-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulė įžengė į mažiausią per 200 metų aktyvumo fazę, bet... aukščiausią tašką pasieks 2012 m.

Saulė įžengė į mažo aktyvumo fazę ir artimiausius šimtą metų saulės žybsnių ir kitų sudėtingų reiškinių žvaigždėje vyks žymiai rečiau, nei praėjusį amžių, spaudos konferencijoje Sankt Peterburge trečiadienį pranešė Rusijos mokslų akademijos Pulkovo observatorijos Saulės fizikos laboratorijos vedėjas Aleksandras Solovjovas.
Saulė
Saulė / Kadras iš vaizdo įrašo

„Saulės aktyvumas šį šimtmetį bus mažesnis, nei praeityje. Ji įžengė į mažiausią per 200 metų aktyvumo fazę“, – sakė mokslininkas.

Astronomai laukia, kad Saulės aktyvumas aukščiausią tašką pasieks 2012–2013 metais, tačiau jis bus žymiai silpnesnis, nei ankstesni aktyvumai, ir kol kas negalima kalbėti apie kokius nors stiprius žybsnius.

A.Solovjovas taip pat papasakojo, kad paskutinis didžiausias žybsnis Saulėje įvyko birželio 7 dieną, tačiau jis neturėjo jokios įtakos Žemei, nes buvo nukreiptas į priešingą pusę.

„Žybsnis buvo unikalus, nes tęsėsi 40 minučių. Didžiulė medžiagos masė buvo išmesta į aukštį, kuris prilygsta Saulės diametrui. Unikalus reiškinys“, – dalijosi savo stebėjimais A.Solovjovas.

Mokslininkas taip pat kritikavo kai kurių tariamų astronomų spekuliacijas, kad anksčiau ar vėliau Saulė gali sprogti. Pasak A.Solovjovo, žvaigždės laukia visiškai kitas likimas.

„Niekada Saulės tipo žvaigždės nesprogsta. Mes stebime daugybę Saulės tipo žvaigždžių: po 5 milijardų metų Saulė taps raudonąja milžine, paskui numes apvalkalą, vėliau virs baltąja nykštuke, atvės ir taps juodąja nykštuke“, – pasakojo mokslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius