Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žiema vilioja šokti į slides, griebtis snieglenčių ir mėgautis sniegu

Suspaudus pirmiesiems žiemos šalčiams ir iškritus sniegui delnus trina žiemos sporto mėgėjai, kuriems sniego paklodė reiškia sezono pradžią. Šią savaitę paleidę sniego patrankas, kai kurie šalies slidinėjimo centrai jau šį savaitgalį laukia lankytojų.
Vilniečiai studentai Juozas ir Paulius su draugais jau atidarė snieglenčių sezoną, nors dauguma kalnų slidinėjimo trasų šią savaitę dar buvo uždarytos.
Vilniečiai studentai Juozas ir Paulius su draugais jau atidarė snieglenčių sezoną, nors dauguma kalnų slidinėjimo trasų šią savaitę dar buvo uždarytos. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Visoje Lietuvoje vykstančių „Snaigės“ žygių iniciatorius ir Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentas Algimantas Jucevičius taip pat šį savaitgalį stos ant slidžių. „Šį sekmadienį Vilniuje pradėsime „Snaigės“ žygius. Šiuose sveikatingumo žygiuose gali dalyvauti kiekvienas, jų tikslas – kuo ilgiau aktyviai judant pabūti gryname ore“, – sakė ilgametis aktyvaus sporto gerbėjas. Kasmet Vilniuje vykstančių lyguminio slidinėjimo „Snaigės“ žygių dalyvių vidurkis – 500–600 žmonių, nors A.Jucevičius tokių skaičių įspūdingais nevadina.

„Nėra ko girtis tokiais skaičiais. Tai – ne riba tokiam miestui kaip Vilnius. Kaunas pagal entuziastų skaičių antras, nors pas juos nėra buvę daugiau kaip 200 žmonių. Dar surengia Jonava, Šiauliai, Panevėžys, o pajūriui vis pašykštima sniego“, – tikino A.Jucevičius. Anot jo, nors dabar yra didelė kalnų slidžių, snieglenčių mada, lygumų slidinėjimas nepamirštas.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Algimantas Jucevičius
Algimantas Jucevičius

„Dabar kiekvienas save gerbiantis verslininkas ar madų besivaikantis žmogus, užsiima kalnų slidinėjimu, bet tai brangi sporto šaka, brangus inventorius, reikalingos specialios, dažniausiai mokamos trasos, o lygumų slidinėjimas prieinamas visiems“, – sakė lyguminio slidinėjimo entuziastas.

Snieglentę puikiai valdantis Giedrius Skrebutėnas teigia, kad pradedantiems kalnų slidininkams ar snieglentininkams Lietuvoje išties yra kur slidinėti, o sąlygos slidinėjimo centruose kasmet gerėja.  „Pavyzdžiui, Ignalinoje. Jie – šaunuoliai – per kelis metus nusipirko naujų sniego patrankų, susitvarkė keltuvus, suprato, kad reikia kasdien išpurenti sniegą ir išlyginti trasas, šiemet jie atsidaro vieni pirmųjų, jau šeštadienį“, – ignaliniečius gyrė G.Skrebutėnas, jau 12 metų propaguojantis žiemos sportą.

Patyręs snieglentininkas sakė manantis, kad būtent Ignalina šį šeštadienį – viena pirmųjų šiemet –atidarys savo trasas. Ten jau nuo praėjusio šeštadienio be sustojimo trimis patrankomis gaminamas sniegas.  Kainos suaugusiems: 1 val. – 10 Lt,  3 val. – 24 Lt, 1diena – 35 Lt. Kainos vaikams: 1 val. – 8 Lt, 3 val. – 19 Lt, 1diena – 25 Lt. Daugiau informacijos www.lzsc.lt

Anot G.Skrebutėno, dėmesio verti ir Anykščiai, kur nuolat stengiamasi gerinti slidinėjimo sąlygas. Prasidėjus sezonui trasos čia veikia iki 23–24 val., tad patogu vykti ir po darbo. Pavyzdžiui, Ignalinoje ar Vilniuje jos uždaromos 20 val. Kainos suaugusiems: I–V 1,5 val. – 13 Lt, 3 val. – 20 Lt, 5 val. – 30 Lt, VI–VII 1,5 val. – 18 Lt, 3 val. – 25 Lt, 5 val. – 35 Lt. Daugiau informacijos www.kalitoskalnas.lt

Dabar kiekvienas save gerbiantis verslininkas ar madų besivaikantis žmogus, užsiima kalnų slidinėjimu, bet tai brangi sporto šaka, brangus inventorius, reikalingos specialios, dažniausiai mokamos trasos, o lygumų slidinėjimas prieinamas visiems. Snieglentininko G.Skrebutėno teigimu, Molėtų slidinėjimo trasa dvelkia „senove“. Joje sniegas nėra purenamas ir lyginamas, nėra sniego patrankų, pasitinka seni keltuvai, inventorius nenuomojamas. Čia renkasi slidinėjimo mėgėjai, o sniego danga priklauso tik nuo gamtos sąlygų. Panašios sąlygos ir Vilkaviškio slidinėjimo trasose bei ant Rokantiškių kalno.

Liepkalnis – tarp dviejų ugnių

Sezonui ruošiasi ir Vilniaus Liepkalnio trasa – ten buvo išsikasti nauji šuliniai, kad būtų galima purkšti daugiau sniego, įsigyta naujų sniego patrankų.

Tiesa, vilniečių slidininkų ir snieglentininkų mėgstamas Liepkalnis neretai sulaukia priekaištų dėl vėlai pradedamo sezono (pernai čia sezonas prasidėjo gruodžio 19-ąją, – aut. past.), tačiau čia besitvarkančios bendrovės „Žiemos trasa“ vadovas Vaclovas Romualdas Glazauskas tikino esąs tarp dviejų ugnių – naktimis sniego patrankų dėl triukšmo jungti neleidžia greta esančios sodų bendrijos gyventojai, o dieną purškiamo sniego debesis trukdo matomumui Vilniaus oro uoste.

„Kada pradėsime sezoną, priklauso nuo oro. Jei nebus trukdžių, galėtume pradėti ir šį šeštadienį, tačiau trečiadienį mus sustabdė oro uosto saugos tarnyba – turėjome atjungti sniego patrankas. Naktį negalime purkšti dėl sodų bendrijos. Todėl priklausome ne tik nuo oro, bet ir nuo tokių veiksnių“, – sakė V.R.Glazauskas. Anot jo, kainos šiemet liks nepakitusios, darbo laiko pratęsti nežadama, nebent būtų daug norinčiųjų – 20–30 žmonių. „Šiemet bus daugiau apšviestų trasų. Buvo apšviestos dvi, dabar bus šešios“, – sakė „Žiemos trasos“ vadovas. Kainos suaugusiems: 1 val. – 17 Lt, 2 val. – 24 Lt, 3 val. – 31 Lt, 5 val. – 37 Lt.

Pirmasis „Snaigės“ žygis Vilniuje

Nuo 1973-iųjų Vilniuje rengiamų „Snaigės“ žygių sezonas prasidės šį sekmadienį. Norintys keliauti renkasi 11 val. Karoliniškėse, Driusko g. pabaigoje, pamiškėje. Planuojama žygio pabaiga 13 val. Organizatoriai perspėja, kad galima prisijungti ir pavėlavus, o neturintiems slidžių bus paskolintos šiaurietiško vaikščiojimo lazdos.

Pasirinkimų nešykšti Kauno apskritis

Birštono slidinėjimo kalnas (Birštonas, N.Silvanavičiaus g.) šiuo metu dar ruošiamos sezonui. Pasak jas prižiūrinčios Birštono miesto tvarkymo tarnybos direktoriaus Algirdo Kederio, šią savaitę tikrinama trasa, įrenginiai, gaminamas sniegas. Jei oro sąlygos leis, Birštono slidinėjimo trasa naują sezoną pradės nuo gruodžio vidurio. Kaip ir pernai, šiemet suaugę slidininkai Birštone galės leistis dviem trasomis, o vaikai – šliuožti jiems pritaikytoje slidinėjimo aikštelėje, vadinamame „varlinuke“, taip pat įrengtas rogučių kalnelis.

A.Kederys sakė pastebintis, jog kasmet daugėja snieglenčių gerbėjų. Tačiau kol kas Birštone nėra vien tik jiems skirtos trasos. Tad su snieglente leidžiamasi nuo tų pačių trasų, kaip ir su slidėmis. Naujienų šį sezoną nepateiksianti Birštono slidinėjimo trasa pasitiks ir tokiomis pačiomis, kaip ir pernai, kainomis. Detalią informaciją apie kainas ir darbo laiką galima rasti interneto puslapyje http://www.visitbirstonas.lt/slidinejimas

Kol kas labiau tik entuziastams žinoma Šakių slidinėjimo trasa (Šakių rajonas, Ilguvos kaimas) yra Panemunių regioniniame parke. Tačiau manantys, kad čia nėra ką veikti, klysta. Į kalvą, nuo kurios leidžiamasi, kelia keltuvas. Nusileidimo trasos ilgis – apie 200 m. Aplink gražūs vaizdai, pats nusileidimo takas veda į Nykos upelio šlaitą. Keltuvo pusdieniui kaina – 10 Lt., dienai – 15 Lt. Tiesa, čia atvykstant slidinėti reikėtų turėti savo inventorių, nes išsinuomoti kol kas negalima.

Kauno rajone, Kačerginės Nemuno žiede ketinama įkurti kalnų ir lygumų slidinėjimo trasą. Atlikta galimybių studija parodė, jog ši vieta – ideali tokioms pramogoms. Idėjos autoriai neabejoja, kad tokia pramoga padėtų pritraukti ne tik turistų, bet ir būtų įdomi patiems Kauno miesto bei rajono gyventojams. Savaitgaliais jie galėtų atvykti į trasas ir aktyviai praleisti laiką.

„Atsižvelgę į Lietuvos slidinėjimo federacijos narių pasiūlymus, numatėme, kad Kačerginėje būtų įrengtos ne tik kalnų, bet ir lygumų slidinėjimo trasos. Jų Lietuvoje šiuo metu trūksta. Tačiau kol kas turime tik studiją ir ieškome finansavimo. Preliminariais skaičiavimais, trasų įrengimas kainuotų 3–4 mln. Lt.“, – sakė Kauno rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjo pavaduotoja investicijoms Gražina Čepulienė. Tikimasi, kad projektas bus finansuojamas Europos Sąjungos fondų lėšomis.

Eriko Ovčarenkos/ „15 minučių“ nuotr./
Slidininkai

Pajūryje – slidinėjimas tarp pušų

Patyrę žiemos sporto entuziastai klaipėdiečiai gausiai prisnigus traukia į kaimyninę Latviją. Ir tik retas žino, kad pradedantieji slidininkai ar rogučių mėgėjai gali pasimokyti čia pat, nevykdami į Latviją. Kai žiema palepina sniegu traukiama į Klaipėdos rajoną, į Minijos pakrantes, kur taip pat esama kalvų, tinkančių slidininkams. Vienos populiariausių – kalvos Pikteikiuose, netoli Vėžaičių. Čia įrengtas ir keltuvas slidininkams. Tačiau dėl to reikia tartis su kalnų slidinėjimo klubu „Želsva“. Greta ant kalvos puikiai praleisti laiką gali rogučių mėgėjai.

Kuršių nerija kviečia lygumų slidinėjimo mėgėjus. Nors specialiai tam trasų nėra įrengta – entuziastai slidinėja tarp pušelių vedančiais takeliais. Praėjusią žiemą, kai sniego iškrito pakankamai, Kuršių nerijos apylinkėse slidininkų netrūko. Pajūrio regionas kviečia išbandyti ir kitokias žiemos atrakcijas, pavyzdžiui ledroges.

Deda daug vilčių

Žiemos sporto mėgėjai neslepia susidomėjimo šiuo metu Druskininkuose statoma uždara slidinėjimo trasa. Numatyta, kad „Snoras Snow arena“ vardą gavęs žiemos pramogų kompleksas lankytojus priims jau nuo balandžio. Čia bus specialus snieglentininkams skirtas parkas, trys trasos pradedantiesiems ir profesionalams. Kompleksą statančios Alytaus bendrovės „Stamita“ direktorius Leonas Šerpetauskis, „15min“ sakė bijąs prognozuoti tikslų atidarymo laiką, nes viskas dar gali pasikeisti – kol neprašyta termino atidėti, darbų pabaiga numatyta kovo 30-ąją.

„Kainos dar svarstomos. Dabar Lietuvoje ir aplinkiniuose kraštuose atidaromos atviros trasos, orientuosimės pagal jų kainas. Manau, kad mūsų kainos bus vidurys tarp atvirų trasų kainų Lietuvoje ir Europoje“, – sakė L.Šerpetauskis. Ambicingo Druskininkuose kylančio komplekso projekto vertė – 98 mln. Lt. Bendrovė „Stamita“ įsipareigojo investuoti 56 mln. Lt, 40 mln. Lt Europos Sąjungos fondų paramos gauta Druskininkų savivaldybės pastangomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius