-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popkultūros grando A.Warholo autoportretas parduotas aukcione už 32,5 mln. dolerių

Gyvenimo pabaigoje sukurtas popkultūros popiežiumi vadinamo Andy Warholo autoportretas trečiadienį buvo parduotas „Sotheby's“ aukcione Niujorke už 32,5 mln. JAV dolerių (88,8 mln. litų).
Andy Warholo autoportretas
Andy Warholo autoportretas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip akcentuoja stebėtojai, ši rekordinė suma dar kartą įrodo, kad atsigauna didžiųjų investuotojų susidomėjimas tarptautine meno rinka.

Šiuolaikinio meno aukciono organizatoriai tikėjosi, kad 1986 metais sukurtas kontrastingas A.Warholo veido, apgaubto išsidraikiusių plaukų aureole, atvaizdas gali būti parduotas už 10–15 mln. dolerių.

„Sotheby's“ aukcione pasiekta suma buvo didžiausia kada nors sumokėta už šio stereotipus griovusio menininko autoportretą, sukurtą likus metams iki jo mirties.Milžiniška galutinė portreto kaina atitiko didžiulę kitų A.Warholo darbų paklausą per šiuolaikinio meno pavasario aukcioną, kurį antradienį Manhatane organizavo „Sotheby's“ konkurentai – aukcionų namai „Christie's“.

„Sotheby's“ aukcione pasiekta suma buvo didžiausia kada nors sumokėta už šio stereotipus griovusio menininko autoportretą, sukurtą likus metams iki jo mirties.

Pasak aukcionų namų, šis paskutinis A.Warholo autoportretas įkūnija jo „požiūrį į savo išorės vaizdavimą, gundant mus mintimi, jog jis galiausiai gali leisti mums pažvelgti į savo slapčiausią vidinę esybę“.

„Sotheby's“ sugebėjo parduoti 94 proc. šiame aukcione išstatytų meno kūrinių, o bendra už juos sumokėta suma beveik siekė 190 mln. dolerių (519 mln. litų). Antradienį vykęs „Christie's“ šiuolaikinio meno aukcionas taip pat buvo sėkmingas.

„Sotheby's“ aukcione pavadinimo neturinti menininko Marko Rothko abstrakti drobė, kurioje dominuoja raudona spalva, parduota už 31,4 mln. dolerių (85,8 mln. litų), nors pardavimo organizatoriai planavo gauti tik 18–25 mln. dolerių.

Jacksono Pollocko paveikslas „Numeris 12A, 1948: geltona, pilka, juoda“ („Number 12A, 1948: Yellow, Gray, Black“) parduotas už 8,8 mln. dolerių (24 mln. litų) ir dvigubai viršijo mažiausią prognozuotą sumą (4–6 mln. dolerių).

Paveikslo reprodukcija buvo išspausdinta 1949 metais žurnale „Life“ pasirodžiusiame garsiame straipsnyje „Ar Jacksonas Pollockas yra didingiausias iš tebegyvenančių tapytojų Jungtinėse Valstijose?“ („Jackson Pollock: Is he the greatest living painter in the United States?“).

1932 metais nutapytas Pablo Picasso paveikslas „Nuoga moteris biusto ir žalių lapų fone“ („Nu au Plateau de Sculpteur“) praėjusią savaitę kitame „Christie's“ aukcione tapo brangiausiu kada nors aukcione parduotu meno kūriniu – sumokėta 106,5 mln. dolerių.

Ši kaina šoktelėjo gerokai aukščiau už rekordinę sumą, kuri šių metų vasarį buvo sumokėta aukcione Londone už skulptoriaus Alberto Giacometti kūrinį „Einantis žmogus I“ („L'Homme Qui Marche I“). Ta skulptūra buvo parduota už 104,3 mln. JAV dolerių.

Ši sėkmė meno pardavėjams suteikė vilčių, kad grįžta 2008 metų pasaulio finansų krizės pakirstas kolekcininkų pasitikėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius