-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio premjero sūnaus Yairo Netanyahu meilė ne žydei Tel Avive sukėlė politinę audrą

Izraelio vyriausybės vadovo Benjamino Netanyahu sūnaus meilės reikalai kursto aistras šalies politiniame gyvenime. Žinia, kad 23 metų Yairas Netanyahu susitikinėja su ne žydų tautybės studente iš Norvegijos ne tik davė peno bulvarinei žiniasklaidai, bet ir sukėlė tikrą pykčio audrą tarp religingų įstatymų leidėjų, kurie pasisako prieš skirtingų tautybių žmonių santuokas, bei pakurstė debatus apie žydų valstybės santykius su pasauliu.
Yairas Netanyahu ir Sandra Leikanger
Yairas Netanyahu (antras iš kairės) ir Sandra Leikanger (trečia iš kairės) / nuotr. iš Facebook

Remiantis norvegų žiniasklaidos pranešimais, Izraelio vyriausybės vadovas, praėjusią savaitę Pasaulio ekonomikos forume Davose susitikęs su Norvegijos premjere Erna Solberg, pasigyrė jai apie sūnaus draugystę su norvege. B.Netanyahu kolegei sakė, kad jo atžala kartu su savo drauge Sandra Leikanger neseniai lankėsi Norvegijoje.

Nėra tik asmeninis reikalas

Besišypsančios jaunuolių poros nuotrauka pasirodė ir Izraelio, ir Norvegijos laikraščių puslapiuose.

Pirmadienį ultraortodoksų partijos „Shas“ vadovas pareiškė manantis, kad šie santykiai iš tiesų suteikė daug skausmo B.Netanyahu ir jo žmonai.

Arieh Deri vietos radijo stočiai sakė, kad premjero sūnaus draugystė su norvege nėra tik asmeninis reikalas, nes B.Netanyahu yra „žydų tautos simbolis“.

„Žinau, kad kai kurie mano draugai investuoja dešimtis milijonų, šimtus milijonų į kovą su asimiliacija pasaulyje, – sakė A.Deri radijo stočiai „Kol Baram“. – Jei, Dieve gink, tai tiesa, vargas mums.“

Viešas spaudimas nutraukti santykius

Kiti politiniai ir religiniai judėjimai paragino premjerą įtikinti sūnų nutraukti santykius su šviesiaplauke aukštaūge norvege. Netgi B.Netanyahu svainis Hagai Ben-Artzi viešai pasisakė prieš šią draugystę.

„Yairui derėtų žinoti, kad taip elgdamasis, nenutraukdamas šių santykių, jis spjauna ant savo močiutės ir senelio, kurie jį taip mylėjo ir augino, kapų“, – sakė jis ultraortodoksų naujienų tinklalapiui „Kikar Shabbat“.

Garsi žydų nacionalistų figūra H.Ben-Artzi, dažnai pažeriantis kritikos premjerui, sakė, jog daug mėnesių nebendravo su B.Netanyahu šeima.

Yairui derėtų žinoti, kad taip elgdamasis, nenutraukdamas šių santykių, jis spjauna ant savo močiutės ir senelio, kurie jį taip mylėjo ir augino, kapų.

„Galbūt jie nebendrauja su manimi, nes bijo man pasakyti (apie Yairo draugystę su norvege)“, – pridūrė jis.

Premjeras ir jo sūnus tyli

B.Netanyahu atstovai premjero sūnaus santykių su norvege nekomentavo. S.Leikanger taip pat atsisakė bendrauti su žiniasklaida.

Izraelyje žydų ultraortodoksų bendruomenė, kurios nariai yra itin konservatyvūs ir religingi, sudaro kiek mažiau nei dešimtadalį visų šalies gyventojų.

Susituokti Izraelyje nebūtų leista

Dėl turimos didžiulės politinės įtakos ultraortodoksai visiškai kontroliuoja santuokų, skyrybų ir laidotuvių procesus, o tai reiškia, kad jaunajam Y.Netanyahu nebūtų leista Izraelyje vesti savo draugės norvegės, jei jie nuspręstų susituokti, nebent ji priimtų jo tikėjimą.

Žydų ortodoksų įstatymai draudžia mišrias santuokas.

Pastaraisiais metais Izraelio visuomenės skilimas tapo dar labiau komplikuotas dėl augančios priešpriešos tarp įvairių mokyklų religingų žydų bei ultranacionalistų stovyklos ir pasaulietiškos visuomenės, kuri gali būti itin pažangi tokiais klausimais, kaip homoseksualių asmenų teisės.

Kultūrinė takoskyra tokiais klausimais, kaip ultraortodoksų noras kai kuriuose autobusuose taikyti lytinę segregaciją arba religingų žydų atsisakymas atlikti privalomąją karinę tarnybą, tapo tokia ryški, jog neretai juokaujama, kad vidaus nesutarimai yra kur kas sunkiau išsprendžiami nei problemos su palestiniečiais.

Mišrios santuokos tapo problema

Buvęs Izraelio švietimo ministras Yossi Saridas, anksčiau vadovavęs sekuliariai partijai „Meretz“, pareiškė, kad premjero sūnaus santykiai su norvege yra „privatus reikalas“. Jis pridūrė, kad dėl šio reikalo tarp religingų žydų kilusi pasipiktinimo banga yra „nesąmonė“.

„Tai neteisinga. Negalima laukti teisingumo iš tų žmonių, – sakė Y.Saridas. – Jiems nepatinka ne žydų tautybės žmonės. Jiems nepatinka neortodoksai žydai. Jie elgiasi kaip visi fanatikai“.

Noah Slepkovas iš Žydų tautos politikos instituto sakė, kad kilę debatai atspindi Izraelyje vykstančius pokyčius.

Pasak jo, mišrios santuokos, kurios ilgą laiką buvo „kažkas tokio“ Amerikoje, kur maždaug pusė ten gyvenančių žydų tautybės žmonių tuokiasi su kito tikėjimo atstovais, Izraelyje nebuvo problema, nes skirtingų religijų atstovų santuoka čia itin retas dalykas.

Tačiau situacija ėmė keistis. Tam įtakos turėjo darbininkų iš užsienio antplūdis ir augantis užsienyje studijuojančių ar dirbančių izraeliečių skaičius.

„Tai neabejotinai yra tendencija, tai jos pradžia“, – sakė N.Slepkovas, pridūręs, jog tai gali bauginti konservatyvių pažiūrų izraeliečius.

Žmonės turi suvokti, kad jei keli procentai mūsų tautos gyvens mišriose santuokose, tai mums nepakenks.

Pasak jo, B.Netanyahu sūnaus kritika yra žalinga šaliai, kuri tampa vis labiau izoliuota.

„Šalyje su tokia galimai prasta reputaciją mes nepadedame patys sau, būdami neinkliuzyvūs, – sakė N.Slepkovas. – Žmonės turi suvokti, kad jei keli procentai mūsų tautos gyvens mišriose santuokose, tai mums nepakenks“.

B.Netanyahu irgi buvo vedęs ne žydę

Pats B.Netanyahu yra nepalenkiamas nacionalistas ir istorijos žinovas, griežtai pasisakantis prieš antisemitizmą ir kitas žydų tautos grėsmes. Jis tvirtai laikosi pozicijos, kad bet kokiame taikos susitarime su palestiniečiais pastarieji turi pripažinti Izraelį žydų tautos tėvyne.

Anksčiau B.Netanyahu buvo vedęs ne žydų tautybės moterį, kuri priėmė jo tikėjimą.

Studentas Yairas yra trečiosios B.Netanyahu žmonos Saros sūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius