-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizė psichiatrų akimis: savižudybių nepadaugės, bus daugiau alkoholinių psichozių

Dėl ekonomikos krizės Rusijos psichiatrai mano, kad padaugės alkoholinių psichozių, bet tikisi, kad savižudybių skaičius neišaugs.
Brendis
Brendis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šiuo metu „negalima sakyti, kad pas mus daugėja suicido atvejų“, – pranešė antradienį V.Serbskio socialinės ir teismo psichiatrijos mokslinio centro direktorė Tatjana Dmitrijeva, rašo tinklalapis news.ru.

Tačiau savižudybių statistika Rusijoje kelia nerimą, pažymi specialistai. Kasmet šalyje užregistruojami 35 tūkst. suicido atvejų. „Tai daugiau, nei žūsta žmonių per kelių transporto įvykius“, – cituoja T.Dmitrijevo žodžius ITAR-TASS.

Intoksikacinių psichozių atvejų daugėja dėl to, kad geriami prastos kokybės svaigieji gėrimai, paaiškino T.Dmitrijeva. Kuo mažiau žmonės turi pinigų, tuo pigesnį alkoholį jie vartoja, o blogos kokybės svaigieji gėrimai priveda prie alkoholinių psichozių, sakė psichiatrė.

Anksčiau Federacijos Taryba jau įspėjo, kad dėl krizės Rusijos gyventojai gali pradėti masiškai girtauti.

„Ekonomikos problemos bus rimtos, jos jau prasidėjo, ir žmonės pradės girtauti. Ir baisiausia – pradės gerti ne kokybišką alkoholį, o kokias nors esencijas“, – pažymėjo Federacijos Tarybos socialinės politikos ir sveikatos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotoja Larisa Ponomariova, kurios žodžius cituoja „RIA-Novosti“.

Dėl krizės padarinių nuogąstauja ir Pasaulinė sveikatos apsaugos organizacija.

„Dėl krizės gali padaugėti fobijų, psichikos susirgimų, žmonės gali daugiau rūkyti, gerti svaigiųjų ir kitų sveikatai kenksmingų gėrimų“, – pranešė PSA direktorė Margaret Chan spaudos konferencijoje organizacijos būstinėje Ženevoje.

Taip pat Nuo finansų krizės pradžios Rusijoje 20 proc. padaugėjo kreipimusi pagalbos į psichologus ir 10 proc. – į psichiatrus atvejų, papasakojo T.Dmitrijeva. Į V.Serbskio centro budėtojų skyrių skambinama keturis kartus daugiau.

Psichiatrė paragino žiniasklaidos priemonių vadovus nebauginti žmonių nerimą keliančiais pranešimais

„Kas ketvirtas žmogus gali lengvai pasiduoti įtaigai“, – pažymėjo ji, o nestabilios psichikos žmonės labai greitai reaguoti į „krizines“ naujienas.

„Žodžiai „krito fondų rinkos“ slegiamai veikia, nors net jeigu 90 proc. žmonių nežino, kas yra fondai ir akcijos“, – pažymėjo psichiatrė.

Kad būtų galima neskausmingai išgyventi krizės apraiškas ekonomikoje, reikia sau priminti, kad nemalonumai anksčiau ar vėliau baigsis, pataria specialistė.

Ji pateikė kaip pavyzdį žydų karalių Saliamoną, kuris, kaip pasakoja legenda, sunkią minutę žiūrėdavo į pamėgtą žiedą su užrašu: „Tai praeis“. Kai kartą karalius taip supyko, kad net plėšte nusiplėšė žiedą nuo piršto, jis pamatė vidinėje žiedo pusėje kitą užrašą: „Ir tai taip pat praeis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius