-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nori pajusti pokyčius? Sprendimas atrastas

Nuolatos linksniuojame žodį „pokyčiai“ su (ne)viltimi, kad jau rytoj... Na jei ne rytoj, tuomet poryt... Nepataisomi optimistai juos jaučia (nebūtinai visuomet tokius, kokius norėtųsi). Realistai – bando išlikti objektyvūs ir vertina remdamiesi (kiekvienas savo) kriterijais, metodikomis ir aštria logika. Ką daro pesimistai ir „aukos“ sindromo apraiškų turintys piliečiai – neverta komentuoti.
Socialinių inovacijų vaikams pristatymas
Socialinių inovacijų vaikams pristatymas / Organizatorių nuotr.

Ir dar... ar galit spontaniškai įvardinti (iš pirmo karto): a) su kokiomis gyvosiomis būtybėmis mes būname patys natūraliausi, b) staiga sušvelnėjame arba imame juoktis. Lygiai tos pačios asmenybės d) sugeba mus išvesti iš pusiausvyros taip kaip visi kiti kartu sudėjus. Ir e) jei galima nerimo jausmą išmatuoti liniuote, tai nerimas, kurį jaučiame dėl jų yra lygiai tiek kiek liniuotės ilgis + 1.

Ir šios besivystančios asmenybės dar tik pradėję patirčių kaupimo kelionę, ir lyginant su suaugusiaisiais nukeliavę tik pirmuosius metrus. Kyla natūralus klausimas „ar mes tikrai jų taip nemėgstame, kad sudarome visas sąlygas susidurti su sunkumais“? (Klausimas atviras, o atsakymas labai individualus).

O iš tiesų ne kas kitas, o jie yra mūsų visų rytojaus šeimininkai. Ir tiek, kiek šiandien mums rūpi jie ir jų ateitis, tiek rytoj jiems rūpėsime mes.

Ir iš tiesų šiandieninių aktualijų sraute, nepaprastai geras jausmas sutikti būrį tų, kuriems labai svarbu, kokią vaikystę turi mūsų vaikai, kuo jie kvėpuoja, kokias (jiems dideles, mums nebūtinai) problemas jie sprendžia, dėl ko jie išgyvena liūdesį, pyktį, nusivylimą, baimę.

Vienas iš pačių gražiausių pavyzdžių Lietuvoje yra socialinių inovacijų, išskirtinai spendžiančių vaikų problemas, konkursas „Talentas Keisti“. Net penkių idėjų autoriai balandžio mėnesį varžysis dėl galimybės įgyvendinti siūlomą sprendimą. (Pirmajame etape varžėsi 162 idėjų autoriai, iš kurių į pusfinalį buvo pakviesti tik 25). Visos idėjos vertos tapti vaikų draugais ir pagalbininkais, visos gražios ir labai skirtingos.

Rita Juškytė-Žiogelė neabejinga dauno sindromą turintiems vaikams. Ji trokšta organizuoti šokio terapiją (Zumba) vaikams turintiems specialiųjų poreikių. Ji tvirtai tiki, kad „kitokia“ veikla šiems žmogučiams būtų žymiai smagesnė ir naudingesnė, sukeltų daug gerų emocijų nei nuolatinė mankšta ar kineziterapija. Ir tuo pačiu būtų linksmybės. Bet pagrindinis šios idėjos tikslas – integruoti negalią turinčius vaikus į visuomenę.

„Lietuvoje tokių užsiėmimų negalią turintiems vaikams nėra, o tokios temos, liečiančios žmones ar vaikus su negalia, specialius jų poreikius, yra tabu, apie jas nelabai norima kalbėti. Norisi priversti žmones susimastyti ir išgirsti, kad Lietuvoje tokios problemos egzistuoja ir jas reikia spręsti“, – spindinčiomis akimis teigia Rita.

Nuo jos tikėjimu neatsilieka ir Giedrė Šopaitė – Šilinskienė norinti padėti ankstukams. Idėjos autorė neslepia: „Šis projektas atsirado iš skaudžios asmeninės patirties“. Tuomet gimė internetinio portalo idėja, kuriame būtų viskas, ko reikia ankstukams vienoje vietoje. Pradedant rūbeliais ir čiulptukais, baigiant psichoterapeutais bei ergoterapeutais. Giedrė jaučiasi stipri žingsniuodama į finalą. „Dauguma idėjų skirtos jau paaugliams, o mes galvojame apie pačius mažiausius vaikus. Juolab siūlome kompleksinį sprendimą: pagalbą per anksti gimusiems kūdikiams bei jų šeimoms“.

Šiandien technologinė pažanga lydi mus kiekviename žingsnyje, nuolat auga IT specialistų poreikis, čia į pagalbą skuba Aurelija Makselytė, prisčiusi programinę įrangą, skirtą vaikų programavimo gebėjimų ugdymui nuo pat mažens. Programinės įrangos pagalba vaikai galės mokytis kurti vieną iš 4 projektų: kompiuterinį žaidimą, internetinę svetainę, mobilią aplikaciją arba web dizainą. O įgytus įgūdžius galės pritaikyti ne tik programavime, bet ir versle. Taigi, unikali programinė įranga atliks ne tik socialinę misiją, bet ir ugdys verslumą.

Tęsiant technologinių inovacijų temą, kita pristatyta idėja mus nuneša į virtualią realybę ir jos pritaikymą mokant vaikus saugaus eismo. Vaikai labai imlūs ir smalsūs naujovėms, džiaugsmingai priima technologinės pažangos siūlomus mokymosi metodus, todėl Irmina Žemaitytė siūlo virtualios realybės ugdymo programą, kuri ugdymo procese leistų perteikti realias eismo situacijas, simuliuoti įvairius eismo įvykius ir tokiu būdu daug efektyviau mokytis budrumo ir elgsenos skirtingose eismo situacijose.

Penktoji finalinė idėja – programėlė mokanti gestų kalbos. Tokia programėlė – pirmoji Lietuvoje. Veikimo principas paprastas – rodomas paveiksliukas kurį lydi užrašytas žodis. Ir tuo pačiu metu, tas pats žodis atvaizduojamas gestų kalba. „Programėlė bus pagalba ne tik kurtiesiems, bet ir kalbantiems bei girdintiems vaikams savo aplinkoje sutinkantiems šią negalią turinčių bendraamžių. Ji padės susikalbėti tarpusavyje. Bei šeimoms taps nepamainoma priemone mokytis žaidžiant“ – džiaugėsi idėjos autorė Rūta Vitkevičienė.

Visos šios penkios idėjos jau yra laimėtojos. Tik klausimas kuri idėja bus ta kuri gaus ir finansinį palaikymą?

Visiems konkurso finalininkams bus suteikta pagalba įgyvendinant projektus. Trys iš jų pateks į inkubavimo programą – mažiausiai vienerius metus jiems bus teikiama finansinė ir ekspertų parama socialinio verslo plėtojimui. Vienam nugalėtojui atiteks 15 000 eurų prizas ir TV3 viešinimo parama. Likusių dvejų idėjų autoriams bus suteikta galimybė dalyvauti VŠĮ „Europos socialinio verslumo ugdymo ir inovacinių studijų institutas“ birželio mėnesį organizuojamoje Socialinių inovacijų bei socialinio verslo vasaros stovykloje ChangeMakers‘ON CAMP 2017, kurios metu komandos kartu su ekspertų pagalba dirbs ties savo produktų įvedimo į rinką, komunikacijos strategijų, susitiks su patirtį turinčiais verslininkais galinčiai padėti tapti matomais, trokštamais, laiku ir vietoje.

„Talentas keisti" yra tarptautinės kampanijos „Game Changers“, kuri vyksta 18 šalių, dalis. Konkursą organizuoja „Reach for Change" organizacija kartu su televizija TV3.

Beliko sulaukti konkurso finalo, kuris numatytas balandžio mėnesį ir jo metu išsiaiškinti, kokia pagalba galės pasinaudoti pozityvių pokyčių kūrėjai, kurdami geresnę aplinką Lietuvos vaikams. Džiugu, jog Lietuvoje socialinį verslą atranda vis daugiau žmonių, norinčių keisti pasaulį ir tuo pačiu kurti tvarų verslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius