-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautos viltys Londono olimpiadoje – krepšinio rinktinė ir dešimt atletų, besitaikančių į medalius

Viso pasaulio žvilgsniai – į Londoną: čia nuo penktadienio vakaro iki rugpjūčio 12-osios stipriausi pasaulio atletai ir komandos kausis dėl prestižiškiausių apdovanojimų sporte. XXX vasaros olimpinėse žaidynėse išvysime ir 62 Lietuvos sportininkus. Į ką sudėtos didžiausios olimpinės viltys?
Lietuvos olimpiečiai
Lietuvos olimpiečiai

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė 

Tai – šeštoji olimpiada iš eilės, kurioje žais ir Lietuvos krepšinio rinktinė. Išskirtinis pasiekimas, tačiau Lietuvai to negana – tikimasi medalių, kuriuos olimpinėse žaidynėse paskutinį kartą pavyko iškovoti 2000-aisiais.

T.Tumalovičiaus/Krepšinio širdis nuotr./Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas

Lietuva žais vienoje grupėje su JAV, Argentina, Prancūzija, Nigerija ir Tunisu. Keturios komandos pateks į ketvirtfinalį, kurį įveikti ir yra pagrindinis Lietuvos krepšininkams keliamas tikslas. Penkiose olimpiadose iš eilės trenerių Vlado Garasto (1992 ir 1996 m.), Jono Kazlausko (2000 m.), Antano Sireikos (2004 m.) ir Ramūno Butauto (2008 m.) rinktinėms tai padaryti pavyko. 

Į Lietuvos rinktinę, praleidę praėjusių metų Europos čempionatą, sugrįžo Linas Kleiza ir Jonas Mačiulis, tačiau Kęstučiui Kemzūrai žaidynių išvakarėse kilo naujų rebusų. Dėl traumos iškritus Robertui Javtokui, prieš galingiausius pasaulio vidurio puolėjus teks kovoti dvidešimtmečiui Jonui Valančiūnui ir tik Latvijos klube žaidžiančiam Antanui Kavaliauskui. Šis faktas rinktinės galimybes verčia vertinti kritiškai.

„Stengsimės pratęsti tradiciją – patekti į pusfinalį. Atsižvelgiant į komandos dvasią ir motyvaciją, tai yra įmanoma, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. – Žinoma, reikia savo galimybes vertinti ir savikritiškai. R.Javtokas dėl traumos praleis olimpiadą, o J.Valančiūnui vos 20 metų.“

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt
Gintarė Scheidt

Gintarė Scheidt
Sporto šaka: buriavimas 
Klasė: „Laser Radial“

Po 2008 m. Pekino olimpinių žaidynių, kur iškovojo sidabrą, Gintarė Volungevičiūtė ištekėjo už brazilo, taip pat buriuotojo, Roberto Scheidt, susilaukė sūnaus. Grįžusi po motinystės atostogų Gintarė priminė apie save šiais metais Vokietijoje, kur pirmą kartą tapo pasaulio čempione. 

Nors Lietuva iš buriuotojos tikisi kovos dėl aukso ir Londone, G.Scheidt kratosi favoritės etiketės: „Vieta, kur vyks olimpiada, tikrai nėra mano. Didelių vilčių nepuoselėju, nes ten jokiose varžybose nė karto nesu patekusi net į dešimtuką. Ten būna labai stiprios srovės, kurios nuolat keičiasi. Kiek kartų ten esu dalyvavusi, visada pūsdavo stiprūs vėjai – tai reiškia, kad banga būna aukšta. Esant tokioms sąlygoms, labai svarbi yra ištvermė, sportininkės turi būti labai stiprios, daugiau sverti.“

Lietuvos buriuotojų sąjungos viceprezidentas Albinas Grabnickas taip pat tikina, kad net ir pasaulio čempionės titulas sėkmės Londono olimpiadoje negarantuoja: „Keliolika buriuotojų turi labai apylyges galimybes, gali nutikti bet kas.“ 

„Mano tikslas – patekti į dešimtuką ir dalyvauti plaukime dėl medalių, kuris vyksta paskutinę dieną“, – sako G.Scheidt.

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Simona Krupeckaitė
Simona Krupeckaitė

Simona Krupeckaitė
Sporto šaka: dviračių trekas 
Rungtys: sprintas ir keirinas

Pačią niūriausią prognozę Lietuvai pateikė naujienų agentūra „Associated Press“ (AP). Anot AP, Lietuvos olimpiečiai iškovos tik vieną medalį – tai padarys treko dviratininkė S.Krupeckaitė, kuriai neva atiteks bronza keirino rungtyje.

S.Krupeckaitė, be abejo, taikysis į medalį ir sprinto rungtyje. Šių metų pasaulio čempionate šioje rungtyje sportininkė iškovojo sidabrą, keirine buvo tik aštunta. S.Krupeckaitė finale buvo diskvalifikuota ir turėjo pripažinti britės Victorios Pendleton pranašumą. 

Žiūrovų palaikoma V.Pendleton bus laikoma favorite ir olimpiniame Londono treke, tačiau S.Krupeckaitę tai jaudina mažiausiai: „Jaučiu, kad turiu energijos ir jėgų kovoti toliau. Galvoje esu viską susidėliojusi. Manau, kad mano emocijų ir susikaupimo pikas turėtų būti per olimpines žaidynes. Visas šis sezonas skirtas joms pasiruošti. Jaučiu, kad per pasaulio čempionatą pasikroviau. Psichologiškai tapau dar tvirtesnė.“ 

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Virgilijus Alekna
Virgilijus Alekna

Virgilijus Alekna
Sporto šaka: lengvoji atletika 
Rungtis: disko metimas 

Didžiausia viltis, paskutinė galimybė – tokiais žodžiais į Londoną išlydimas dukart olimpinis čempionas V.Alekna. Lietuvis disko metimo sektoriuje laikomas vienu iš favoritų, nors jam jau 40 metų, o po Pekino olimpiados jis nieko nėra laimėjęs nei  Europos, nei pasaulio čempionatuose. Tiesa, šių metų žemyno pirmenybes V.Alekna praleido, jog geriau pasiruoštų startui Londone. 

Sezono rezultatai nuteikia optimistiškai. V.Aleknai priklauso antras sezono rezultatas pasaulyje – 70,28 metro. Toliau už lietuvį metė tik vokietis Robertas Hartingas, kuris tai padarė dukart, o jo geriausias rezultatas  – 70,66 m. Joks kitas disko metikas 70 m ribos šiais metais neperžengė. Per pastaruosius tris mėnesius V.Alekna diską už 68 m ribos metė keturis kartus. Palyginimui –  prieš ketverius metus olimpinį bronzos medalį Pekine V.Alekna iškovojo, nusviedęs diską 67,79 metro.

„R.Hartingas yra labai stiprus. Vengras Zoltanas Kovago labai toli meta, bet ne visuomet susitvarko su nervais. Būna meta toli, bet į šoną. Įdomu, kaip jam seksis. Estas Gerdas Kanteris, manau, ne paskutinį žodį yra pasakęs. Pastaruoju metu jis pritilęs, bet išlieka pavojingas. 

Nustebinti gali jaunasis britas Lawrence‘as Okoye. Europos čempionate jis nieko įspūdingo neparodė, bet esu matęs, kaip jis meta: jei bus jo diena, gali būti rimtas varžovas. Iranietis Ehsanas Hadadi, žinoma, turės ambicijų. Manau, į aukso medalį pretenduos trys keturi metikai. Jei Virgis užsikabins medalį, bus puiku. Pastaruoju metu jis mėtė ties 70 m riba, bet ar pavyks išlaikyti formą?“ – mintimis dalijosi buvęs disko metikas, olimpinis čempionas Romas Ubartas. 

Vigantas Ovadnevo nuotr./Mindaugas Griškonis
Mindaugas Griškonis

Mindaugas Griškonis
Sporto šaka: irklavimas 
Klasė: M1x

2011 m. Europos čempionas M.Griškonis, kurį sporto žurnalistai išrinko Metų sportininku, apie tikslus Londone kalba paprastai: „noriu pasirodyti geriau nei prieš ketverius metus Pekine.“ Pekine lietuvis buvo aštuntas.  

„Olimpinės žaidynės – neprognozuojamas dalykas, per jas dažnai sezono lyderiai net nelaimi medalių, neišlaiko įtampos. Turi būti susikaupęs būtent tą valandą – privalai pasiekti patį geriausią rezultatą, dėl kurio aukojaisi ketverius metus. 

Nenoriu būti pagyrų maišas ir muštis į krūtinę, bet tikiuosi pasirodyti geriau nei Pekine. Norėčiau irkluoti finale. Šiuo metu yra apie 10 panašaus lygio irkluotojų, kurie pretenduos į aukščiausias vietas. Patys stipriausi – Čekijos ir Naujosios Zelandijos vienvietininkai“, – kalbėjo M.Griškonis.

pentathlon.org nuotr./Laura Asadauskaitė
Laura Asadauskaitė

Laura Asadauskaitė
Sporto šaka: šiuolaikinė penkiakovė

L.Asadauskaitė nesėkmingai pasirodė šių metų pasaulio čempionate, tačiau laimėtos pasaulio taurės varžybos ir triumfas Europos čempionate kilstelėjo lietuvę į pasaulio penkiakovininkių reitingo pirmąją poziciją. 

„Laura šiuo metu pasaulio reitingo lyderė, bet medalio tai negarantuoja. Europos čempionate, kuriame Laura iškovojo auksą, nedalyvavo nemažai pajėgių sportininkių. Londone į medalius pretenduos apie 10 penkiakovininkių. Daug lems sėkmė. Ypač jojimo rungtyje. Traukiant žirgų burtus – kaip renkantis žmoną: gali pataikyti, gali – ne“, – atsargiai L.Asadauskaitės galimybes vertino Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas. 

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Daina Gudzinevičiūtė

Daina Gudzinevičiūtė
Sporto šaka: šaudymas 
Rungtis: tranšėjinė aikštelė

Prieš 12 metų Sidnėjaus žaidynėse iškovotas auksas neleidžia D.Gudzinevičiūtės nurašyti ir prieš Londono olimpiadą, nors pastaraisiais metais itin tiksliais šūviais šaulė nedžiugino. Kelialapio į Londoną ji taip pat neiškovojo – jai įteiktas vardinis kvietimas. 2004 m. Atėnuose D.Gudzinevičiūtė buvo 14-a, 2008 m. Pekine – penkta. 

„Dainai nereikia nieko įrodinėti. Ji – olimpinė čempionė, turi pasiekimų Europos ir pasaulio čempionatuose. Dabar jai tereikia mėgautis šaudymu, o rezultatą pamatysime rugpjūčio 4-ąją. Planuojame 4-8 vietas“, – sakė Lietuvos šaudymo sporto sąjungos generalinė sekretorė Vaida Masalskytė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Egidijus Kavaliauskas
Egidijus Kavaliauskas

Egidijus Kavaliauskas
Sporto šaka: boksas 
Svorio kategorija: ik 69 kg

Prieš ketverius metus vykusiose Pekino žaidynėse boksininkas E.Kavaliauskas buvo vienas jauniausių šalies olimpiečių. Patirties stygius sutrukdė sportininkui siekti aukščiausių apdovanojimų – iš žaidynių jis pasitraukė jau po pirmos kovos. 

Į Londoną E.Kavaliauskas vyksta pakėlęs tikslų kartelę: „Net neabejoju, kad pasirodysiu sėkmingiau. Pekine nepavyko pasirengti psichologiškai, trūko patirties. Šįkart daugiau dėmesio skyrėme ir varžovų analizei. Prognozuoti nenoriu, bet iš savęs reikalausiu kuo daugiau.“

E.Kavaliauskas praėjusių metų pasaulio čempionate iškovojo bronzą. Po planetos pirmenybių boksininkui teko gydytis daugybę traumų – nugaros, peties, riešo ir žandikaulio. Jos išgydytos ir olimpinio medalio medžioklėje nekels jokių problemų.

„Dalyvausime penktoje olimpiadoje, nuolat užimame penktąją vietą. Manau, būtų pats laikas ir medalį parvežti“, – optimizmo neslėpė treneris Vladimiras Bajevas.

DAUGIAUSIA ŽADANTYS DEBIUTANTAI

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jevgenijus Šuklinas
Jevgenijus Šuklinas

Jevgenijus Šuklinas
Sporto šaka: kanojos irklavimas 
Rungtis: 200 m

Olimpinių žaidynių debiutantas į Londoną Ignalinoje išugdytas kanojininkas vyksta tik aukso. „Gyvenime esu maksimalistas, tad antra vieta olimpinėse žaidynėse šiek tiek nuliūdintų. Visada norisi būti pirmam“, – teigia J.Šuklinas.

Ar jo optimizmas turi pagrindo? Savo mėgstamoje 200 m sprinto distancijoje J.Šuklinas dar nėra tapęs čempionu nei pasaulio, nei Europos čempionatuose, nors ant prizininkų pakylos – dažnas svečias. Europos čempionato bronzą J.Šuklinas iškovojo ir šiemet.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Evaldas Petrauskas
Evaldas Petrauskas

Evaldas Petrauskas
Sporto šaka: boksas 
Svorio kategorija: iki 60 kg

Niekas nenusivils, jei šilutiškis E.Petrauskas pirmoje savo olimpiadoje liks be medalio. Tačiau pats dvidešimtmetis boksininkas neslepia ambicijų: „Esu kupinas jėgų ir pasirengęs nustebinti pasaulį. Bent pora kovų turiu laimėti. Jei pirmąją kovą laimėsiu gražiu stiliumi, tikėkitės medalio. Nieko nėra neįmanomo.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė

Rūta Meilutytė
Sporto šaka: plaukimas 
Rungtis: 100 m krūtine

Penkiolikmetė į Lietuvos sporto elitą įsiveržė kaip viesulas. Jai dabar jau priklauso penki Lietuvos suaugusiųjų rekordai. Dėl amžiaus cenzo R.Meilutytė dar nėra dalyvavusi nė viename suaugusiųjų Europos ir pasaulio čempionate. Būtent patirties trūkumas ir kelia didžiausią nerimą.

„Rūta smarkiai progresuoja ir teikia vilčių. Tikimės, kad plauks finale, bet neaišku, kiek pasirodymui darys įtakos psichologiniai niuansai. Jai tai bus pirmosios aukščiausio lygio varžybos. Tačiau atsižvelgiant į jos charakterio savybes – valią, kovingumą – galima tikėtis, kad tikslą pasieks – plauks finale. Ar gali iškovoti medalį? Yra tokių vilčių, bet norime išlikti atsargūs“, – kalbėjo Ilona Zuozienė, Lietuvos plaukimo federacijos prezidentė.

Lietuvos sportininkų pasiekimaiLietuvos sportininkų pasiekimai
Metai Žaidynės Sportininkų skaičius Medaliai
2008 Pekinas 71 5
2004    Atėnai 64 3
2000 Sidnėjus 61 5
1996 Atlanta 60 1
1992 Barselona 47 2
1928 Amsterdamas 12 0
1924  Paryžius 13 0
  • FAKTAS: Šeši 2012 m. Lietuvos olimpinės rinktinės nariai – disko metikas V.Alekna, šaulė D.Gudzinevičiūtė, buriuotoja G.Scheidt, septynkovininkė A.Skujytė ir krepšininkai Šarūnas Jasikevičius bei Darius Songaila – yra iškovoję medalius ankstesnėse olimpiadose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius