – Velsas
Anglija – Velsas / „Scanpix“ nuotr.

1. Velse yra miestelis, kurio pavadinimas yra ilgiausias pasaulyje. Šio miestelio pavadinimas – Lanvairpulgvigilgogerihuirndrobulantisiliogogogohas. Tai verčiasi maždaug kaip „Šv. Marijos bažnyčia baltų lazdyno medžių pavėsyje netoli akivaro ir šv. Tyzilio bažnyčios prie raudonojo urvo“. Šis pavadinimas atsirado XIX a. viduryje, į viena sujungus trijų vietų pavadinimus.

en.wikipedia.org nuotr./Ilgiausias vietovardis Europoje
en.wikipedia.org nuotr./Ilgiausias vietovardis Europoje

2. Į Velsą sykį buvo ištremtas varnas. Londono Taueryje nuolat gyvena šeši varnai, kurie tradiciškai laikomi Karūnos ir bokšto sargais. 1986 m. varnas, vardu Džordžas, buvo pašalintas iš tarnybos už tai, kad puolė TV antenas. Už blogą elgesį varnas buvo ne tik nušalintas, bet ir ištremtas į Velso zoologijos sodą.

3. Velse toje pačioje trasoje varžosi žmonės ir žirgai. „Žmogaus prieš žirgą“ maratonas yra kasmet birželį vykstančios 35 kilometrų distancijos lenktynės, kuriose bėgikai varžosi su raiteliais ant arklių nugarų. Lenktynės vyksta kasmet nuo 1980 m., žmogus iki šiol jose triumfavo dukart.

4. Velse yra didžiausias šiltnamis pasaulyje. Šis šiltnamis yra Nacionaliniame Velso botanikos sode, jo ilgis – 95, o plotis – 55 metrai.

Chris Dixon nuotr. /Didžiausio pasaulyje šiltnamio viduje
Chris Dixon nuotr. /Didžiausio pasaulyje šiltnamio viduje

5. Velsiečiai vis dar turi savo atskirą kalbą, kuria kalbama ir... Argentinoje. Velse vyrauja anglų kalba, tačiau maždaug penktadalis Velso gyventojų vis dar moka kalbėti ir valų kalba. Šia kalba kalbama tik dviejose vietose pasaulyje – Velse ir Čubuto provincijoje Argentinoje. Čia nuo XIX a. vidurio gyvena velsiečiai, kurie emigravo į Argentiną būtent dėl to, kad jautė, jog jų laisvė kalbėti savo kalba Jungtinėje Karalystėje yra varžoma. Dabar Čubute vis dar likę apie 5 tūkst. asmenų, kuriems valų kalba yra gimtoji.

6. Velse esama daugiausia pilių pasaulyje. Nors Velsas yra maždaug dvigubai mažesnis už Lietuvą, čia yra maždaug 600 pilių. Taigi, vienam kvadratiniam kilometrui tenka daugiau pilių negu bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.

7. Velsas – avių kraštas. Velse avių yra tris kartus daugiau negu žmonių. Žmonių Velse gyvena apie 3 milijonus, avių – apie 9 milijonus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Avis apsnigtame lauke
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Avis apsnigtame lauke

8. Velso dėka Jungtinėje Karalystėje nėra mirties bausmės. Velsietis Timothy Evansas 1950 m. buvo nuteistas mirties bausme už žmonos nužudymą. Tik praėjus nemažai laiko nuo bausmės įvykdymo paaiškėjo, kad tikrasis žudikas – Johnas Christie, gyvenęs kaimynystėje. Jis buvo serijinis maniakas. Jungtinėje Karalystėje kilo pasipiktinimas ir mirties bausmės panaikinimo šalininkai pasiekė savo tikslą.

9. Velse yra mažiausia šventykla Jungtinėje Karalystėje. Jos ilgis – 3,3 m, o plotis – 2,4 m. Joje telpa šeši žmonės.

10. Velse ir Lietuvoje gyvena beveik tiek pat gyventojų. 2011 m. surašymo duomenimis, Velse gyveno 3,06 mln. gyventojų, o Lietuvoje – 3,043 mln. gyventojų. Tiesa, nuo tada Velsas jau aplenkė Lietuvą, kadangi Lietuvoje gyventojų skaičius mažėja, o Velse – auga.

11. Velso princas ir princesė nėra iš Velso. Šis titulas priklauso Jungtinės Karalystės sosto įpėdiniui ir jo žmonai. Dabartinis Velso princas yra Charlesas, princesė – Camilla. Tiesa, ji šio titulo nenaudoja, kadangi Jungtinės Karalystės žmonių atmintyje jis yra itin glaudžiai susijęs su princese Diana.

12. Iš Velso kilo korgiai. Šie itin žavūs šunys pirmąkart buvo išvesti būtent Velse maždaug X amžiuje. Juos augina netgi Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth.

Valų korgis pembukas
Valų korgis pembukas

13. Velse alkoholį gali vartoti penkiamečiai. Velso (kaip ir Anglijos) įstatymai leidžia 5 metų ir vyresniems vaikams vartoti alkoholinius gėrimus, jei jie tai daro namuose ir su tėvų priežiūra.

14. Velso nacionalinis augalas – poras. Jei kovo pradžioje sutiksite asmenį, įsisegusį keistą daržovę, galbūt jis tiesiog yra iš Velso. Kovo 1 d., Velso globėjo šv. Deivido dieną, patriotiški velsiečiai įsisega poro laišką į drabužius.

15. Velse gyvena daugiau negu 8 tūkst. džedajų. Tiek asmenų per 2011 m. gyventojų surašymą nurodė savo religiją kaip džedajų religiją. Dalis jų taip pokštavo, dalis šiuo būdu deklaravo netikintys dievą, dalis protestavo prieš klausimo apie religijas įtraukimą į gyventojų surašymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius