Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tai nutiks ir Žemei: astronomai stebi, kaip žvaigždės kitose galaktikose suryja savo planetas

Aplink mirusias žvaigždes – baltąsias nykštukes – skrieja sunykę palaikai planetų, kurių sandara yra panaši į Žemės. Toks likimas laukia ir mūsų planetos, teigia astronomai.
Saulei iš raudonosios milžinės virstant baltąja nykštuke ji praras didžiąją dalį savo masės ir visos planetos nutols. Tai gali destabilizuoti jų orbitas ir planetos gali vienos su kitomis susidurti.
Saulei iš raudonosios milžinės virstant baltąja nykštuke ji praras didžiąją dalį savo masės ir visos planetos nutols. Tai gali destabilizuoti jų orbitas ir planetos gali viena su kita susidurti. / Marko A. Garlicko / Space-art.co.uk nuotr.

Baigusios pagrindinį gyvavimo ciklą ir išeikvojusios savo kurą, tokios žvaigždės kaip Saulė virsta raudonosiomis milžinėmis, o vėliau miršta, nusimesdamos viršutinius sluoksnius. Neišsisklaido tik labai karšta šerdis, ši žvaigždės liekana vadinama baltąja nykštuke. Išsamiau apie žvaigždžių evoliuciją galite paskaityti čia.

Didžiosios Britanijos Voriko universiteto astrofizikai atrado keturias baltąsias nykštukes, aplink kurias skrieja buvusių planetų palaikai, rašo Dailymail.co.uk.

Pasinaudoję Hablo teleskopu mokslininkai atrado, kad dažniausiai ūke aplink šias numirusias žvaigždes randami elementai yra deguonis, magnis, geležis ir silicis. Šie keturi elementai sudaro ir apie 93 proc. Žemės.

Tai – įrodymas, kad mažas, tankias žvaigždžių liekanas supa jų „suvalgytų“ planetų „griaučiai“.

Viena iš šių žvaigždžių šiuo metu traukia planetos branduolio liekanas, kuriose gausu geležies, nikelio ir sieros.

Tyrimui vadovaujantis profesorius Borisas Gansicke‘as teigia, kad naikinantis procesas, kurio metu susidarė dulkių debesys aplink baltąsias nykštukes, kada nors įvyks ir mūsų Saulės sistemoje.

„Tai, ką mes stebime šių baltųjų nykštukių aplinkoje už kelių šimtų šviesmečių, gali būti tolima mūsų Žemės ateities vizija, – sako B.Gansicke‘as. – Kaip tokios žvaigždės kaip Saulė pasiekia savo gyvavimo ciklo pabaigą ir išnaudoja branduolinio kuro atsargas, jos išsiplečia ir tampa raudonosiomis milžinėmis. Kai tai nutiks mūsų Saulės sistemoje, po kelių milijardų metų, Saulė praris arčiausiai esančias planetas Merkurijų ir Venerą. Neaišku, ar šioje fazėje Žemė taip pat bus praryta, tačiau net jei ji išliks, jos paviršius bus išdegintas.“

Saulei virstant baltąja nykštuke, ji praras didžiąją dalį savo masės, ir visos planetos nutols. Tai gali destabilizuoti jų orbitas ir planetos gali viena su kita susidurti.

„Kietą paviršių turinčios planetos netgi gali subyrėti ir suformuoti daugybę asteroidų“, – įspėja astronomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius