-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismai skatina teisininkų ir žurnalistų dialogą

Jau ne vienus metus teisėjai stengiasi visuomenei kuo suprantamiau paaiškinti savo priimamus sprendimus. Visgi teisėjo darbe kiekvienas žodis ir teisinis terminas preciziškai svarbus, tuo tarpu žiniasklaidos atstovams reikia aiškios, trumpos ir greitai pateiktos žinios. Ką daryti, kaip susikalbėti, ar to apskritai reikia? Ieškoti atsakymų į šiuos ir kitus visuomenei rūpimus klausimus leidosi 70 būsimųjų teisininkų ir žurnalistų, besilankančių 17-oje šalies teismų.
70 būsimųjų teisininkų ir žurnalistų, lankėsi 17-oje šalies teismų
70 būsimųjų teisininkų ir žurnalistų, lankėsi 17-oje šalies teismų / Projekto organizatorių nuotr.

Šia idėja didžiausių šalies universitetų studentus užkrėtė jau trečius metus Nacionalinės teismų administracijos (toliau – NTA) vykdomas edukacinis projektas „Diena su teisėju 2016“.

Projekto „Diena su teisėju 2016“ metu studentai susipažįsta su teismų veikla ir teisėjo profesija. Šiemet, ypatingą dėmesį skiriant teisėjų dialogui su žiniasklaida, siekiant skatinti teisininkų ir žurnalistų tarpusavio susikalbėjimą ir supratimą dar studijų metu, projekte pirmą kartą dalyvauja ne tik teisės, bet ir žurnalistikos studentai.

„Kasdien teismų veikla domisi dešimtys žurnalistų, rašančių skirtingomis temomis. Dėl didelio darbo tempo jie ne visuomet turi galimybę įsigilinti į bylos medžiagą ir teismo proceso niuansus, tam reikalingos ir specialios žinios.

Tačiau nuo to, ar tinkamai žurnalistai supras teisme vykstančius procesus ir priimtų sprendimų motyvus, priklauso, ar teisinga žinia pasieks visuomenę, todėl labai svarbu, kad teisininkai ir žurnalistai kalbėtųsi ir suprastų vieni kitus“, – apie šių metų projekto idėją pasakoja Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė.

Projekto organizatorių nuotr./70 būsimųjų teisininkų ir žurnalistų, lankėsi 17-oje šalies teismų
Projekto organizatorių nuotr./„Diena su teisėju 2016“ Lietuvos apeliaciniame teisme. Iš kairės: Vilniaus universiteto žurnalistikos studentė Laura Čiginskaitė, teismo pirmininkas Algimantas Valantinas ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto studentas Edgaras Augūnas.

Pasak šiame projekte dalyvaujančio Lietuvos apeliacinio teismo (toliau – Teismo) pirmininko A.Valantino, šis projektas yra puiki galimybė jaunimui susipažinti su teismų darbų: „Studentai ateina motyvuoti, žingeidūs, jie nori ne tik susipažinti su teisėjo darbu, bet ir padiskutuoti apie teisę, studijas, tolimesnes perspektyvas. Viliuosi, kad ne vieną jauną žmogų paskatinsime rinktis būtent teisėjo profesiją ir jau po kelerių metų matysime jį teismo koridoriuose“.

Teismo pirmininkas džiaugėsi, jog šiemet projekte dalyvauja ne tik būsimi teisininkai, bet ir žurnalistai: „Manau, kad teismo posėdžių stebėjimas, įsigilinimas, kokia nelengva pareiga vykdyti teisingumą bei priimti sprendimus, lemiančius žmonių likimus, padės jiems ateityje rengiant reportažus, rašant straipsnius, specializuojantis teisės srityje. Teisėjų ir žurnalistų dialogas yra labai svarbus ir skatintinas. Norisi, kad žurnalistų transliuojama žinia būtų objektyvi, ugdanti visuomenės pasitikėjimą teisingumu, gerbianti žmogaus privatumą, išlaikanti viešojo intereso pusiausvyrą. Tikiu, kad ir viena praleista diena teisme gali prisidėti prie būsimos specializacijos pasirinkimo“, – sakė A.Valantinas.

Projekte „Diena su teisėju 2016“ šiemet iš viso dalyvauja 70 Vilniaus universiteto (VU), Mykolo Romerio universiteto (MRU) ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) teisės bei VU ir VDU žurnalistikos studentų.

Susijungę į grupeles lapkričio mėnesį jie lankosi pasirinktuose šalies teismuose, kur nuo ryto iki vakaro bendrauja su teisėjais, dalyvauja teismo posėdžiuose, susipažįsta su teismų veikla. Projekto dalyviai teismuose iš viso susipažins su daugiau nei 40 šalies teisėjų.

Lapkričio 30 d. Vilniuje kino teatre „Multikino“ vyks finalinis projekto „Diena su teisėju 2016“ renginys, kurio metu projekto dalyviai pristatys sukurtus video filmukus „Teisėjas studento akimis“. Vyks geriausių darbų apdovanojimai, kuriuos išrinks specialiai šiam projektui suburta komisija iš šalyje gerai žinomų teisininkų ir žiniasklaidos atstovų.

Komisijos nariai: televizijos „InfoTV“ žurnalistė Rasa Tapinienė, naujienų portalo 15min žurnalistas Skirmantas Malinauskas, Europos Sąjungos Teisingumo Teismo teisėjas Egidijus Jarašiūnas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Armanas Abramavičius, reklamos agentūros „The chocolate“ vadovas Tomas Nemūra, Lietuvos ryšių su visuomene specialistų sąjungos pirmininkas Andrius Kasparavičius, Kėdainių rajono apylinkės teismo pirmininkas Marius Bartninkas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorė Audronė Nugaraitė.

Daugiau informacijos apie projektą ir finalinį jo renginį rasite ČIA.

Akimirkas ir asmenukes iš studentų susitikimų su teisėjais rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius