-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodkrantėje poilsiautojai laiką leidžia meškeriodami ešerius

Paprastai rytą poilsiautojai poromis ir šeimomis iš Juodkrantės traukia į pajūrio pliažus. Dalis jų grįžta į kurortą pietauti, o tarp grįžtančiųjų – nemažai tų, kuriuos domina vėjo kryptis ir stiprumas. Kodėl?
 Kai pučia vidutinio stiprumo pietvakarių vėjas, ant Juodkrantės uostelio verda aistros – čia papramogauti, meškeriodami ešerius, susirenka dešimtys atostogautojų
Kai pučia vidutinio stiprumo pietvakarių vėjas, ant Juodkrantės uostelio verda aistros – čia papramogauti, meškeriodami ešerius, susirenka dešimtys atostogautojų

Žūklės naujienos FACEBOOK laimingiesiems

Sukaupia patirties

Tokio susidomėjimo priežastis – ne vėtrungių, puošiančių vilų špilius, grožybės, o grynai praktinė, nes nuo vėjo krypties ir stiprumo priklauso meškeriojimo Juodkrantės uostelyje ir Kuršmarių akvatorijoje aplink uostelį juosiantį molą sąlygos. Čia dabar telkiasi ešerių būriai ir palankiu oru gana smagiai kimba. Ešerių meškeriojimas – puiki pramoga, papildanti atostogų dienotvarkę. Tiesa, dauguma žuvų tuose tuntuose – vidutiniokai ešeriai, tačiau, kai pūsteli vakaris arba pietvakarių vėjas, senosios kartos žvejų vadinamas Launagiu, Juodkrantės uostelio akvatorijoje pasirodo ir vienas kitas vadinamasis „marinis“ ešerys, kuris sulenkia meškerykotį kaip smilgą ir dažnai nutraukia masalą kartu su kabliuku.

Didžiausias meškeriotojų priešas – stiprus šiaurės vakarų vėjas, vadinamas Suominiu. Jis kelia bangas, drumsčiančias uostelio akvatoriją, sunešančias į ją dumblių tumulus ir išblaškančias Kuršių marių stintelių tuntus, kurie dabar telkiasi palyginti sekliose Kuršių nerijos pakrantės įlankose ir visose užuolankose, tokiose kaip uostelių molų juosiami vandens plotai. Na, o stintelės atvilioja ešerius, kurie medžioja jas vos ne visą dieną. Tačiau žūklės sąlygos visada pablogėja tada, kai sustiprėja bet kurios krypties vėjas.

Tinkamiausias vėjo stiprumas – vidutinis, nes per visišką štilį ešeriai taip pat prastai kimba. Na, o tinkamiausia meteorologinė situacija – debesuota su pragiedruliais. Ypatingai saulėtas oras ir kaitra – taip pat menki pagalbininkai. Geriausias palankių meškeriojio sąlygų orientyras – aprangos kodas: jei, stovėdamas ant molo, komfortiškai jautiesi su lengva vasarine striuke, po kuria pasivilkti marškiniai ar palaidinė, gali neabejoti, kad toks oras – tinkamas gaudyti ešerius.

Meškeriojantieji ešerius atostogautojai per kelias dienas sukaupia pakankamai patirties ir pradeda puikiai orientuotis tose subtilybėse, o taip pat nusižiūri iš kelių vietinių meškeriotojų, kokiais masalai tie gaudo ešerius. Per vakarą nesunku pasigaminti iš valo ir kabliukų keletą montažų, ant kurių veriami masalai ir jau galima eiti meškerioti.

Traukia šeimomis

Pirmieji poilsiautojai su meškerykočiais rankose pasirodo ant Juodkrantės uostelio molo maždaug trečią valandą, nes trumpa ešerių kibimo pertrauka paprastai trunka po vidudienio porą valandų, o pavakare, kai ima rimti vėjas, pasitaiko, kad Juodkrantės uostelio molas lipte aplimpa ešerių meškerioti susirinkusiais atostogautojais. Čia susirenka ne tik prisiekę meškeriotojai, kurie nesiskiria su meškeriojimo įrankiais, net vykdami atostogauti su šeima, bet ateinama ir poromis, traukiama ištisomis šeimomis, nes toks žūklės grafikas – labai palankus ir leidžia suderinti visų jos narių interesus. Daugumai berniūkščių ir mergiočių tai būna ne tik pramoga, bet ir pirmoji meškeriojimo pamoka. Svarbiausia, kad tėvai gali nesijaudinti dėl savo autoriteto, nes žuvys tikrai kibs ir savo atžalų akyse nepasirodysi nemokša, kuris nieko neišmano apie meškeriojimą.

Kita vertus, galimybė meškerioti šeimomis atsirado tik pastaruoju metu, kai ištobulėjo meškeriojimo įrankiai ir išpopuliarėjo ešerių gaudymo dirbtiniais masalais metodai. Anksčiau atostogautojai pameškeriodavo pirmąsias dvi tris dienas, kol nepristigdavo sliekų, o jų galima atsigabenti tik iš kontinento, nes Kuršių nerijos smėlynai – nepalanki terpė jiems veistis. Dabar sliekų būtina turėti tik išvykai į marias meškerioti karšių ar karosų, kurių dabar ypač pagausėjo kontinentinėje marių pakrantėje, bet tai – atskira tema, o ešeriai nuo molų meškeriojami spiningais, kuriais užmetamos iš trijų keturių elastingų spiningo masalų – guminukų susidedančios virtinės. Jų gale – svarelis, nugramdinantis virtinę į priedugnę, tad meškeriotojui belieka tik sukti titės rankenėlę reikiamu tempu, kad masalai įgytų tinkamą žaismą. 

Kepsnys vakarienei

Kai nebereikia ant kabliukų verti sliekų, ne kiekvienam keliančių estetinį pasigėrėjimą, ešerių meškeriojimas tapo patrauklus ir dailiosios lyties atstovėms. Jei būsite Juodkrantėje, nueikite pavakare ant uostelio molo ir patys pamatysite, kad moterys ir merginos meškerioja net aistringiau už vyrus, o berniūkščių kartais neįmanoma nuvilioti vakarienės, nes jie žūt būt nori sugauti dar vieną ešerį. Kita vertus, žuvies kainos atostogų metu Neringoje pasiekia kosmines aukštumas, o pačių sumeškerioti ešeriai – puiki alternayva papildyti vakarienės valgiaraštį. Kadangi per porą valandų šeima gali prigaudyti kibirėlį ešerių, tai, atsižvelgdamos į tai, mamos taip pat palankiai žiūri į šią atostogautojų pramogą. Tuo labiau, kad meškeriojimas nuo molo – komfortiškas, o atžalos neišslysta iš mamų akiračio.

Tad, jei vykstate poilsiauti į Kuršių neriją, pasiimkite su savimi porą nebrangių spiningų su neinercinėmis ritėmis, kuriais užmetamų masalų masė – nuo 5 iki 25 g. Svarbu, kad meškerykočių viršūnėlės būtų liaunos, nes pagal jų virptelėjimus galima lengviau spėti, kada kimba ešerys. Jauniesiems meškeriotojams tinkamiausi – 1,90-2,10 m, o suaugusiems – 2,40-2,70 m ilgio spiningai. Svarbu, kad įrankis būtų lengvas, nes spiningą visą laiką reikia laikyti rankoje. Todėl parankiausi meškerykočiai – pagaminti iš ypač lengvo anglies pluošto. Prie jų geriausia derinti greitaeiges nedidelių gabaritų meškeriojimo rites, kurių masė neviršija 200 g.

Sunkiau patarti, kokiais guminukais reiktų papildyti masalinę – aiškus tik jų dydis (3-5 cm), o štai spalva – klaustukas. Paprastai ji paaiškėja tik meškeriojimo vietoje, o kartais pasitaiko taip, kad kelis kartus per dieną tenka keisti masalus, nes keičiasi ešerių įnoriai. Vienu metu jie gali įnirtingai persekioti baltus guminukus, viksinčius raudonomis uodegėlėmis, o po valandos domėtis tik automobilių tepalo spalvos masalėliais. Kadangi mikroguminukai – masalas, kainuojantis, centus patartina įsigyti keliolikos spalvų ir atspalvių masalų, bet ne po vieną, o po kelis vienetus. Jei meškeriojate su šeima, tai ir po dešimtį vienos rūšies guminukų, nes po stambaus ešerio kibimo drebučius primenantis masalas dažnai sudryksta į skutelius. Guminukų virtinėms montuoti naudojamas 0,18-0,20mm skersmens valas, o jiems gramzdinti – 10-20 g svareliai, į kuriuos įlieti sukučiai arba stangrios vielos kilputės valui tvirtinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius