Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi – pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes.
Mankšta
Mokslininkai teigia, kad Energiją ir gerą fizinę būklę lemia tik maistas ir fizinė mankšta / Organizatorių nuotr.

Organizacija „Mokslo grūdas“ kasmet skelbiamų prasčiausių pseudomokslinių prasimanymų sąrašu demaskuoja aktorių, popmuzikos žvaigždžių ir kitų garsenybių patarimus dėl dietos ir mankštos bei siekia „padėti garsenybėms suvokti, kur jos klysta ir padėti visuomenei perprasti garsenybių pareiškimus“.

„Moksliškų teorijų“ apie sveikatą ir organizmo fizinę būklę skyriuje SAS aktyvistai pateikė pranešimą esą britų futbolo žvaigždė Davidas Beckhamas ir princo Williamo sužadėtinė Kate Middleton buvo pastebėti dėvintys silikonines apyrankes su hologramomis, suteikiančiomis energijos ir žvalumo.

Į šį sąrašą taip pat pateko iki dviejų savaičių trukmės „organizmą valanti“ klevų sirupo, citrinų ir pipirų dieta, kurios esą retkarčiais laikosi supermanekenė Naomi Campbell ir kino aktoriai Ashtonas Kutcheris bei Demi Moore.

Interviu JAV televizijos laidų vedėjai Oprah Winfrey gegužę N.Campbell pareiškė, jog ši dieta „tinka organizmui kartas nuo karto išvalyti“.

Tačiau SAS pranešime pabrėžiama: „Daugelyje tokių pranešimų propaguojamos teorijos, terapijos ir kampanijos, kurios moksliškai niekaip nepagrįstos.“

Britų popmuzikos žvaigždė Sarah Harding balandį pasakojo žurnalui „Now“ pabarstanti savo maistą medžio anglies grūdeliais.

„Jie beskoniai ir, rodos, kūne sugeria visas blogas ir kenksmingas medžiagas“, – sakė dainininkė.

Chemikas Johnas Elmsley komentuodamas šį pareiškimą sakė, kad aktyvuota medžio anglis tikrai sugeria toksiškų medžiagų molekules ir yra naudojama dujokaukėse bei nutekamųjų vandenų valymo įrenginiuose. Tačiau jis pridūrė, kad „kalbant apie mitybą, (anglis) visiškai nereikalinga, nes mūsų kūnas ir taip pakankamai pajėgus pašalinti blogas ir kenksmingas medžiagas“.

Itin didelio SAS dėmesio balandį sulaukė kovų meistro Alexo Reido interviu bulvariniam dienraščiui „The Sun“, kuriame jis teigė „reabsorbuojantis“ savo spermą, ruošdamasis svarbioms rungtynėms.

„Vyrui išties labai naudingas seksas be apsaugos priemonių, jeigu jis tik neejakuliuoja – nes tikiu, kad sėkloje yra labai daug maistingųjų medžiagų. Šaukštelis sėklos prilygsta kepsniui, kiaušiniams, citrinoms ir apelsinams. Aš ją reabsorbuoju savo kūne ir dėl to puikiai jaučiuosi“, – pasakojo A.Reidas.

Tuo tarpu Vaisingumo tyrėjas iš Mančesterio universiteto Johnas Aplinas paaiškino, kad sperma negali būti reabsorbuojama, kai ji susidaro sėklidėse.

„Iš tiesų spermatozoidai žūva po kelių dienų, o ejakuliato maistinė vertė išties nedidelė“, – mokslininkas sakė komentuodamas SAS sąrašą.

Siekdama apsaugoti visuomenę nuo labiausiai neįtikinamų patarimų sveikatos ir mankštos srityje, SAS paskelbė „lengvai įsimenamus patarimus dėl garsenybių pareiškimų“:

– Negali būti jokių produktų be chemikalų: viskas sudaryta iš cheminių medžiagų, tik nelygu kokių;

– „Šlakų šalinimas“ tėra reklaminis triukas: mūsų organizmai apsivalo be brangių eliksyrų ir „valančių dietų“;

– Nėra jokio reikalo „didinti“ kūno energiją: visos kūno funkcijos vyksta įprastu režimu;

– Energiją ir gerą fizinę būklę lemia maistas ir fizinė mankšta. Jokių kitų būdų nėra.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius