-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trijulė drąsuolių kels Lietuvos alpinizmo lygį į naujas aukštumas

Į aukščiausias pasaulio vertikalias uolas lipantys alpinistai dėl šio sporto ekstremalumo, sudėtingumo ir grožio labai dažnai patenka ant „National Geographic“ viršelio ar į „Discovery“ kanalo kadrus. Nuo šiol į šių bebaimių uolų užkariautojų gretas įstoti pretenduoja ir trys lietuviai, išsiruošę į vieną didžiausių alpinizmo ekspedicijų Lietuvos istorijoje.
Montis Magia alpinistų komanda – Arūnas Kamandulis,Gediminas Simutis, Saulė Žukauskaitė
Montis Magia alpinistų komanda – Arūnas Kamandulis,Gediminas Simutis, Saulė Žukauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jei šie jauni žmonės įgyvendins tai, ką yra suplanavę, jie taps ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio įžymybėmis“,- teigė vienas žinomiausių Lietuvos alpinistų ir kelionių į kalnus vadovų Algimantas Jucevičius.

MM alpinistų iliustr./Susipažinkite: Montis Magia alpinistai
MM alpinistų iliustr./Susipažinkite: Montis Magia alpinistai


Pavadinimas „Vertikalus gyvenimas“ šiai ekspedicija pasirinktas ne atsitiktinai. Septynis mėnesius trys jauni, perspektyvus „Montis Magia“ alpinistai Saulė Žukauskaitė, Gediminas Simutis ir Arūnas Kamandulis kops į vertikalias kilometro aukštį siekiančias uolas nuo pat Šiaurės Amerikos iki Argentinoje esančios Patagonijos.

„Tai bus septyni mėnesiai vertikalaus gyvenimo. Kopsime į įspūdingiausias žemynų uolas. Miegosime kelių šimtų metrų aukštyje pakabinamoje lovoje arba ant uolų atbrailų. Televizorių mums atstos neįtikėtini vaizdai ir saulėlydžiai, radiją – paukščių garsai“,- apie artėjančią ekspediciją pasakojo jos dalyvė S. Žukauskaitė.

„Tokiuose kopimuose buvo ir tokių situacijų kai lipdavai visą dieną, skubėdavai pasiekti tam tikrą aukštį ir taip pavargdavai jog išsijungdavai vietoje. Įsivaizduokite, įsirengi stovyklavietę ant atbrailos, prasidarai konservų vakarienei ir staiga daugiau nieko nebeatsimeni. Atsibundi tik paryčiais su ta pačia konservų dėžute rankoje, sėdėdamas ant uolos krašto ir aplink kaklą apsivijusia virve“,- su šypsena veide nuotykius pasakojo G. Simutis.

Klausantis šių pasakojimų bandai įsivaizduoti, kaip pasisektų išsimiegoti hamaką pasikabinus kažkur ant Vilniaus televizijos bokšto atbrailos.

Kelionės maršrutas

Drąsuolių užmojai tikrai ne maži. Keliaudami per visas sudėtingiausias dviejų žemynų uolas alpinistai sukars apie dešimt tūkstančių kilometrų. Ekspedicija prasidės JAV, kur studijas neseniai pabaigę jaunuoliai įkops į Deimanto sieną ant Longo viršūnės Kolorade, taip bandys įveikti šiurpą keliančias Juodojo kanjono vertikalias uolas. Vėliau ekspedicija kelsis į Vajomingą, kur dalyviai bandys įveikti Velnio bokštą, užlipti ant Didžiojo Tetono viršūnės. JAV alpinistai taip pat neaplenks Jutos valstijos smiltainio bokštų, Zion nacionalinio parko uolų ir Kalifornijoje esančių garsiausių pasaulyje El Captain uolų sienos.

MM alpinistų iliustr./Susipažinkite: Montis Magia alpinistai. Saulė
MM alpinistų iliustr./Susipažinkite: Montis Magia alpinistai. Saulė

Po to seks skrydis į Meksiką, kurioje trijulė kops į penkias uolas. Galutinis kelionės tikslas – Argentinoje esanti Patagonija ir jos uolos, kurios sapnuojasi daugeliui aukščiausių pasaulio sienų užkariautojų. Prie Cochamo slėnyje esančių granito sienų teks kelias dienas mečetėmis brautis per džiungles, o tai ryžtasi daryti ne kiekvienas alpinistas.

Pasiruošimas ekspedicijai


Trijulės norai įveikti visas viršūnes tikrai pagrįsti. Įranga jau sukomplektuota, o besiruošdami ekspedicijai jaunuoliai jau užlipo į daugybę Europos žemyno uolų Slovakijoje, Prancūzijoje, Italijoje, praktikavosi ir Norvegijoje esančiuose ledo kriokliuose. „Būsime pasiruošę viskam, nes daugelyje maršrutų prireiks ir laipiojimo uolomis, ir kopimo ledu, ir techninio lipimo įgūdžių“,- ekspedicijos sudėtingumą įvardino S. Žukauskaitė.

MM alpinistų iliustr./Susipažinkite: Montis Magia alpinistai. Gediminas
MM alpinistų iliustr./Susipažinkite: Montis Magia alpinistai. Gediminas


Alpinistus į neįtikėtiną žygi gena ne tik noras įgyvendinti svajones, populiarinti Lietuvoje aukštų uolų alpinizmą ar noras būti pirmiems lietuviams padariusiems tokį žygi,  bet ir asmeniniai tikslai.

„Kai pradedi kopti į tokią uolą motyvacija pasiekti viršų kyla savaime. Per vidurį kopimo, nesvarbu kiek būsi nuvargęs – turi stumtis į priekį, nes kitaip už nugaros laukia mirtis. Tai lavina ištvermę, valią ir asmeninį charakterį“,- sakė fizikos studijas pabaigęs alpinistas G. Simutis.

O kaip į šį alpinistų pomėgį žvelgia tėvai ir giminės? „Šeimos nariai supranta, išleidžia ir neprieštarauja. Jie žino, kad kitaip jau ir negali būti, nes mes be kalnų ir stačiausių uolų tiesiog nebegalime gyventi“,- teigė trečiasis ekspedicijos dalyvis būsimas psichologas A. Kamandulis.

Uolų alpinizmo perspektyvos Lietuvoje


Šie trys alpinistai yra pelnę ne vieną apdovanojimą pastarųjų metų uolų laipiojimo ir alpinizmo čempionatuose. Prieš penkis metus kopti pradėję jaunuoliai dabar jau puikuojasi ne tik tarp Lietuvos bet ir tarp Baltijos šalių prizininkų.

MM alpinistų iliustr./Susipažinkite: Montis Magia alpinistai
MM alpinistų iliustr./Susipažinkite: Montis Magia alpinistai

2009 metais G. Simutis ir S. Žukauskaitė pelnė pirmą vietą dviejuose čempionatuose įlipę į jau minėtą didžiąją El Captain uolą Josemitų nacionaliniame parke, Kalifornijoje.

Turėti tokio lygio alpinistus Lietuvoje – tikras fenomenas, nes tinkamų kopimui kalnų kelių šimtų kilometrų spinduliu tikrai labai nedaug. Tokį paradoksą Lietuvos alpinistų asociacijos prezidentas Saulius Barauskas aiškiną kaip didelį ilgesį tam, ko neturi. „Kad tikėtum į Dievą, juk turėti bažnyčios arti nereikia. Taip ir su kalnais. Mes natūraliai labiau pasiilgstame kalnų ir labiau jais žavimės nei kalnuotų vietovių gyventojai“,- paaiškinimą Lietuvos alpinistų fenomenui rado S. Barauskas.

Pats alpinistų asociacijos vadovas tik apgailestavo, kad savu laiku neturėjo galimybių įgyvendinti panašių svajonių, tačiau tuo pačiu pasidžiaugė už energingą jaunimą.

„Kartelę šie žmonės užkelia labai aukštą. Jie yra tikras pavyzdys ne tik kitiems alpinistams, bet ir visam  Lietuvos jaunimui. Alpinistai jau tokie žmonės, kurie emigruoja į kalnus, kad ir septyniems mėnesiams, tačiau įkopę į viršūnę visą laiką sugrįžta gimtinėn. O tokios ekspedicijos tikrai kelia šios sporto šakos populiarumą Lietuvoje. Susidomėjimas didelis ir aukštų uolų laipiojimo perspektyvos čia labai geros“,- sakė S. Barauskas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius