-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: be „Facebook“ galite tapti laimingesni

Pasirodo neleisdami laiko socialiniame tinkle „Facebook“ galite tapti laimingesni, rašo independent.co.uk.
„Facebook“
„Facebook“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Danijos mokslininkai paprašė žmonių, dalyvavusių eksperimente, savaitei nustoti naudotis savo socialinių tinklų paskyromis ir pažiūrėti, ar kas nors pasikeitė. 

„Facebook“ eksperimentas: ar socialiniai tinklai daro įtaką mūsų gyvenimo kokybei?“ buvo atliktas Laimės tyrimų instituto (Happiness Research Institute – angl.). 

Mokslininkai pažymėjo, kad 94 proc. eksperimento dalyvių prieš jį „Facebook“ lankydavosi kasdien. Tyrime dalyvavę žmonės buvo padalinti į dvi grupes – iš viso eksperimente dalyvavo 1095 danų. 

Viena grupė toliau naudojosi „Facebook“ kaip įprasta, o kita – visai savaitei nustojo naudotis socialiniais tinklais. Po savaitės eksperimento dalyviai buvo paklausti apie tai, kiek jie per tą laiką buvo patenkinti savo gyvenimu. Reikėjo įvertinti tai dešimtbalėje sistemoje. Rezultatai buvo palyginti su atsakymais, iš dalyvių gautais dar prieš atliekant tyrimą. 

Mokslininkai nustatė, kad grupės, kuri ir toliau naudojosi socialiniu tinklu, iš pradžių buvo įvertinę savo gyvenimą vidutiniškai 7,67 balo. Po minėtos savaitės šis balas kiek išaugo – iki 7,75. Taigi realiai per tą savaitę niekas nepasikeitė. 

Tuo metu grupei, kuriai buvo uždrausta naudotis „Facebook“, jų laimės vidurkis išaugo nuo 7,56 iki 8,12. Be to, šie eksperimento dalyviai buvo ryžtingesni, entuziastiškesni ir mažiau jaudinosi, jautėsi ne tokie vieniši ir patyrė mažiau streso palyginti su kita eksperimente dalyvavusia grupe, kuri ir toliau naudojosi socialiniu tinklu. 

Laimės tyrimų instituto vadovas Meikas Wikingas teigė, kad žmonės socialiniuose tinkluose linkę save palyginti su kitais. „Facebook“ iškreipia realybės ir to, kaip žmonės gyvena realiai, suvokimą. Mes pagalvojame, kaip mes gyvename, palygindami savo gyvenimą su kitais, reikia turėti minty, kad žmonės socialiniame tinkle deda tik pozityvius dalykus, o tai mums duoda labai iškreiptą realybės suvokimą“, – sakė M.Wikingas. 

Pastovus gerų naujienų srautas, matomas socialiniame tinkle, reprezentuoja tik dešimt proc. dalykų, kurie vyksta tų žmonių gyvenimuose. Taigi ši informacija negali būti pagrindas gretinti savo ir kitų gyvenimus.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius