-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 05

Keturioliktasis Garbės ženklas – akademikui J.Brėdikiui

Aštuoniasdešimtmetį šventusiam kulautuviškiui akademikui Jurgiui Brėdikiui Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas įteikė pirmojo lygio Savivaldybės garbės ženklą. Aukščiausias Savivaldybės apdovanojimas jubiliatui skirtas už laimėjimus mokslinėje ir kūrybinėje veikloje, už pasiekimus profesinėje veikloje ir už aktyvią visuomeninę veiklą.
Keturioliktasis Garbės ženklas – akademikui J.Brėdikiui.
Keturioliktasis Garbės ženklas – akademikui J.Brėdikiui. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

,,Akademikas J. Brėdikis yra vienas pačių garbingiausių Kauno rajono gyventojų. Mums didelė garbė, kad toks žmogus gyvena šalia mūsų, kad įsikūrė ne kur kitur, bet Kulautuvoje – miestelyje, kuris iki šiol žinomas kaip garsus tarpukario turizmo kurortas. Smetonos laikais tai buvo viena labiausiai Kauno aukštuomenės pamėgtų poilsiaviečių. Šiandien kulautuviškių bendruomenė myli akademiką ir labai vertina jo aktyvią bendruomeninę veiklą. Šiuo metu akademikas mūsų krašte gaivina Rytų medicinos tradiciją. Drįstu manyti, kad Kulautuvos miestelis galėtų tapti erdve, puikiai tinkama natūralios medicinos praktikai. Ateities Kulautuvą matome kaip natūralios gamtos prieglobstyje besikuriantį gyvenamąjį miestelį, puoselėjantį gamtos gydančiąsias savybes. Be to, Kulautuvoje jau vyksta Kauno medicinos universiteto klinikų reabilitacijos centro pastato tvarkymo darbai. Šiame centre jėgas galės atgauti širdies ligų kamuojami žmonės. Esu įsitikinęs, kad palankioje miestelio aplinkoje akademikas Brėdikis turės daug galimybių plėtoti savo sumanymus, kurti natūralios medicinos tradicijas, žinias ir patirtį perduoti jauniesiems medikams. Ir, žinoma, gražinti žmonėms gyvenimo džiaugsmą“, – sakė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Jurgis Brėdikis gimė 1929 m. balandžio 30 d., Prahoje, (Čekijos respublika) . J.Brėdikis savo širdies chirurgo ir visuomenininko veikla garsina ne tik Kauno rajoną ir apskritį, bet ir Lietuvą. Kauno klinikose jis tapo vienu iš širdies chirurgijos Lietuvoje pradininkų, 1957 m. įsteigė širdies chirurgijos centrą, sukūrė širdies ritmo sutrikimų gydymo originalius būdus: elektrokardiostimuliaciją (1960 m.), aritmijų židinių pašalinimą (1977 m.), pirmą kartą panaudojant kriotechniką ir lazerį. J.Brėdikis operavo Belgijoje, Prahoje, kitose šalyse, į Kauną ligoniai gydytis atvykdavo iš visų buvusios SSRS respublikų.

J.Brėdikis yra 63 išradimų, apie 1000 publikacijų širdies elektrinio stimuliavimo ir chirurginio širdies ritmo sutrikimų gydymo klausimais, 13 monografijų ir vadovėlių, beletristinių knygų ,,Gyvenimas klinikoje“ ir ,,Ne dievai“ autorius. Pastaruoju metu labai domisi Rytų tradicine medicina, inicijavo pasirenkamąjį kursą šia tema studentams. Nominantas ir sukaktuvininkas yra Lietuvos mokslų akademijos ir Rusijos medicinos mokslų akademijos tikrasis narys, Lietuvos nusipelnęs gydytojas, respublikinių mokslo premijų, SSRS valstybinių mokslo premijų laureatas. 1993-1994 metais jis vadovavo Lietuvos Respublikos Sveikatos ministerijai, 1995- 1998 metais buvo ambasadorius Čekijos, Turkijos ir Vengrijos respublikose.

Kauno rajono savivaldybės garbės ženklų ir apdovanojimo jais tvarkos aprašas buvo patvirtintas 2008 metų liepos 24 dienos Tarybos posėdyje. Ženklai yra trijų lygių. Šiemet pirmą kartą rajono istorijoje Lietuvos valstybės atkūrimo dienos išvakarėse Kauno rajono savivaldybės garbės ženklai įteikti trylikai Kauno rajono gyventojų. Kulautuviškis Jurgis Brėdikis – ketvirtasis pirmojo lygio ir keturioliktasis Savivaldybės garbės ženklo nominantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius