Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Pranciškus pradeda kelionę į Afriką

Trečiadienį popiežius Pranciškus pradeda vienuoliktąją savo pontifikato tarptautinę apaštališkąją kelionę, kurios programoje trys Afrikos valstybės – Kenija, Uganda ir Centrinės Afrikos Respublika. Tai bus jo pirmoji kelionė į Afriką.
Afrikos šalys ruošiasi popiežiaus Pranciškaus vizitui
Afrikos šalys ruošiasi popiežiaus Pranciškaus vizitui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kelionė truks nepilnas šešias paras. Atmetus gana ilgą skrydį pirmyn ir atgal, kiekvienoje iš trijų lankomų šalių – Kenijoje, Ugandoje ir Centrinės Afrikos Respublikoje – popiežius praleis po maždaug pusantros paros. Per šį laiką jis dalyvaus maždaug dvidešimtyje įvairių oficialių susitikimų ir pasakys tiek pat kalbų arba homilijų.

Pirmasis popiežius aplankęs Afriką buvo palaimintasis Paulius VI. 1969 m. jis dviem dienoms buvo nuvykęs į Ugandą. Šv. Jonas Paulius II Afrikoje buvo trylika kartų; Benediktas XVI – du kartus.

Trečiadienį prasidedanti kelionė labai daug rūpesčių kelia pareigūnams, atsakingiems už popiežiaus saugumą. Daugiausia abejonių kelia vizitas Centrinės Afrikos Respublikoje, kur faktiškai tebevyksta pilietinis karas. Popiežiaus kelionės organizatoriai ne kartą yra pabrėžę, kad padėtis kontroliuojama ir joks tiesioginis pavojus negresia, tačiau ne kartą išsitarta, kad jeigu prireiktų, yra pasiruošta kelionę nutraukti.

Ne mažiau dėmesio popiežiaus saugumui skiriama ir palyginti ramesnėse bei stabilesnėse Kenijoje ir Ugandoje. Nors ir čia, ypač Kenijoje, per pastaruosius keletą metų yra būta teroristinių išpuolių ir socialinių neramumų. Be to, Paryžiaus įvykiai, nors ir netiesiogiai, reikalauja būti nepaprastai budriems.

Kenijoje – pirmoje iš trijų lankomų Afrikos šalių – popiežiaus saugumu ir viešąja tvarka rūpinsis 10 tūkst. policininkų ir antra tiek savanorių. Kenijos valdžiai didžiausią susirūpinimą kelia šalies rytiniame pakrašty veikiančios islamistų grupuotės.

Kelionės išvakarėse į lankomų šalių tikinčiųjų bendruomenes pontifikas kreipėsi vaizdo žiniomis: į Kenijos ir Ugandos katalikus – anglų kalba, į Centrinės Afrikos Respublikos – prancūziškai.

„Noriu susitikti su visais Kenijos ir Ugandos gyventojais ir kiekvienam tarti padrąsinimo žodį. Šiandien visų religijų tikintieji ir visi geros valios žmonės turi vieni kitus suprasti ir gerbti, turi vieni kitiems padėti kaip vienos žmonijos šeimos vaikai. Tikintiesiems visi žmonės yra Dievo vaikai,“ – sakė Pranciškus.

Kreipdamasis į Centrinės Afrikos Respublikos gyventojus Pranciškus išreiškė savo džiaugsmą ir pasveikino visus nepriklausomai nuo etninės kilmės ar religijos.

„Pirmąjį kartą savo gyvenime aš atkeliausiu į Afrikos kontinentą, tokį gražų savo gamta, žmonėmis ir kultūromis, aš tikiuosi gražių atradimų ir turtinančių susitikimų.

Jūsų brangi šalis jau ilgą laiką patiria prievartą ir nesaugumą, daugeliui iš jūsų tampant nekaltomis aukomis. Mano apsilankymo tikslas yra pirmiausia jums suteikti, Jėzaus vardu, paguodos ir vilties sustiprinimą. Iš visos širdies trokštu, kad mano apsilankymas, vienu ar kitu būdu, prisidėtų prie Jūsų sužeidimų gydymo, atvertų taikingesnę ateitį šaliai ir jos gyventojams. Rūpinsiuosi paremti tarpreliginį dialogą drąsinant taikų sugyvenimą jūsų šalyje; žinau, kad tai įmanoma, nes visi esame broliai“, – pažymėjo popiežius.

Vatikano radijas mažas
Vatikano radijas mažas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius