-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienos pokylio užkulisiai

Šį šeštadienį Vilniuje vyks aštuntasis Vienos pokylis. Pokylį pagal tradiciją pradeda studentų ir jaunimo grupė, kuri šoka specialiai jiems sukuriamą šokį, tad šįkart aplankėme repetuojančius jaunuolius ir jų šokių mokytoją Arnoldą Riekumą.
Nors jaunuolių šokamas šokis nėra labai sudėtingas, jį reikia atlikti kartu ir nepriekaištingai.
Nors jaunuolių šokamas šokis nėra labai sudėtingas, jį reikia atlikti kartu ir nepriekaištingai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Vienos pokylis

Daugiau kaip 30 jaunuolių kruopščiai repetuojančių šokių žingsnelius nepaliovė šypsotis, o profesionalus šokių mokytojas A.Riekumas visą laiką ne tik kruopščiai skaičiavo taktą, bet ir rūpinosi, kad jaunuoliai atrodytų solidžiai, nebūtų susikūprinę, eitų pasitempę. Juk iškilmingame pokalbyje labai svarbu puikiai atrodyti ir sukurti ypatingą nuotaiką.

Džiaugiasi proga

Save šokėjų amplua bandantys jaunuoliai džiaugėsi jiems suteikta proga pasirodyti prašmatniame pokylyje. „Čia dalyvauti paskatino tai, kad esu neabejinga šokiui. Esu renginiu susidomėjusi ir dėl pačios pokylio idėjos, visuomet norėjosi pabūti tokiame iškilmingame renginyje“, – šypsojosi Pedagoginiame universitete studijuojanti Vaida. Jai pritarė ir kitos šokančios merginos. „Tokia galimybė pasitaiko tik vieną kartą gyvenime. Žinoma, jei kitais metais siūlytų, eitume ir vėl, bet būtų nebe tas jausmas. Pirmas kartas yra pirmas“, – vienu balsu bėrė to paties universiteto studentės Inesa ir Simona.

Vaikinai šokių nebijo

Šokių aikštelę bandė ir Karo akademijos studentai, kuriems šokis privaloma disciplina, kiti dėl pokylio repeticijų net atvyko iš kito miesto. Kauno medicinos universitete studijuojantis Darius tvirtino nė kiek nesigluminantis šokti net ir prieš garbingą auditoriją. „Pokylyje šokti pasiūlę draugai, dabar atvažiuoju į repeticijas iš Kauno. Tikrai nesigailiu sutikęs, šokti nėra labai sudėtinga. Jokiame panašiame pokylyje nesu dalyvavęs, todėl viskas labai įdomu“, – teigė vaikinas. Darius prisipažino sulaukęs skirtingų draugų vertinimų dėl tokio savo žingsnio. „Labiausiai už mane džiaugėsi merginos, išgirdusios sakydavo „vau“. Iš vaikinų tai vieni draugai pasišaipė, kiti atvirkščiai sakė „ooo koks solidus renginys“, – pasakojo Darius.

Šokių mokytojo A.Riekumo teigimu, jaunuoliai šokti yra atėję iš įvairių aukštųjų mokyklų – yra kariūnų iš Karo akademijos, jaunimo iš Kauno medicinos, Pedagoginio, Vilniaus universitetų ir kitų aukštųjų mokyklų su kuriomis bendradarbiauja Vienos pokylio rengėjai. Konkretaus skaičiaus, kiek turėtų būti porų, nėra. Pasak A.Riekumo, yra buvę pokylių, kai buvo tik 6 poros, o praeitais metais jų buvo net 21. Šiemet planuojama, kad jaunųjų šokėjų nebus daugiau nei pernai.

„Aš atėjusiųjų nemokau šokti, mokau specialios choreografijos, skirtos ceremonijai, scenarijaus. Vieniems anksčiau pasiseka padaryti vieną ar kitą žingsnelį, kitiems vėliau, bet šokti išmoksta visi“, – linksmai kalbėjo šokių mokytojas. Anot jo, niekada nėra tekę keisti planų, nes visuomet jaunimas padarydavo tai, kas užsibrėžta.

Šokis, kuri turi perkąsti studentai šokamas Vienos pokyliuose virš 100 metų. Pirminė jo versija yra sudėtingesnė, tačiau mūsiškiams A.Riekumas pasirodymą kiek supaprastino, adaptavo. „Truputį kasmet pakoreguojame šokį pagal tai, kaip sekasi repetuoti, ar jaunimas imlus, kiek padaro. Jei dažnai kurioje vietoje klysta, tai geriau iš anksto ją padaryti kitokią“, – aiškino šokių mokytojas. Jo teigimu, tarp jaunimo visos šokėjų poros lygios ir tarpusavyje nesivaržo. „Visi yra kviečiami, ne tik tie, kurie moka šokti. Tai yra gyvos muzikos vakaras, čia nebūtina rodyti savo meistriškumą, – juokėsi A.Riekumas. – Kažkuria prasme tai yra kaip ir diskoteka, tik jai daugiau kaip 100 metų“.

Jaunuolių šokio simbolinė reikšmė – prisistatymas visuomenei. Tai, pasak A.Riekumo, atspindi ir balta debiutančių suknelių spalva – jos asocijuojasi su nuotakomis, naujumu.

2009-ieji - jubiliejiniai Vienos pokyliui Vilniuje metai. Pirmasis pokylis įvyko prieš dešimt metų, 1999 metais. Šiųmetėje Vienos pokylio šokių ir koncertinėje programoje dalyvaus tokie garsūs atlikėjai, kaip Virgilijus Noreika, Vytautas Juozapaitis, Vaidas Vyšniauskas, Vaida Genytė ir kiti.

Pokylio metu sukurta labdara, prisidės prie specialaus sportinio vežimėlio pirkimo neįgaliai šokėjai Agnieškai Toločko, kuri šoka Vilniaus neįgaliųjų šokių kolektyve. Šiemet Vienos pokylis bendradarbiauja su LTV laida „Bėdų turgus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius