Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai
2009 07 15

Madoffas pradeda 150 metų kalėjimo bausmę

Prabangus Bernardo Madoffo gyvenimas – jau praeitis: šis finansininkas, kaltinamas turbūt didžiausia finansų piramide per visą istoriją, antradienį atvyko į federalinį kalėjimą Šiaurės Karolinoje pradėti 150 metų kalėjimo bausmės kameroje su dviem gultais, tualetu ir kriaukle.
Bernardas Madoffas
Bernardas Madoffas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kalėjimas

B.Madoffas, kuris dabar yra 61727-054 numeriu įregistruotas kalinys, į Batnerio federalinį kalėjimą, esantį 72 kilometrai į šiaurės vakarus nuo Rolio, atvyko ne visai viešai. Stebėtojai sakė, kad autobusas pro vartus įvažiavo atbulomis, o tada priešais jį sustojo automobilis, užstodamas vaizdą fotografams ir operatoriams.

Vienas kalėjimo pareigūnas sakė, kad su B.Madoffu bus elgiamasi kaip ir su bet kuriuo kitu kaliniu. Jei taip, tai B.Madoffas gali rengtis septynias valandas per dieną dažyti, tvarkyti aplinką ar tvarkyti santechniką. Kalėjime taip pat nėra prieigos prie interneto, televizoriai stovi tik bendruosiuose kambariuose, o ilsėtis galima tik ribotą laiką.

B.Madoffas bus laikomas viename iš dviejų vidutinio saugumo objektų ir tikriausiai turės kameros draugą, kuris gali būti nuteistas už panašų tarnautojų nusikaltimą ar kokį nors smurtinį nusikaltimą.  „Nė vieno iš čia esančių objektų nepavadinčiau malonia vieta“, – sakė Batnerio komplekso atstovas Gregas Nortonas.

Kovo mėnesį B.Madoffas padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl kaltinimų, kad jo investicijų verslas buvo daugelio milijardų dolerių piramidės schema, kuri sužlugdė tūkstančius investuotojų ir labdaros fondų. Jo finansų piramidė stebina savo mastu ir gyvavimo trukme. Pareigūnai sako, kad B.Madoffas sukčiavo mažiausiai du dešimtmečius, kol gruodžio mėnesį savo sūnums prisipažino, kad šis investicijų verslas yra sukčiavimo schema ir kad jis prarado 50 mlrd. dolerių (124 mlrd. litų).

Vienas konsultantas, kuris pataria nuteistiesiems dėl to, kas gali laukti jų už grotų, sakė, kad pareigūnams bus sunku elgtis su B.Madoffu kaip su bet kuriuo kitu kaliniu. „Jis – ypatingas atvejis, – sakė Larry Levine'as iš „Wall Street Prison Consultants“. – Niekada neturėjome žmogaus, pavogusio tiek daug pinigų... Jis – vienas nekenčiamiausių žmonių Jungtinėse Valstijose.“

L.Levine'as kalėjo daugelyje federalinių kalėjimų, kuriuose atliko bausmę už prekybą narkotikais ir sukčiavimą dėl vertybinių popierių, rašoma jo kompanijos interneto svetainėje.  Visoje federalinių kalėjimų sistemoje Batneris turbūt labiausiai garsėja savo ligonine, kurioje gydomi pagyvenę ar sergantys kaliniai. Šio kalėjimo interneto svetainėje sakoma, kad praėjusią savaitę jo ligoninėje gulėjo beveik 970 iš 4,8 tūkst. visų komplekso kalinių.

Tarp kitų Batneryje laikomų kalinių yra akluoju šeichu vadinamas Omaras Abdel Rahmanas, kuris 1995 metais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už vaidmenį sąmoksle nužudyti Egipto prezidentą Hosni Mubaraką ir susprogdinti garsius Niujorko pastatus, tarp jų – Jungtines Tautas.

Batneryje taip pat kali „Adelphia Communications“ įkūrėjas Johnas Rigasas ir jo sūnus Timas – šios dėl vidaus korupcijos bankrutavusios kompanijos vyriausiasis finansininkas. Jiedu buvo nuteisti už sukčiavimą dėl vertybinių popierių, sąmokslą sukčiauti dėl banko ir sukčiavimą dėl banko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius