TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

„Facebook“ nutekėjusios erotinės nuotraukos aštuoniolikmetę nuvedė prie teisėsaugos durų

Nekaltas noras įsiamžinti erotinėje fotosesijoje aštuoniolikmetei Inesai T. virto tikru galvos skausmu – asmeniniam archyvui skirtos apsinuoginusios merginos fotografijos pasirodė internete ir žaibo greičiu paplito socialiniuose tinkluose. Interneto komentatorių įžeista bei orumą praradusi Inesa T. jau kitą savaitę rašys pareiškimą policijai ir mėgins išsiaiškinti, kas nutekino jos nuosavybę.
Dėl paviešintos erotinės nuotraukos Inesa T. kreipsis į policiją
Dėl paviešintos erotinės nuotraukos Inesa T. kreipsis į policiją / Aro Radevičiaus nuotr.

Fotosesiją mergina nutarė pasidaryti per Jonines, birželio pabaigoje. Anot aštuoniolikmetės, erotinė fotosesija buvo sena jos svajonė. „Mano hobis yra modeliavimas. Priklausau Kauno modelių agentūrai, dirbu su aktoriais, mėgstu pasirodyti prieš objektyvą. Labai norėjau erotinės fotosesijos – ne banalios, įdomios. Su fotografu sutarėme, kad esu pilnametė ir galiu tai daryti“, – 15min.lt pasakojo Inesa T.

Mergina drabužius nusimetė ir prieš objektyvą stojo gamtoje, laukuose rastame apleistame tvarte. Skandalą sukėlusioje fotografijoje mergina be liemenėlės pozuoja laukinėje pievoje.

Fotografui paprašius leidimo vieną iš fotosesijos kadrų patalpinti savo asmeninėje interneto svetainėje bei oficialiame socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje, Inesa T. nedvejodama sutiko. Tačiau dėl šio sprendimo greitai pasigailėjo – patikrinusi fotografo „Facebook“ paskyrą mergina pakraupo pamačiusi komentatorių atsiliepimus.

 „Po nuotrauka žmonės rašė, kad aš esu kekšė, klausė, kada imsiu dirbti stotyje, domėjosi, ar mano tėvams negėda auginti tokią dukrą. Tokių komentarų buvo daugybė, dalį jų rašė draugai. Tiesa, dabar jau buvę…“ – pasakoja Inesa T. Perskaičiusi komentatorių pasisakymus mergina tučtuojau paprašė fotografo pašalinti nuotrauką iš socialinio tinklo, ji buvo ištrinta po keturių valandų nuo publikavimo.

Po nuotrauka žmonės rašė, kad aš esu kekšė, klausė, kada imsiu dirbti stotyje, domėjosi, ar mano tėvams negėda auginti tokią dukrą. Tokių komentarų buvo daugybė, dalį jų rašė draugai. Tiesa, dabar jau buvę…

Pasisavino nuotrauką

Ilgai Inesos T. ramybė netruko – po savaitės su ja susisiekti mėgino įtarimų sukėlęs nepažįstamas asmuo. „Praėjus savaitei nepažįstamas vaikinas pakvietė mane draugauti per „Facebook“. Savo anketoje jis buvo užrašęs vardą ir pavardę, tačiau neįdėjo savo nuotraukos. Priėmiau jį į draugus ir nekreipiau dėmesio“, – pasakoja Inesa T. Mergina įtarė, kad tai gali būti netikra anketa.

Paaiškėjo, kad Inesos T. fotosesija internautų gretose nebuvo pamiršta. „Kitą dieną šis vaikinas be mano leidimo tą nuotrauką paviešino nenurodęs nei modelio, nei fotografo vardo – tiesiog pateikė kaip savo ir pažymėjo, kad nuotraukoje esu aš – „užtagino“. Dėl to fotografija pasirodė ir mano profilyje“, – prisimena mergina. Jos nelaimei, į darbą pakilo komentatoriai, vėlei išvadinę Inesą T. kekše, koneveikę ir ją, ir jos šeimą.

Nuotrauka Inesos T. profilyje buvo matoma ilgą laiką, ją darsyk paskelbęs asmuo fotografiją išėmė tik sulaukęs Inesos T. šalininko žinutės. „Kitas mano pažįstamas fotografas parašė jam, kad modelis kreipsis į policiją, bus teismas ir didelė bauda“, – pasakoja Inesa T. Šių žodžių pakako anonimui įbauginti.

Šiandien Inesa T. jaučiasi viešai pažeminta, tačiau daug labiau nei įžeidžiantys komentarai ją įskaudino faktas, jog kažkas šią nuotrauką pavogė. „Noriu, kad policija išsiaiškintų, kas tiksliai tai padarė. Juk tas asmuo pažeidė mano orumą. Jis turi man atlyginti moralinę žalą“, – įsitikinusi mergina ir vieną po kito renka įrodymus, kuriuos jau kitą savaitę pridės prie pareiškimo policijai.

Mergina tikina nė kiek nesijaudinanti dėl jos laukiančių teisinių procesų ir žadą teisybės ieškoti tiek laiko, kiek prireiks. „Advokatas, su kuriuo konsultavausi, tikino, kad teisybė yra mano pusėje. Žmogus gali atsisiųsti mano nuotrauką, tačiau neturi teisės jos naudoti kaip savo – juk pažeidžia autorines teises“, – sau palankius argumentus vardina Inesa T.

Supykdė fotografą

Nepasitenkinimo dėl nutikusio įvykio neslėpia ir Inesą T. fotografavęs Aras Radevičius. Erotinėse fotosesijose reguliariai dalyvaujantis fotografas tikino su tokiu atveju susidūręs pirmą kartą ir be jokios abejonės vadina jį vagyste.

A.Radevičius puikiai prisimena, kaip fotografavo Inesą T. „Ta fotosesija buvo gana sunki – dirbome apie penkias valandas, modelis buvo su temperatūra“, – pasakoja menininkas.

Fotografas prisimena ir detales: bene žodis žodin atkartoja Inesos T. pasakotą istoriją apie nuotraukos viešinimą. „Tą nuotrauką paskelbiau savo puslapyje ir „Facebook“ paskyroje, buvau gavęs visus Inesos sutikimus. Mano puslapyje nuotraukos yra apsaugotos ir jų niekas negali paimti, tad vadinasi, fotografija pavogta iš „Facebook“. Tačiau juk tai – autorinis darbas…“ – sako pašnekovas.

Pamatęs, jog iš jo profilio išimta nuotrauka nukopijuota nepažįstamo asmens ir vėlei paskelbta viešai, A.Radevičius tiesiog pasiuto, tačiau liežuvio už dantų nelaikė. „Parašiau, kad čia pažeidimas ir kad greičiau išimtų. Aišku, komentatoriai ir iš manęs pasišaipė, gerai „apvažiavo“, tačiau ta nuotrauka greitai dingo. Vis dėlto ją žino labai dug žmonių – gali būt, kad dar kas nors nusikopijavo“, - sunerimęs svarsto menininkas.

„Parašiau, kad čia pažeidimas ir kad greičiau išimtų. Aišku, komentatoriai ir iš manęs pasišaipė, gerai „apvažiavo“, tačiau ta nuotrauka greitai dingo. 

Labiausiai fotografui pyktį kelia, jo nuomone, įvykdytas autorinių teisių pažeidimas. „Su mielu noru už save pakovočiau, jei tik kas nors išklausytų. Čia gi vagystė, autorinio darbo paviešinimas. Suprasčiau, jei ja būtų tiesiog pasidalinta, tačiau kai viskas nukopijuota ir dar žmogaus, kuris neturi jokio supratimo, apie ką viskas, bet nori „išsikalinėti“. Tai kelia pyktį“, – tikina A.Radevičius.

Vis dėlto pats į policiją menininkas nežada kreiptis ir savo teisių kartu su teisėsauga negins. „Visus reikalus tvarko Inesa – ji man tik pranešė ir aš su viskuo sutikau“, – sakė A.Radevičius.

Kaltinti beprasmiška

Situaciją pakomentuoti sutiko advokatas Mindaugas Paukštė. Išgirdęs Inesos T. istoriją specialistas ragino jos nesureikšminti ir tikino pagrindo bylinėtis anaiptol nematąs. „Nematau jokio pagrindo ką nors kuo nors kaltinti. Juk viskas paprasa: kažkas publikavo tą nuotrauką, jam buvo pasakyta ją panaikinti, jis panaikino. Bijai vilko – neik į mišką. Nuėjai į mišką – pamatei vilką “, – 15min.lt sakė M.Paukštė.

Anot advokato, tikėtis, jog anonimas bus nubaustas, nėra verta, o ir skandalas jam atrodo be pagrindo. „Juk viešojoje erdvėje nėra jokių autorinių teisių. Pavyzdžiui, atsivertus laikraštį jame aiškiai parašyta – šita nuotrauka yra mūsų, jos platinti negalima. Šiuo atveju taip parašyta nebuvo“, – atkreipia dėmesį M.Paukštė.

Paklaustas, ar įmanoma Inesai T. pasiekti, jog nuotrauką nukopijavęs asmuo būtų nubaustas, advokatas nedaugžodžiavo. „Lietuva yra stebuklų šalis. Aš tokia nesąmone neužsiimčiau. Nereikia būt durnai“, – sakė specialistas. Vis dėlto M.Paukštė pabrėžė, kad šiuo atveju kaltinimus galbūt vertėtų formuluoti kitaip. „Mergina turėtų žvelgti į situaciją iš kitos pusės – mėginti ginti savo privatumą, pavyzdžiui“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad net ir tokiu atveju bausmė anonimui jam atrodo nereali.

Svarstydamas apie Inesos T. istoriją M.Paukštė prisimena ne vieną analogišką atvejį. Anot advokato, daugybė šalies dainininkių patyrė tą patį, tačiau išgyveno ir iš esmės nieko nepešė. „Visos paragavo to – paverkšleno, išėmė ir tiek“, – paprastai komentuoja M.Paukštė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius