Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kavos žinovė J. Vaitiekė: net puodelio dizainas daro įtaką kavos skoniui

Ar kada nors atkreipėte dėmesį, iš kokio puodelio geriate mėgstamą kavą? „Prastai parinktas indas tikrai gali sugadinti kokybišką kavą, ir tai gali pajusti ne tik gurmanas. Mėgstu gerti kavą, paruoštą įvairiais būdais, kiekvienam jų turiu savo mylimiausius puodelius“, – į mažą, tačiau svarbią smulkmeną dėmesį atkreipia kavos žinovė, kompanijos „Kimbo“ atstovė Lietuvoje Jurgita Vaitiekė.
Jurgita Vaitiekė
Jurgita Vaitiekė / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Kava

– Kokybė dažnai siejama su ribotu tiražu ir nedideliais kiekiais. Ar tas pats galioja ir per dieną išgeriamų kokybiškos kavos puodelių skaičiui?

– Tiek vedamų mokymų, tiek degustacijų metu visada sakau, jei išgeri kokybiškos kavos puodelį, tai tikrai nesinori vėl ir vėl jos gerti. Geros kavos skonis burnoje išlieka dar kelias valandas pabaigus gerti kavą. Aš pati išgeriu porą puodelių kavos ryte, vieną – po pietų ir to visiškai pakanka.

– Ką jums reiškia šiemetinė Kavos kultūros dienų tema „Kavadirbystė“? Kiek joje svarbus teisingas kavos pateikimas?

– Žodis „Kavadirbystė“ labai gražiai apibendrina, apjungia viską, kas susiję su kava: ne tik pačią kavą, procesus, bet daugybę ir įvairių žmonių, gyvenančių kava. Teisingas kavos pateikimas labai svarbus – dažnai tai būna vienintelis kavos kelio etapas, su kuriuo susiduria kavą geriantis asmuo. Išieškoti kavos ritualai arba atvirkščiai – kavos pateikimo nesureikšminimas – gali suformuoti išankstinę nuomonę apie gėrimą, jo skonį.

– Kiek originalus puodelio dizainas, netradicinė forma lemia gurmano simpatijas ragaujant kokybišką kavą? 

– Man kavos puodelio dizainas labai svarbus. Mano nuomone, jis kavai suteikia formą, išvaizdą, išlaiko aromatą, kartais net daro įtaką skoniui. Prastai parinktas indas tikrai gali sugadinti kokybišką kavą, ir tai gali pajusti ne tik gurmanas. Mėgstu gerti kavą, paruoštą įvairiais būdais, kiekvienam jų turiu savo mylimiausius puodelius.

Flickr.com/Kava intensyviai treniruotei
Flickr.com/Kava intensyviai treniruotei

– Kokios kavos niekada negertumėte? Kokia yra nekokybiška kava?

– Tokios tikriausiai nėra. Degustacijos metu paragaučiau net defektuotos vien tam, kad pati tuo įsitikinčiau. Tačiau kavos kokybės savoka man yra gerokai platesnė. Kavos uogos kelias iki aromatingo ir viliojančio kavos gėrimo – ilgas ir gana sudėtingas. Svarbus kiekvienas etapas: plantacijos geografinė padėtis, klimato sąlygos, kavamedžių auginimo technologijos (čia plačiau būtų galima kalbėti apie ekologiją), kavos uogų skynimas bei apdirbimas, transportavimas, skrudinimas, pakavimas. Šiuos etapus dar galėtume išskaidyti į daug mažesnių procesų, kuriuose atsiranda tikimybė padaryti klaidų. Būtent klaidos arba jų nebuvimas padaro kavą nekokybiška arba kokybiška. Pavyzdžiui, tikrai negalėčiau pavadinti kokybiška tokios kavos, kuri buvo transportuota netinkamai, nepaisant fakto, kad tai riboto tiražo kava.

– Pasidalinkite savo patirtimi, kokią kavą labiausiai mėgsta lietuviai, kuo tautiečių skonis išskirtinis?

– Lietuviai mėgsta įvairią kavą. Labai vertinama 100 proc. arabikos kava, tačiau gana daug tokių, kurie nemėgsta tokios. Pastarieji mėgsta kavos mišinius su robusta.

– Kavos kultūros dienų metu pristatoma daugybė naujienų. Kuo šiemet nustebins jūsų kompanija?

– Kavos dienose pristatysime ekologišką kavos pupelių mišinį „Kimbo Espresso Bio Organic“. Visus Kavos dienų lankytojus vaišinsime tradiciniais itališkais būdais paruošta kava: espreso kavos aparatu paruošti klasikiniai espreso, kapučino ir latė kavos gėrimai pakraus energijos visai dienai; moka kavinuku paruošta kava džiugins Italijos kultūros mylėtojus, o mėgstančius ilgesnius kavos gėrimo ritualus pavaišinsime tradicine neapolietiška kava, paruošta „Cuccuma“.

Kavos kultūros dienos šiemet vyks vasario 26-28 d. prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“. Degustacijos, latte art, baristų, kavos ragavimo čempionatai, daug kokybiškos kavos ir įspūdžių visiems metams. Susitikime!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius