-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtuvės meistrę dalyvauti konkursuose skatina noras tobulėti

Restoranų tinklo „Čili“ technologei Liucijai Makovskai svarbiausi dalykai gyvenime yra užsispyrimas, didelis noras tobulėti ir nuolatiniai sau pačiai skiriami išbandymai.
Liucija Makovska
Liucija Makovska / Čili nuotr.
Temos: 2 Noras Virtuvė

Ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniuose virėjų konkursuose nuolat dalyvaujanti moteris savo karjerą pradėjo paprastoje valgykloje. Šiandien L. Makovska  turi kuo didžiuotis: Liuksemburge vykusiame tarptautiniame virėjų konkurse „Pasaulio virėjų taurė’2010” iškovotas sidabro medalis yra vienas aukščiausių Lietuvos virėjų kada nors pasiektų rezultatų. Apie konkursus ir kelią iki jų „Čili“ technologę ankstų rytą kalbinome „Forum Palace“ įsikūrusiame „Tokyo“ restorane.

– Kas jus skatina varžytis dėl geriausios virėjos titulo?

– Dalyvavimas konkursuose man kiekvieną kartą yra tarsi naujas iššūkis. Niekada neruošiu tų pačių patiekalų ir kaskart išbandau vis kažką naujo, išsikeliu sau sunkiau įgyvendinamą tikslą. Varžytis skatina mano pačios nuolatinis noras tobulėti. Juk iš kiekvieno konkurso parsivežu ne tik gražius prisiminimus ir įspūdžius, bet ir didžiulį naujos patirties bagažą. O paskutiniame konkurse Liuksemburge iki aukščiausio įvertinimo – aukso medalio – pritrūko tik trijų su puse balo. Taigi dar turiu kur tobulėti ir ko siekti.

– Taigi galime spėti, jog jau planuojate dalyvauti ir kituose konkursuose?

– Tikrai taip (juokiasi). Manau, kad kitais metais dalyvausiu Maskvoje vyksiančiame Kremliaus kulinarinės taurės konkurse, arba dar po dviejų metų Vokietijoje vyksiančioje pasaulinėje virėjų olimpiadoje ir parodoje Erfurte.

– Kelintas tai bus konkursas?

– Per visą savo karjerą esu dalyvavusi dešimtyje konkursų, iš kurių šeši buvo tarptautiniai ir keturi – Lietuvos mastu. Ir iš pirmojo konkurso, kuris 2000–aisiais vyko parodų rūmuose „Litexpo”, negrįžau tuščiomis – parsivežiau sidabro medalį. Laimėjimų būta visokių – Lietuvos virėjų konkursuose du kartus esu iškovojusi aukščiausią apdovanojimą. Visgi reikšmingiausiu ir kol kas aukščiausiu pasiekimu laikau neseniai iškovotą sidabro medalį tarptautiniame „Pasaulio virėjų taurės 2010” konkurse Liuksemburge.

– Kaip ruošiatės būsimoms varžyboms?

– Kadangi esu toks žmogus, kuris viską palieka beveik paskutinei minutei, tai negaliu meluoti, jog ruošiuosi labai ilgai. Tiesiog intuityviai į galvą ateina mintis, kokį patiekalą galima būtų ruošti. Tuomet su ta mintimi guluosi vakare ir keliuosi ryte, kol ji išsikristalizuoja – pati ranka piešia spalvinę gamą ir tuo pačiu metu rašo receptūrą. Tuo metu aš būnu visiškai pasinėrusi į kūrybinį procesą, jaučiu būsimo patiekalo skonį, matau kiekvieną atskirą detalę.

– Kada susidomėjote virtuvės kerais ir kodėl Jus patraukė būtent maisto gaminimas?

– Kulinarija susidomėjau dar trečioje klasėje, taigi man buvo 8–9 metai. Labiausiai nesuprantamas dalykas ir sunkiausiai įmenama mįslė man buvo sausainių ir pyragų kepimas: kaip iš atskirų žaliavų ir produktų galima padaryti tokius skanėstus? Nors, teisybę pasakius, mokydamasi mokykloje niekada negalvojau būti virėja. Tėvai labai spaudė mokytis siuvėjos specialybės, tačiau manęs ši sritis visiškai netraukė.

– Ar dar prisimenate pirmąjį savo patiekalą?

– Atsimenu tik tai, jog viriau sriubą. Tais laikais sriubos dar buvo verdamos būtinai kaulų sultinyje ir aš, kaip nepatyrusi virėja, pamiršau nuimti putas. Ar sriuba išėjo skani – nepamenu, tačiau į atmintį labai įstrigo momentas, jog burokus sriuboje viriau taip ilgai, kad jie prarado savo spalvą.

– Kas Jums yra autoritetas, į kurį lygiuojatės?

– Nedvejodama galiu atsakyti, jog Aldona Gečienė buvo ir yra tas žmogus, kurio darbas mane sužavėjo. Mes susipažinome man dirbant įmonėje „Trys gurmanai”. Net ir šiandien galiu pasidžiaugti, jog ji yra mano mokytoja, su kuria kartu važinėjame į įvairius konkursus.

– Neapmaudu, jog vyrai po truputį užkariauja virtuvę ir vis dažniau pasigirsta nuomonių, jog jie – geresni virėjai?

– Iš patirties galiu pasakyti, jog vyrai tikrai okupuoja virtuvę. Manau, jog tam įtaką daro ir mada. Toli ieškoti pavyzdžių nereikia – net ir mūsų restorano virtuvės komandoje šiuo metu visi virėjai, išskyrus vieną, yra vyrai. Konkurse Liuksemburge daugumą kitų komandų narių taip pat sudarė vyrai. Buvo juokinga, kai priėję prie mūsų ir pamatę komandos sudėtį – tris moteris ir vieną vyrą – keletas kitų dalyvių šyptelėjo, jog esame „lady team” (damų komanda).
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius