-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stendinis modeliavimas – juodas darbas, kuriantis mažus stebuklus

Vilniuje Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre (Žirmūnų g.1B) šį savaitgalį vyksta jau penktasis tarptautinis stendinio modeliavimo konkursas-paroda, į kurį šiemet susirinko modeliuotojai iš šešių valstybių – Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Estijos, Rusijos ir Baltarusijos.
Stendinių modelių paroda
Stendinių modeliu paroda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Didžiausioje Baltijos šalyse parodoje-konkurse geriausi modeliuotojai demonstruoja savo darytus darbus iš popieriaus, plastiko, medžio ir kitų medžiagų. Kai kurie modeliai daryti visiškai nuo nulio – tai yra visas detales pasidarius pačiam pagal tikro lėktuvo ar laivo brėžinius.

Kaip teigė Vilniaus modeliuotojų klubo „modeliuok.lt“ atstovas Remigijus Valickas, Lietuvoje šis hobis nėra itin populiarus, tad mūsų šalies modeliuotojai su pavydu žiūri į Lenkiją, kur modeliavimo tradicijos gilios. Lenkija, anot pašnekovo, užima maždaug 70 proc. kartoninių modelių leidybos rinkos, o modeliuotojų klubai ir parduotuvės egzistuoja kone kiekviename mieste ir miestelyje.

Modeliavimo leidinys leidžiamas ir Klaipėdoje, „WMC Models“ yra vienintelis lietuviškas šiuo metu popierinius modelius leidžiantis žurnalas.

Modelio kūrimas – sunkus ir ilgas procesas

„Modeliuotojas vienas namuose neužsidaro – konkursai jam yra šventės. Lenkijos modeliuotojai labai noriai važiuoja pas mus, jiems ir Vilnių pamatyti patinka. 2009 metais surengėme pirmą konkursą, prasidėjo bendradarbiavimas su užsienio kolegomis – dabar esame puikiai žinomi Lenkijoje. Dažnai važiuojame į Liubliną, Vroclavą, Torūnę – ten vieni stipresnių konkursų“, – pasakojo R.Valickas.

Lietuvoje šis hobis taip pat nestovi vietoje, o pašnekovas pasakoja, kad lietuvių modeliavimo pomėgiai pasiskirstę pagal miestus, pavyzdžiui, kauniečiai mėgsta gaminti lėktuvus, klaipėdiečiai – žinoma, laivus, o vilniečiai yra labiau „tankistai“. Panašus pasiskirstymas yra ir pagal medžiagas.

Stendinių modeliu paroda
Stendinių modeliu paroda

„Plastmasiniame modeliavime pagrindinis darbas yra nudažyme, popieriniame reikia labai daug kantrybės ir darbo, technologijų žinojimo ir jų įsisavinimo. Ne visuomet modelis yra toks, kokio modeliuotojas nori. Tikro modeliuotojo modelis visada yra surištas su prototipu, tad tenka modelį tobulinti pačiam – „iš dėžutės“ daroma tik laisvalaikiu. Visi modeliuotojai yra ir istorikai, ir menininkai, ir technologai, ir inžinieriai“, – apie modeliavimo vingrybes su užsidegimo pasakojo R.Valickas.

„Modeliuok.lt“ klubui priklauso modeliuotojai nuo 16 iki 50 metų, tačiau Vilniaus konkurse yra atvykęs ir 74 metų modeliuotojas, darantis įvairius laivus.

Stendinių modeliu paroda
Stendinių modeliu paroda

„Mūsų tikslas – atitraukti vaikus nuo kompiuterio. Žinoma, jis yra labai reikalingas modeliavime, tačiau kompiuteris turi būti pagalbininkas ieškant informacijos, prototipo nuotraukų, o ne tave valdyti. Netgi lenkai jau sako, kad į būrelius ateina vis mažiau vaikų“, – teigė R.Valickas.

Geriausių modelių kainos siekia tūkstančius, o kartais ir kelias dešimtis tūkstančių litų – jeigu jį padaręs žmogus iš viso sutiktų jums jį parduoti.

Konkurso pažiba – nuo nulio darytas didelio burinio laivo maketas, kurio kiekviena detalė daryta modeliuotojo rankomis. Šis laivas padarytas iš reikiamos faktūros ir rašto medžio, nenaudojant dažų, o tik laką. Patrankos laive išlietos iš metalo, takelažo virvės vytos iš tikrų siūlų.

„Šį modelį savininkas buvo į konkursą atvežęs prieš metus – jis dar nebuvo baigtas“, – paklaustas, kiek laiko daromas toks meno kūrinys, atviravo R.Valickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius