Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Už retos formos banginio vėmalus, kurie naudojami kvepalams, britui pasiūlyta 50 tūkst. eurų

Britui už keistai kvepiančią uolieną, kurią jo šuo rado pajūryje, pasiūlyta 50 tūkst. eurų. Teigiama, kad tai greičiausiai retos formos banginio vėmalai, naudojami kvepalams, praneša BBC.
Šiaurės Atlanto tikrasis banginis
Banginis. / NOAA nuotr.
Temos: 2 Kvepalai Banginis

Kenas Wilmanas savo kalę Madge vedžiojo pajūrio mieste Morecambe šiaurės vakarų Anglijoje. Ten ji pradėjo uostinėti gana didelį į vašką panašios tekstūros ir geltonos spalvos akmenį,

Iš pradžių vyras paliko radinį paplūdimyje, tačiau vėliau sugrįžo ir jį pasiėmė. Manoma, kad tai ambros, medžiagos, randamos kašaloto virškinamajame trakte, gabalas.

Kašalotai kartais išspjauna ambrą, kuri plūduriuoja vandens paviršiuje. Ši medžiaga vertinama jau ne vieną amžių. Dėl muskusinio kvapo, kurį įgauna sendama, ji naudojama kvepalų gamyboje, tačiau šviežia ambra skleidžia nemalonų kvapą.

„Kai ją pakėliau ir pauosčiau, iš karto numečiau ir pagalvojau: „Fui!“ Kvapas muskusinis, tačiau kuo ilgiau uostai, tuo malonesnis jis tampa“, – BBC teigė K.Wilmanas.

Jis laukia tyrimų rezultatų, kurie turėtų patvirtinti, jog tai iš tiesų ambra, dar vadinama „plūduriuojančiu auksu“. Vyras teigia jau sulaukęs pirkėjo iš Prancūzijos pasiūlymo, kuris už radinį pasirengęs sumokėti 50 tūkst. eurų.

„Tokią didelę kainą lemia ypatingos savybės. Tai labai svarbus kvepalų pagrindas, be to, labai sunku rasti kokį nors dirbtinį jo pakaitalą“, – teigė Andrew Kitcheneris, Nacionalinio Škotijos muziejaus stuburinių skyriaus kuratorius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius