-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Itin ankstyvi bobausiai Dzūkijoje jau džiugina gurmanus

„Per kelių dešimtmečių grybavimo „stažą“ šiemet pirmą kartą bobausius pradėjau rinkti kovo viduryje“, – teigė Janina Janušauskienė iš Varėnos rajono Marcinkonių kaimo. Anot marcinkoniškės, pavasario pradžioje pasirodę bobausiai buvo mažučiai tarsi trupiniukai. Vos spėjo ūgtelėti, kai užklupo šalnos ir dygimas, tad augimas sustojo.
Bobausis
Bobausis / Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto nuotr.

„Gamta grįžo į jai būdingą balandžio mėnesio ritmą“, – aiškino moteris. Esą kas gali augti, kai ankstų rytą tose apylinkėse, kur ji grybauja, termometro stulpelis nukrenta iki minus 8-9 laipsnių šalčio. Tačiau nepaisant sunkių augimo sąlygų, gurmanų mėgstami bobausiai pradeda kišti raukšlėtagalves kepures. Patyrusios grybautojos teigimu, šiemet bobausiai dygsta prie eglynų, biržėse, kur gausu žolės.

Miško gėrybėmis moteris prekiauja šalia kelio Vilnius-Druskininkai. Už 2 litrų talpos kibirėlį pavasarinių grybų J.Janušauskienė prašo 12 Lt, o už indelį nuo vynuogių ar kivių – 8 Lt.

Praėjusių metų pavasarį raukšlėtakepuriai geriausiai augo biržėse, kur nebuvo žolės, tiesiog smėlyje, o miškuose pasirodė tik apie gegužės vidurį. „Jei nebūtų sutrukdę šalnos, pagal visus gamtos ženklus bobausių būtų labai daug“, – įsitikinusi grybautoja iš Marcinkonių.

Miško gėrybėmis moteris prekiauja šalia kelio Vilnius-Druskininkai. Už 2 litrų talpos kibirėlį pavasarinių grybų J.Janušauskienė prašo 12 Lt, o už indelį nuo vynuogių ar kivių – 8 Lt. „Didelio pirkimo dar nėra. Dažniausiai perka mėgstantys ir vertinantys bobausius“, – teigė J.Janušauskienė. Norinčių pirmą kartą paragauti pavasarinių grybų šiemet pasitaiko vos vienas kitas.

Norintys paskanauti bobausių, turėtų žinoti, kad jie yra valgomi grybai, tačiau turi nuodingos medžiagos giromitrino, kuria galima apsinuodyti. Prieš valgant bobausius būtina ne mažiau kaip du kartus po 10-15 minučių pavirti, o nuovirą išpilti, jo griežtai negalima naudoti padažams ruošti.

Varėnos rajono savivaldybė yra viena iš šešių savivaldybių, kurios paskelbtos afrikinio kiaulių maro užkrato zonomis. Ar galima eiti į miškus be specialių leidimų? „Nematau didelės tragedijos, jei žmonės rinks bobausius. Kritusių šernų daugiau nerasta, be to, daug jų sumedžiota, todėl populiacija gerokai sumažėjusi“, – teigė Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Romas Černius. Anot specialisto, bobausiai geriausiai auga pušynuose, kirtimuose, smėlyje. Tuo tarpu šernai mieliau renkasi raistus, lapuočių miškus, jiems nepatinka atviros vietos.

Nematau didelės tragedijos, jei žmonės rinks bobausius. Kritusių šernų daugiau nerasta, be to, daug jų sumedžiota, todėl populiacija gerokai sumažėjusi, – teigė Romas Černius.

Vis dėlto grybautojai turėtų būti pasiruošę rasti ne tik grybų. „Jeigu nutiktų taip, kad aptikote kritusį šerną ar jo kaulus, nesiartinkite prie jo, nelieskite. Įsidėmėkite vietą ir nedelsiant informuokite veterinarijos specialistus arba paskambinkite 112 numeriu“, – patarė R.Černius. Jei kritusį šerną aptiko žmogus, auginantis kiaules, sugrįžęs namo jis pirmiausia turėtų persirengti drabužius, dezinfekuoti batus (bent gerai nuplauti) ir tik tada eiti į tvartą.

Valgomasis bobausis (lot. Gyromitra esculenta, angl. False morel, Beefsteak mushroom, vok. Frühjahrslorchel) – pavasarinis gurmanų mėgstamas grybas. Valgomasis bobausis mėgsta augti kerpiniuose pušynuose, kirtavietėse, miškų aikštelėse, gaisravietėse.

Bobausiai – nuodingi, nes turi giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus. Bobausiai, augantys trąšioje, puveningoje dirvoje ir lietingu oru, yra nuodingesni negu augantys smėlėtose dirvose ir sausu oru.

Bobausius galima valgyti, tačiau reikia tinkamai apruošti. Valgant bobausius pirmą kartą, mikologai rekomenduoja suvartoti tik labai nedidelį kiekį, pvz., pusę kepurėlės, tam, kad būtų galima pasitikrinti savo jautrumą šiems grybams. Nors toks jautrumas būdingas tik labai nedidelei daliai žmonių, tačiau jei šių grybų paragauja jautrus žmogus, jam greičiausiai prireiks medicininės pagalbos. Tokio pat atsargumo reiktų laikytis ir duodant šių grybų ragauti vaikams, nes metabolinis jautrumas jiems nėra paveldimas.

Apsinuodijus dažniausiai pykina, jaučiamas silpnumas, galvos skausmas, kartais vemiama, viduriuojama, prasideda pilvo skausmai, sunkiais atvejais galima gelta, traukuliai, koma ir kepenų nepakankamumas.

Skirtingų formų bobausiai irgi yra nevienodai nuodingi. Viename šviežių bobausių kilograme randama 1,2-1,6 g nuodo giromitrino, o džiovintų – nuo 15 mg iki 6,4 g giromitrino. Giromitrinas neegzistuoja grynas, o atsiranda hidrolizės būdu jau išrovus grybą. Nuodas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau, verdant bobausius ilgiau nei 10 min., iš grybų pašalinama apie 99,5 proc. hidrazinų. (panašiai veikia ir džiovinimas).

Apsinuodijus dažniausiai pykina, jaučiamas silpnumas, galvos skausmas, kartais vemiama, viduriuojama, prasideda pilvo skausmai, sunkiais atvejais galima gelta, traukuliai, koma ir kepenų nepakankamumas. Pirmieji simptomai atsiranda, praėjus 2-12 val. po apsinuodijimo (besimptomis laikotarpis – iki 50 val.).

Siekiant išvengti apsinuodijimo bobausiais, patariama:

• Rinkti tik gerai pažįstamus grybus

• Surinktus grybus apdoroti tą pačią dieną

• Nevalgyti, neragauti žalių (nevirtų) bobausių

• Prieš vartojimą ne mažiau kaip tris kartus po 15 min. pavirti keičiant vandenį, nuovirą būtina nupilti

• Nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai

• Verdant bobausius vėdinti patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galima apsinuodyti prisikvėpavus garų

• Grįžus iš miško ir sutvarkius grybus, būtina nusiplauti rankas

• Džiovinant bobausius, juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po 2 mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui

http://www.alytausgidas.lt/lt/naujienos/dzukija/itin-ankstyvi-bobausiai-dzukijoje-jau-dziugina-gurmanus/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius