-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 13

Michailui Kalašnikovui – 90 metų

Garsiausias Rusijos ginklų gamintojas, legendinio automato kūrėjas Michailas Kalašnikovas švenčia 90 metų jubiliejų, kuris Rusijoje minimas labai pompastiškai.
Prezidentas Dmitrijus Medvedevas jubiliejaus proga garsųjį konstruktorių apdovanojo aukščiausiu Rusijos apdovanojimu – Rusijos Didvyrio žvaigžde
Prezidentas Dmitrijus Medvedevas jubiliejaus proga garsųjį konstruktorių apdovanojo aukščiausiu Rusijos apdovanojimu – Rusijos Didvyrio žvaigžde / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Garsiojo automato AK konstruktorius ir šiandien tebegyvena Rusijos provincijos mieste Iževske ir kartais vaikščiodamas jo gatvėmis praeina pro paminklą, kurį jam pastatė dėkingi miesto gyventojai. M.Kalašnikovas tebėra Rusijos valdžios kontroliuojamo ginklų koncerno generalinis konstruktorius, jis teberašo knygas ir eilėraščius, mielai dėvi generolo majoro mundurą ir kasdien 9 valandą ateina į darbą. Tačiau visam pasauliui jis pirmiausia – legendinio šaunamojo ginklo kūrėjas, nors kartą prisipažino, kad kaip turi atrodyti automatas, nupiešė jo žmona. 1947 metais už automato AK sukūrimą jam buvo įteikta Josifo Stalino premija.

Prezidentas Dmitrijus Medvedevas jubiliejaus proga garsųjį konstruktorių apdovanojo aukščiausiu Rusijos apdovanojimu – Rusijos Didvyrio žvaigžde. „Žodis “kalašnikovas„ šiandien yra vienas geriausiai žinomų rusiškų žodžių pasaulyje“, – įteikdamas ordiną pasakė prezidentas.

M.Kalašnikovas iš pradžių buvo vadinamas sovietų, o paskui Rusijos išradėju. Jis niekada nesigraužė dėl to, kad jo automatu nužudyta daugybė žmonių.

M.Kalašnikovas iš pradžių buvo vadinamas sovietų, o paskui Rusijos išradėju. Jis niekada nesigraužė dėl to, kad jo automatu nužudyta daugybė žmonių. „Tai ne mano kaltė, kad šis ginklas naudojamas ten, kur neturėtų būti naudojamas. Tai politikų, o ne konstruktoriaus kaltė“, – pakartojo jis ir per savo jubiliejų.

Kalašnikovas ir šiandien yra pats populiariausias automatas pasaulyje – jų pagaminta daugiau kaip 100 milijonų. Didžiausias šio ginklo pranašumas – palyginti nedidelė kaina, atsparumas drėgmei, aukštai ir žemai temperatūrai bei mechaninis patikimumas, be to, jis sukonstruotas taip, kad iššaudžius visą apkabą jį galima naudoti kaip vėzdą. Legendinis kalašnikovas – tai Rusijos eksporto sėkmės pavyzdys. Anksčiau šį ginklą turėjo visų su SSRS draugaujančių šalių armijos, dar ir šiandien jį naudoja 60 valstybių kariuomenės. Populiariausias jis Afrikoje, Azijoje ir Pietų Amerikoje. Šie automatai sudaro 80 proc. visų šaunamųjų ginklų, kuriais naudojasi ir teroristų bei sukilėlių grupuotės.

Tačiau šiandien Rusijos kompanija, gaminanti automatus AK–47, populiariai vadinamus kalašnikovais, susiduria su sunkumais. Konstruktorius skundžiasi, kad „visame pasaulyje dabar paplitusios ginklo klastotės, kurių kokybė neabejotinai prastesnė nei rusiškojo pavyzdžio“.

Tai bloga žinia Rusijos centrinėje dalyje įsikūrusiam „Izmaš“ ginklų koncernui. „Izmaš“ ginklų fabrikų pagrindinė kompanija, valstybinės „Rosoboronexport“ korporacija, kuri yra monopolininkė tiekiant Rusijos ginklus tarptautinei rinkai, teigia, kad net aštuonios šalys gamina savas kalašnikovų versijas ir pardavinėja jas nemokėdamos Rusijai už licenciją. Rusijos gamintojus prislėgė tokia finansinių sunkumų našta, kad jau iškilo grėsmė ir pačiam jų egzistavimui. Vienas Iževsko verslininkas pareikalavo paskelbti „Izmaš“ ginklų fabrikų bankrotą dėl skolų, kurios siekia 8 mln. rublių (per 1 mln. litų). Tai sukėlė didžiulę sensaciją Rusijoje, kur ginklų pramonė laikoma kone vienintele šaka, galinčia konkuruoti pasaulinėje rinkoje, o „Izmaš“, kurį dar 1807 metais įkūrė Rusijos carai, yra viena stambiausių šalies ginklų gamintojų.

Tačiau rusų ginklų eksportas krito nuo 10,8 mlrd. dolerių 2007 metais iki vos 3,5 mlrd. 2008–aisiais. Maskvos strategijų ir technologijų analizės centro atstovas Ruslanas Puchovas teigia, kad kas antrai Rusijos ginklų gamintojai gresia bankrotas. Neseniai viena „Izmaš“ gamykla buvo sustabdyta dėl valstybinių užsakymų stygiaus – tai yra Rusiją užgriuvusios pasaulinės krizės pasekmė.

Tačiau dėl problemų, su kuriomis šiandien susiduria kalašnikovų gamintojai, iš dalies jie kalti patys. Sovietų Sąjunga politiniais sumetimais licencijas automatams gaminti „kilniai“ dovanodavo, nes aprūpinimas šiuo ginklu buvo laikomas „tautų išsivadavimo“ priemone. Žlugus Varšuvos blokui, baigėsi licencijos gaminti rusų išrastus ginklus laikas, tačiau ankstesnieji sovietų partneriai juos tebegamino, taip atimdami iš Rusijos jos eksporto dalį. Rusija kreipėsi į Jungtines Tautas (JT), prašydama pažaboti ginklų klastotojus, tačiau ši organizacija nėra suinteresuota padėti Rusijai, nes JT taikdarių pajėgos dislokuotos Konge, kur labai populiarūs šios rūšies ginklai.

Iškėlus bankroto bylą „Izmaš“ koncernas paskelbė, kad užsakymų jam netrūksta, ir pareiškė, kad iš jo reikalaujanti pinigų bendrovė „Gremicha“ išvis nesusijusi su fabriku. Be to, ji priklauso verslininkui, kuris žinomas kaip abejotinos reputacijos vietinės reikšmės politikas. „Gremicha“ savininkas – Andrejus Markinas, Rusijos liberaldemokratų partijos, kuriai vadovauja Vladimiras Žirinovskis, regioninio skyriaus vadovas. Jo oponentai tvirtina, jog pravarde Merkelis jis žinomas kriminaliniuose sluoksniuose. Pats verslininkas ir politikas tai neigia. A.Markinas aiškina, kad iškėlęs bylą koncernui „Izmaš“ jis tik siekia kuo greičiau atsiimti skolas vadovaudamasis Rusijos įstatymais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius