-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teoriškai žmogus neturėtų šansų gimti – jam išgyventi padeda motinos meilė

Nors moters organizmo imuninę sistemą prižiūrinčios ląstelės ir turėtų „neatpažinti“ būsimo kūdikio, jos pačios susinaikina taip padėdamos kiekvienam iš mūsų atsirasti šiame pasaulyje.
Myrtani Pieri
Myrtani Pieri / „Šlovės laboratorija“
Temos: 1 Laboratorija

Tarptautinį mokslo populiarinimo konkursą „Šlovės laboratorija“ laimėjusi mokslininkė iš Kipro Myrtani Pieri atskleidė, kad gebėjimą susilaukti vaikų mokslininkai laiko vienu iš biologijos paradoksų.

Teoriškai embrionui išgyventi motinos pilve yra beveik neįmanoma. Būsimos motinos, kaip ir kiekvieno iš mūsų, organizmas natūraliai priešinasi viskam, ką laiko svetimkūniais – bakterijoms, virusams ar persodintam organui. Tuo rūpinasi kūno imuninė sistema, fiksuojanti kad ir menkiausią pokyti, kurį patiria organizmas. Todėl kai moters kūne ima vystytis embrionas, tik 50 proc. primenantis ją pačią, o kita pusė jo genų priklauso kūdikio tėvui, imuninė sistema paskelbia pavojų ir siunčia ląsteles „žudikes“, kurių tikslas – sunaikinti įsibrovėlį.

Pastaruosius penkiasdešimt metų mokslininkai mėgino išsiaiškinti, kokios aplinkybės leidžia embrionui išlikti. Buvo manoma, kad jis „pasislepia“ nuo motinos imuninės sistemos, arba yra apsaugomas placentos sienelių. Tačiau naujesni tyrimai parodė, kad ląstelės „žudikės“, kurias siunčia imuninė sistema, užuot sunaikinusios embrioną, susinaikina pačios.

Apie šį tyrimą tarptautinio festivalio „Šlovės laboratorija“ finale Londone papasakojusi Kipro universiteto molekulinės biologijos doktorantė kiprietė Myrtani Pieri tapo pernai metų konkurso nugalėtoja.

Lietuvos mokslininkai taip pat kviečiami dalyvauti šiame mokslo populiarinimo konkurse. Savo talentus jie galės pademonstruoti gegužės 5 d. Kaune Lietuvos energetikos institute ir balandžio 28 d. VšĮ Saulėtekio slėnyje, Vilniuje. Dalyviai turės per 3 minutes kuo įdomiau ir suprantamiau pristatyti savo tyrinėjamą problemą, teoriją ar išradimą.

Norintys dalyvauti „Šlovės laboratorijos“ atrankoje kviečiami registruotis Britų tarybos interneto svetainėje britishcouncil.org/lithuania-projects-famelab.htm. Konkurso dalyviai gali būti ne jaunesni kaip nei 18 m. amžiaus, šiuo metu studijuojantys arba dirbantys mokslo, technologijų, inžinerijos ar matematikos srityje, ypač kviečiami dalyvauti – šių disciplinų mokytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius