Publikuota: 2008 spalio 4d. 09:52
„Savaitė“

Kakavos magija

Šis gėrimas nepaprastas. Vieni žavisi jo neįprastu skoniu ir aromatu, kiti vertina dėl laimės hormonų, o tretiems pakanka žinoti, kad kakava naudinga širdžiai.
Kakavą mėgsta visi
Photos.com nuotr. / Kakavą mėgsta visi

Mažą gražų medį su blizgančiais lapais ir geltonais žiedais, augančiais tiesiog ant kamieno žievės, galima aptikti abiejose pusiaujo pusėse tropiniuose miškuose. Jo pailgas pupeles surenka ir džiovina, po to kepa, smulkina ir iš jų gamina aromatingą ir labai vertingą sviestą. Sviestas naudojamas gaminti kakavos milteliams, iš kurių mes verdame skanų ir maistingą šokoladinį gėrimą.

Pupelės kelionės

Šiam gėrimui – maždaug 3 tūkst. metų. Pirmieji kakavos pupeles aptiko actekai ir majai, kakavos pupeles vertinę taip, kad šios jiems atliko netgi pinigų vaidmenį. O iš kakavos miltelių indėnai išmoko gaminti žvalinantį ir padedantį atgauti jėgas gėrimą „čokolatlį“ (išvertus — „dievų maistas“).

Pirmasis europietis, paragavęs „čokolatlio“, buvo Kolumbas, tačiau jam šis gėrimas nepatiko, nes pasirodė tirštas ir kartus.

Vėliau, 1519 metais, ispanų konkistadorai, užgrobę senąją Meksikos sostinę Tenočtitlaną ir išgrobstę actekų imperatoriaus Montesumos rūmus, jų sandėliuose aptiko didžiules džiovintų kakavos pupelių atsargas. Užkariautojai iš vietos gyventojų nesunkiai išgavo, ką daryti su pupelėmis. Taip kakavos gaminimo receptai atkeliavo į Europą. Pirmiausia jos pasiekė Ispaniją, kur netrukus buvo atidaryti pirmieji kakavos miltelių ir šokolado fabrikai.

XVI amžiuje kakavos gamyba buvo paskelbta Ispanijos valstybine paslaptimi. Ši paslaptis už šalies ribų pasklido tik po šimto metų. Tai atsitiko 1615-aisiais, kai Ispanijos karaliaus Filipo dukra Ana ištekėjo už Prancūzijos karalius Liudviko XIII. Būtent iš jos apie kakavą ir jos gamybos paslaptis sužinojo ir prancūzai. Šioje šalyje kakava buvo laikoma išskirtine karališkojo dvaro privilegija.

O Liudviko XIV žmona, ispanų kilmės Marija Teresė, visiems girdint sakydavo, kad labiausiai už viską pasaulyje vertina savo vyrą ir kakavą.

Netrukus kakavos paslaptis pasklido po visą Europą ir pasiekė Olandiją, kuri vėliau ir tapo kakavos gamybos ir prekybos lydere.

Šiandien viena iš pagrindinių kakavos pupelių gamintojų yra Ganos Respublika.

Tik nauda!

Kakavos pupelės yra labai maistingos ir kaloringos. Maždaug pusę maistingųjų medžiagų sudaro riebalai (kakavos sviestas), 12-15 proc. – baltymai, 6-10 proc. – angliavandeniai.

Kakavos milteliai turtingi kalio druskų ir fosforo. Be to, jų sudėtyje yra teobromino, kuris panašiai kaip ir kofeinas stimuliuoja žmogaus širdies kraujagyslių bei nervų sistemos veiklą. Šios medžiagos kakavoje yra apie 0,4 proc. – tai visai nepavojinga dozė, gėrimui suteikianti tonizuojamąjį poveikį. Kakava normalizuoja kraujospūdį, gerina kraujotaką, todėl sumažėja rizika susirgti širdies ligomis.

Kakava turtinga serotonino – medžiagos, suteikiančios dovanojančios žmogui laimės pojūtį. Šis gėrimas – puikus antidepresantas, o senovėje buvo laikomas netgi afrodiziaku.

Kakavos pupelių sudėtyje yra kofeino (0,05-0,1 proc.), raudonojo kakavos pigmento, taip pat maždaug 40 medžiagų, sukuriančių specifinį subtilų aromatą. Tačiau žvalinantis kakavos poveikis ne toks intensyvus, kaip arbatos arba kavos.

Kakava turtinga serotonino – medžiagos, suteikiančios dovanojančios žmogui laimės pojūtį. Šis gėrimas – puikus antidepresantas, o senovėje buvo laikomas netgi afrodiziaku.

Be to, kakavą naudinga gerti sergant kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, bronchine astma. Mokslininkai teigia, kad visi kakavos produktai saugo dantis nuo kenksmingo cukraus poveikio ir ėduonies.

Nepaisant to, kad kakava žymiai kaloringesnis gėrimas nei arbata ar kava, nereikia baimintis priaugti nereikalingų kilogramų. Esmė ta, kad net nedidelė kakavos porcija sukelia sotumo jausmą.

Kviečiame prie stalo

Tradiciškai kakava verdama su pienu, tačiau daugelis mėgsta kartų šokoladinį gėrimą, į kurį vietoj cukraus geriau dėti medaus.

Kad gėrimas būtų pikantiško skonio ir žvalinantis, į kakavos miltelius galima įberti cinamono, gvazdikėlių arba kitų prieskonių. O jeigu norite, kad kakava būtų maistingesnė, vietoj pieno pilkite grietinėlės.

Norite pasigaminti itin skanų gėrimą? Kakavos miltelius ištirpinkite nedideliame kiekyje nenugriebto pieno. Likusį pieną užvirinkite, įpilkite paruoštą kakavą ir pavirkite ant silpnos ugnies 2-3 minutes. Įdėkite medaus, suplakite plaktuvu ir nukoškite. Gėrimą patiekite karštą.

Iš kakavos miltelių galima pasigaminti „gogel-mogel“. Šviežių kiaušinių trynius sutrinkite su cukrumi arba medumi. Kakavą ištirpinkite šiltame piene ir sumaišykite su tryniais. Įpilkite likusį šiltą pieną ir pakaitinkite plakdami mediniu šaukšteliu ir neleisdami gėrimui užvirti. Karštą kakavą gerkite su 2-3 konjako arba likerio gurkšniais.

Skanaus!

Kakava

30-40 g kakavos, 50 g cukraus, 250 g vandens, 750 g pieno.
Kakavą sumaišykite su cukrumi, praskieskite vandeniu ir įpilkite į verdantį pieną.

Putojanti kakava

4 stiklinės pieno, 4 šaukšteliai kakavos, 2 šaukšteliai cukraus, 2 šaukšteliai vanilinio cukraus, 4 šaukštai grietinėlės (plaktos).

Paruoškite kakavą. Plaktą grietinėlę supilstykite į puodelius ir užpilkite kakava.

Bulvytės su kakava

1 l maltų džiūvėsėlių, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė pieno, 150 g sviesto arba margarino, 1 šaukštas kakavos, 10 graikinių riešutų, vyno.

Cukrų ištirpinkite piene ir užvirinkite. Į pieną įdėkite sviestą arba margariną, kakavą, džiūvėsėlius, įpilkite truputį vyno, mėsmale sumaltus graikinius riešutus. Masę gerai išmaišykite, suformuokite iš jos rutuliukus, apvoliokite džiūvėsėliuose, sumaišytuose su kakava.

Varškės ir avižinių dribsnių pyragas

2 stiklinės avižinių dribsnių, 1 stiklinė pieno, 300 g varškės, 60 g sviesto, 3 šaukštai kakavos, 1 kiaušinis, 0,5 stiklinės cukraus, 0,5 šaukštelio sodos, 1 šaukštas miltų.

Pieną užvirinkite ir užpilkite ant dribsnių. 10 minučių palikite, kad dribsniai išbrinktų ir atvėstų. Po to sudėkite kitus ingredientus ir gerai išmaišykite.

Orkaitę įkaitinkite iki 220o C ir pašaukite pyragą. Kepkite 30-40 minučių.

Tinginys

2 pakeliai sausainių (pagal skonį), 3/4 stiklinės cukraus, 1 pakelis sviesto, 1 kiaušinis, 2 šaukšteliai kakavos.

Sausainius sulaužykite nedideliais gabalėliais. Sviestą ištirpinkite ant mažos ugnies, sudėkite cukrų. Cukrui ištirpus, įdėkite kakavą, sumaišykite. Nuimkite nuo ugnies kad atauštų, įmuškite kiaušinį. Gerai išmaišykite ir užpilkite ant sausainių. Sumaišykite, kad sausainiai gerai permirktų. Paimkite maistinę plėvelę arba perpjauta polietileno maišelį, sukrėskite ant jo paruoštą masę, suformuokite stačiakampio formą ir įvyniokite į plėvelę, kad neišvarvėtų. Į šaldytuvą įdėkite 2-3 valandoms. Prieš patiekdami supjaustykite.

Skaityti visus komentarus 3
Komentuoti straipsnį
Žymės: Kava, Kakava
PRISIMINTI
ATSTATYTI
Pranešti klaidą
Pažymėkite klaidą tekste, pele paspaudę kairijį pelės klavišą
Užpildykite klaidos formą ir išsiųskite
Komentuoti
* - privalomi laukai

Komentaras įrašytas

Naujausi komentrai

Komentarų nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Kategorijos pabaiga
Skaitomiausios naujienos
 

LITEXPO parodos

Saugukelyje.lt

Iš pirmų lūpų Twitter