Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestą į kaimą iškeitusios poros tikslas: priminti lietuviams tikrąją lietuviško jaučio prigimtį

Aukštaitijos nacionaliniame parke netoli Antalksnės kaimelio, Ignalinos rajone, įsikūrę Petras ir Lina Jančiai nusprendė miesto šurmulį iškeisti į jaukią, autentišką (penktame dešimtmetyje statytą) kaimo sodybą, galimybę auginti savas daržoves, keptis naminę duoną, bei priminti lietuviams tikrąją lietuviško jaučio prigimtį.
Porą senos lietuviškos veislės jaučių auginantis Petras
Porą senos lietuviškos veislės jaučių auginantis Petras / Valentinos Dundaitės nuotr.

Visi mes esame pripratę matyti traktoriais dirbamą žemę. Arkliai, ariantys lauką, taip pat nieko nestebina, tačiau retas yra matęs dirbančius jaučius. Atvykus į Jančių sodybą vienas pirmųjų klausimų būna: „Tikriausiai šie jaučiai iš Indijos? Juk tokie dideli, o kitur Lietuvoje jų nematyti“.

Petras juokiasi: „Visi to klausia“. Pasirodo – tai paprasti lietuviški jaučiai, kuriuos dirbančius mūsų tėvai ar seneliai dar kartais matydavo. Paklaustas, kodėl nusprendė juos auginti, vyras atsako, jog tai buvo noras žmonėms priminti, kad jaučiai – ne maistas, o gyvūnas, padedantis dirbti, tai dar ir šeimos narys, kuris jaučia, myli ir gali būti išauklėtas.

„Didelių vaikų auginimas“

Prieš 5 metus pasiėmęs auginti 3 mėnesių jautelius šeimininkas jau nuo pat pirmų dienų pradėjo juos auklėti – anot jo, tuomet tai padaryti lengviau. Rezultatas puikus, dabar norint išvesti juos iš vietos nereikia ir botago naudoti, užtenka vardais (Balai – iš sanskrito kalbos išvertus reiškia stiprus, ir Kanai – pilkšvos spalvos) pašaukti. 

1 tona – nei mažas, nei didelis, normalus tas jautis

Po kurio laiko prie Petro prisijungė ir Lina – kaip ji pati sako, „didelių vaikų auginti“. Tiesa, šeimininkams ne tokie dideli tie jaučiai atrodo: „1 tona – nei mažas, nei didelis, normalus tas jautis“.

Jaučiai paklusnesni nei arkliai

Kaip sako šeimininkai, nors šie padarai ir dideli, tačiau nė kiek ne agresyvūs. Senovėje bernai į laukus arklius vesdavo, o mergos – jaučius, nes šie paklusnesni. Nedirba gyvūnai tik alkani, tada jiems žolė įdomesnė, o ragais badosi tik tarpusavy, bet ir tai iš lėto, tarsi tingėdami. 

Po tokių istorijų milžinai atrodo ne tokie ir baisūs. Kaip sako Petras, jei musę nuvaikysi – ne tik nepuls, bet ir draugu laikys.

Pabendravus su šiais žmonėmis supranti, kad ne tik mieste gyvenimas gali būti smagus, o įdomu ir su jaučiais gyventi. Po įspūdingai laiko praleisto kaime tik grįžus supranti: jautis tave prisijaukino! Petrui ir Linai pavyko!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius