-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasario linksmybės: kur dingo prie Vilniaus universiteto dešimtmečius stovėjusi Kristijono Donelaičio skulptūra?

Kelis dešimtmečius po Vilniaus universiteto skliautais miestiečius ir sostinės svečius džiuginusi Kristijono Donelaičio skulptūra prieš porą dienų dingo. Liko tik iš plokščių sukaltas postamentas, ant kurio parašyta „Kristijono Donelaičio skulptūra restauruojama. Planuojamam darbus užbaigti rugsėjo mėnesį“.
Niša, kurioje dešimtmečius sėdėjo K.Donelaitis, dabar tuščia. Lilijos Valatkienės nuotr.
Niša, kurioje dešimtmečius sėdėjo K.Donelaitis, dabar tuščia. Lilijos Valatkienės nuotr.

Praeiviai juokauja, kad K.Donelaitis, atšventęs 300 metų jubiliejų, išėjo pas savo būrus pavasario darbų dirbti.

Vilniaus universitetas (VU) skelbia, kad beveik pusę amžiaus universiteto centrinių rūmų arkadoje stovėjusią K.Donelaičio skulptūrą antradienį vidury baltos dienos keli vyrai tiesiog nukėlė nuo postamento, įdėjo į autobusiuką ir… išvežė. Įvykis patraukė net kaimynystėje įsikūrusios prezidentūros apsaugininkų dėmesį.

Arka, į kurią, rodos, buvo įaugęs grožinės literatūros pradininkas, tuščia turėtų būti maždaug iki rugsėjo. Į savo vietą K.Donelaitis sugrįš jau bronzinis.

„Mažai kas žino, kad iki šiol stovėjusi skulptūra buvo pagaminta iš stiklo plastiko – paminklas buvo tuščiaviduris", – rašo „VU naujienos".

VU bendrųjų reikalų direktoriaus Liongino Striganavičiaus teigimu, K.Donelaičio skulptūros bronzinės atliejos-kopijos pagaminimas buvo papildomai įtrauktas į Lietuvos Vyriausybės Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių minėjimo priemonių planą. Šios idėjos iniciatoriumi galima laikyti universiteto Komunikacijos fakulteto profesorių Domą Kauną.

Kur stovės išvežtoji K.Donelaičio skulptūra iš stiklo plastiko, spręs Vilniaus universitetas su Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos.

Darbus, kainuosiančius 200 tūkst. litų, atliks skulptoriai Mindaugas Šnipas, Ramūnas Alminas, Jonas Gencevičius ir Vytautas Mikšionis.

Iš pradžių manyta, kad kopijai bus naudojamas kitas modelis, saugomas Lietuvos dailės muziejaus fonduose, bet vis dėlto nuspręsta naudoti tą, kuris stovėjo po arka. Tačiau jis sugadintas nebus.

„Kur stovės išvežtoji K.Donelaičio skulptūra iš stiklo plastiko, spręs Vilniaus universitetas su Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos“, – sakė L.Striganavičius.

Paminklo K.Donelaičiui atidengimo iškilmės vyko 1964 m. gruodį. Tai buvo reikšmingas įvykis, kuris neliko nepastebėtas tuometės oficiozinės spaudos. Skulptūros autoriui Konstantinui Bogdanui už šį darbą 1977 m. paskirta SSRS valstybinė premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius