-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estai kviečia žvejoti nėgių

Narvos gidų susivienijimas šį rudenį pirmą kartą surengė galimybę kiekvienam besidominčiam žvejyba betarpiškai susipažinti su vienu seniausių šiaurės Estijos gyventojų verslų – migruojančių į upes nėgių žūkle, kurios sezonas trunka iki pirmojo ledo.
Nėgė II
Nėgės
nege
Wikipedia.org nuotr.: nėgės ne vienoje šalyje įtrauktos į Raudonąją knygą, o Estijoje jos kol kas – įprastas laimikis

Gyvą nėgę matyti teko tikriausiai nedaugeliui, o ir tarp praleidžiančių žūklėje kasmet po kelioliką savaitgalių meškeriotojų tokių atsiras nedaug, nors šios žuvys atplaukia neršti į beveik visas įtekančias į Baltijos jūrą žuvis. Nėgių migracija mūsų krašte pastebima pavasarį, o Estijoje nėgės upes kyla jau rudenį. Todėl Narvos krašte nuo seno jos žvejojamos specialiomis gaudyklėmis, kol upes užkloja ledas. 

  
Šis senovinis verslas išliko iki mūsų dienų beveik nepakitęs. Nėgių žūklė labai įdomi, joje naudojami archaiški žūklės įrankiai, dažnai ji vyksta naktį, ne mažiau įdomus ir šių žuvų rūkymas, kepimas ir marinavimas, virstantis savotiškomis apeigomis su vakaronėmis ir laimikio ragavimu. Tad nenuostabu, kad atsiranda nemažai norinčių dalyvauti nėgių žūklėje betarpiškai.
  
Į šį žūklės turą atvykstantys dalyviai apgyvendinami kadaise turėjusiu imperatoriškojo kurorto titulą Herenburge, viešbutyje „Narva-Joesuu SPA“, iš kurio ranka pasiekiamos daug nėgių žūklaviečių. Žūklės dalyviai plaukia į žūklę tokiais pat luotais, kokius vietos žvejai naudojo nuo neatmenamų laikų, leidžiasi į žygius pakrantėmis. Tad dalyviams reikia nemažos ištvermės ir gero fizinio pasirengimo. Žūklės turo finalas maloniai nustebintų kiekvieną prancūzą, nes jų gimtinėje nėgė – rafinuotas delikatesas, o po žūklės rengiamoje kulinarinėje vakaronėje nėgės kepamos ant laužo kaip senovėje, iš jų pagal šimtamečius receptus verdama žuvienė, čia pat galima paragauti rūkytų ir marinuotų nėgių bei pyragų su nėgių įdaru.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius