-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip neapsigauti perkant išmaniuosius telefonus internetu

Paprastoje parduotuvėje viskas paprasta – prieinate prie konsultanto ir paprašote padėti išsirinkti jums labiausiai tinkantį išmanųjį telefoną. Konsultantas užduoda kelis iš pažiūros neesminius klausimus (jam tai esminiai) ir pasiūlo vieną iš brangesnių variantų. Kai pradedate niurzgėti, kad per brangu ir sukti link durų, konsultantas bando įtikinti, kad yra alternatyvų siūlydamas pigesnį variantą. Galų gale išsirenkate telefoną ir... laimingo naudojimosi!
Moteris apsiperka internetu
Moteris apsiperka internetu / Vida Press nuotr.

Perkant internetu galima rinktis iš kur kas didesnio asortimento, be to visada galima palyginti kainas ir išsirinkti ne tik kokybiškiausią, bet ir prieinamiausią telefono modelį. Be kai asortimentas toks didelis, kaip neapsigauti ir išsirinkti tikrai gerą daiktą?

Pateikiame 7 esminius pasiūlymus, į ką turėtumėte atkreipti dėmesį rinkdamiesi išmanųjį telefoną internetu.

1. Daugiausiai megapikselių dar nereiškia kokybiško fotografavimo. Tai turėkite omenyje, kai renkatės išmaniuosius pagal kameros galimybes. Dabar rinkos lyderiai Samsung ir Apple net pradėjo mažinti megapikselių skaičių. Kai Sony pristato telefonus su 23 megapikselių kameromis, Samsung ir Apple mažina nuo 16 iki 12. Skirtumas tas, kad taškai yra didesni, dėl ko pagerėja nuotraukų kokybė mažiau fotografuojant apšviestoje aplinkoje. Dėl šios priežasties 12-16 megapikselių – pakankamas kiekis, ir išmanieji telefonai greičiausiai patenkins jūsų lūkesčius.

„Scanpix“/AP nuotr./„Apple“ naujienų pristatymas
„Scanpix“/AP nuotr./„Apple“

2. Filmavimas HD raiška – ką tai reiškia? Nors kamera ir gerai fotografuoja, su filmavimu gali kilti bėdų. Dėl to žiūrėkite, ar ji filmuoja HD ar fullHD raiška. Jei fullHD – puiku, jūsų video klipai bus aukštos kokybės ir puikiai atrodys žiūrimi per didelius ekranus. Mėgstate redaguoti savo vaizdo klipus? Rinkitės tuos išmaniuosius, kurie gali filmuoti bent HD kokybe 60 kadrų per sekundę. Įprastai filmuojama 30 kadrų, todėl lėtinant vaizdą gali nukentėti kokybė. Kai vaizdas nufilmuojamas 60 ir daugiau kadrų per sekundę greičiu, jis net sulėtintas nepraranda kokybės. Aišku, kulkos nufotografuoti nepavyks, tačiau veiksmai atrodo įspūdingai.

3. Ar jūsų išmanusis telefonas „paveš“ žaidimus? Jei rinksitės su 4 GB RAM, mažiausiai 16 GB ROM (vidinės atminties), o procesorius bus Snapdragon 615 ir aukštesnis – problemų greičiausiai nekils. Silpnesni telefonai tinkami paprastiems žaidimams, bet jei susidurs su itin didelės raiškos grafika – gali pradėti strigti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Telefonas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Telefonas

4. Jei daug fotografuojate, įrašinėjate garsą (visi išmanieji telefonai turi diktofoną), filmuojate ilgus video ir juos redaguojate, reiktų pasirūpinti vieta. Dėl to atkreipkite dėmesį, kiek vietos yra pačiame telefone ir ar galima įdėti mikro SD kortelę. Jei galima, tai iki kokio dydžio kortelę telefonas palaiko. Naujausi modeliai palaiki iki 256 GB korteles, tačiau senesni – tik iki 128, tad neapsigaukite pirkdami korteles.

5. Nenorite krauti telefono kas vakarą? Tada pasižiūrėkite baterijos talpą. Jei jūsų išmanusis telefonas turi 4-5 colių įstrižainės ekraną, 3000 mAh baterijos talpa reiškia, kad krauti teks kas 2-3 dienas. Jei ekranas didesnis, reiškia jam reikia daugiau energijos, tad 3000 mAh ir daugiau talpos baterija tarnaus vos dieną ir tai nežaidžiant žaidimų ar žiūrint video. Jei telefonas naudojamas kaip navigacija, teks pasirūpinti ilgesniu pakrovimo laidu.

6. Yra ir gerų kiniškų telefonų, nors dauguma jų gamintojų kuria pigius ir „pigiai“ atrodančius telefonus. Huawei, Xiaomi, Lenovo – patikimi kinų gamintojai. Deja apie kitus to pasakyti negalima, tad visi Ulefone, Cubot, Doogee, Homtom, Blackview, Oukitel, Meizu, Letv, ZTE – abejotinos kokybės. Daugelis jų gaminamas Kinijos rinkai, kur reikalavimai kokybei šiek tiek mažesni, nei europietiški. Rinkitės geriau žinomus prekės ženklus, arba labai gerai pasidomėkite gamintojais. Ne tik pačio telefono, bet ir sudėtinių dalių – procesorių, kamerų ir t.t.

7. Kaina priimtina, bet nežinote, kurį modelį pirkti? Pasidomėkite klasėmis. Visi išmaniųjų gamintojai stengiasi patenkinti 3 pagrindinių pirkėjų klasių poreikius. Tos klasės yra pigiausi telefonai, vidutinės klasės ir verslo arba profesionalų klasės. Jei matote, kad aukščiausios klasės telefono kaina skiriasi keletu eurų nuo vidutinės, tai turbūt nereikia patarti, ką pasirinkti...

Išmaniųjų telefonų pirkimas internetu turi dar vieną svarbų pliusą. Kai surandate tinkamą modelį ir kainą – visada galite nukopijuoti pavadinimą ir pasidomėti kainomis kitose el. parduotuvėse. O gal ten akcija ir tą patį modelį gausite 20 eurų pigiau...

Išmanusis telefonas
Išmanusis telefonas

Pats pirkimo procesas nėra sudėtingas – išsirinkus norimą telefoną, reikia apmokėti už jį internetu arba bankiniu pavedimu. Tada lieka tik laukti, kol telefonas bus pristatytas į biurą, namus ar atsiėmimo punktą, iš kurio prekę pasiimate patys.

Čia yra tas vienintelis nepatogumas – prekės neturite iš karto, jos reikia keletą dienų palaukti. Jei prekė sandėlyje, laukti ilgai nereikės, nes yra el. parduotuvių, kurios prekes pristato jau kitą dieną arba net ir tą pačią dieną po pietų, jei užsakoma prekė iš ryto. Tokių nėra daug, tačiau tiems, kas skuba ir nori greitai gauti savo išmanųjį telefoną, tai tikras išganymas.

Paskutinis patarimas. Jei išmaniuoju telefonu klausotės muzikos – pasirūpinkite ir kokybiškomis ausinėmis. Tos, kurios būna naujo išmaniojo telefono pakuotėje greičiausiai bus pačios pigiausios ir nekokybiškos. Tai greičiau atsarginė laisvų rankų įranga, o ne normalios ausinės. Deja, tai visų gamintojų rinkodaros dalis – kokybiškus priedus įsigyti reikia atskirai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius