Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Van Gogui ausį nupjovė Gogenas?

Istorija apie psichine liga sirgusį dailininką Vincentą van Gogą, kuris neva nusipjovė ausį, gali būti išgalvota.

Iki šiol manyta, kad 1888-ųjų gruodžio 23-iosios naktį apimtas pamišimo priepuolio V.van Gogas nusipjovė kairę ausį ir, įsukęs ją į drabužius, atidavė mylimajai – prostitutei iš gretimo viešnamio.

Vokietijos menotyrininkai Hansas Kaufmannas ir Rita Wildegans teigia, kad iš tiesų dailininkui ausį kardu nukirto jo draugas ir kolega Paulas Gogenas, šiems susipykus, rašo Telegraph.co.uk. Esą per kivirčą V.van Gogas sviedė stiklinę į P.Gogeną. Šis esą išėjo iš kolegos namų, tačiau V.van Gogas jį sekė iki viešnamio, kur barnis atsinaujino ir P.Gogenas iš įniršio, o gal tiesiog gindamasis išsitraukė kardą ir nukirto V.van Gogo ausį. Pastarasis ją atidavė mylimai prostitutei iš šio viešnamio. P.Gogenas esą įmetė ginklą į Ronos upę, kitą dieną policininkai kardą rado upės dugne.

Menotyrininkai mano, jog vyrai sudarė „tylos įžadus“ ir sukūrė naują ausies nupjovimo versiją, kad P.Gogenas išvengtų bausmės ir vyrai išliktų draugai. Nors įtikinamų įrodymų nėra, meno ekspertai teigia, kad tai paaiškina V.van Gogo pokalbį su broliu Theo, kuriame dailininkas užuominomis kalba apie ginčą ir užsimena su P.Gogenu sutaręs: „Jei tu tylėsi, aš taip pat.“

Be to, viename savo piešinių V.van Gogas šalia ausies yra užrašęs žodį „ictus“ – tai lotyniškas terminas, reiškiantis fechtavimosi kirtį.

Vokiečiai meno ekspertai mano, kad ginčas su geru draugu paveikė V.van Gogo psichiką. Dailininkas nuo patirto šoko taip ir neatsigavo ir po dvejų metų nusižudė.

Šveicarijos mieste Bazelyje esančios didžiausios V.van Gogo darbų galerijos kuratorė Nina Zimmer neatmetė, kad kolegų svarstymai gali būti tiesa. „Gali būti, kad jie yra teisūs, tačiau šios hipotezės neturi tvirto pagrindo“, – sakė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius